Přejít k hlavnímu obsahu
Novinky

Velikonoční horor v kuchyni: Nejvtipnější beránci, kteří se lidem příliš nevyvedli

Velikonoční beránek je symbolem svátků jara. Někdo ho peče každý rok s láskou a zkušeností, jinému se z trouby vynoří děsivý mutant. A právě těm druhým teď věnujeme pozornost. Protože i nepovedený beránek si zaslouží svou chvilku slávy.

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Martina Mádlová | 21. 04. 2025

Každý rok se to opakuje. Vytáhnete poctivě zděděnou formu na beránka, nachystáte těsto podle rodinného receptu, a když otevřete troubu, přemýšlíte, zda to, co se na vás dívá, není náhodou inspirované hororem. A právě proto vzniká naše anketa o nejošklivějšího velikonočního beránka roku. Protože když už se pečení nepovedlo, tak ať aspoň pobaví.

Info ikona
Nepovedený beránek

Odkud se beránek vlastně vzal?

Beránek jako symbol Velikonoc sahá hluboko do historie, dokonce až do doby Mojžíše. Původně měl náboženský význam. Jako připomínka obětního beránka, který byl součástí židovských i křesťanských tradic.  V židovské tradici probíhaly pravidelně obřady obětování beránka, kdy jeho krev odnesli lidé k oltáři a beránka pak opekli na ohni a snědli. V křesťanství symbolizuje nevinnost a oběť Ježíše Krista. Podle křesťanské víry je Ježíš beránek, obětovaný za spásu světa a vysvobozuje nás z otroctví hříchu. Symbolizuje nevinnost a naši záchranu. I když původní duchovní význam dnes často ustupuje do pozadí, jeho pečení stále zůstává tradicí platnou napříč generacemi. Kdy přesně došlo k rozšíření sladkého pečeného beránka oproti pokrmu z jehněčího masa nelze jednoduše určit. Pravdou je, že dnes existují desítky až stovky receptů od klasického máslového těsta přes tvarohové až po moderní veganské varianty. Klíčem k úspěchu je nejen správné množství surovin a pečlivé vymazání formy, ale taky trpělivost. A ta, jak víme, během velikonočního maratonu občas přichází rychleji než prášek do pečiva. Výsledkem pak může být beránek bez ouška, s propadlým krkem nebo s očima jako z noční můry. Ale co na tom, hlavně, že chutná.

Vyberte nejošklivějšího velikonočního beránka

Na sociálních sítích se každý rok objevují desítky (ne)úmyslně děsivých beránků, kteří mají s roztomilostí společného jen to, že byli zamýšleni jako roztomilí. Některým upadla hlava, jiným se těsto připálilo do podoby roztavené figurky. A právě na tyhle nepovedené hrdiny teď namíříme světlo reflektorů. Spustili jsme anketu, ve které si můžete prohlédnou některé (ne)slavné exempláře z facebookových stránek Czech Cookbook. Hlasujte pro ten, jaký vás rozesmál, dojal nebo vyděsil nejvíc.

Pokračovat
Mohlo by se vám líbit

Anketa: Hlasujte pro nejhezčí interiér loňského roku. Prestižní soutěž oslaví jubilejní ročník

Letošní ročník prestižní soutěže Interiér roku je již desátým v pořadí a přináší dosud nejširší paletu projektů. Celkem 222 interiérů z České a Slovenské republiky soutěží o titul nejlepšího interiéru realizovaných v roce 2024. Který z nich by zabodoval u vás?
marianne.cz
Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×
  • Marianne Bydlení
  • 349 Kč
  • PŮLROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE BYDLENÍ SE SLEVOU 33 % + DIGI VERZE ZDARMA
  • obrázek magazínu PŮLROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE BYDLENÍ SE SLEVOU 33 % + DIGI VERZE ZDARMA
  • Předplatit