Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Tradice

Velikonoční pečení na poslední chvíli: Hrnkový beránek vám nezabere příliš času

Info ikona
Recept na hrnkový moučník.

Nestíháte, ale chcete mít na stole velikonočního beránka? Pak vyzkoušejte hrnkový recept, který je snadný a rychle hotový.

Jana Bitalová | 30. 03. 2024

Všichni máme občas období, kdy nestíháme. Pokud je to o letošních Velikonocích zrovna váš případ, a přesto chcete mít v pondělí na stole upečeného beránka, máme pro vás snadný a rychlý recept. Zvládnete ho bez váhy i odměrky… a výsledek bude stát za to. Nemáte-li formu na beránka, nevadí, recept je samozřejmě použitelný i na bábovku.

Co budete potřebovat?

  • 2 hrnky hladké mouky
  • 3 vajíčka
  • ¾ hrnku oleje
  • 1 hrnek mléka
  • vanilku z lusku nebo vanilkový cukr
  • 1 balíček kypřicího prášku
  • 1 hrnek cukru
  • pokud chcete, přidejte hrst rozinek namočených v rumu (pár hodin v lednici)
  • kousek másla na vymazání a strouhanku na vysypání formy
  • moučkový cukr na posypání
  • dvě kuličky pepře nebo nového koření na oči
  • stužku na krk

Jak na to?

Troubu pusťte na 185 °C, aby se předehřála. Vyšlehejte vajíčka s cukrem a vanilkou/vanilkovým cukrem do pěny, pak přidejte olej a mléko a dobře promíchejte. Mouku smíchejte s kypřicím práškem a postupně vmíchejte do vaječné směsi, aby vzniklo hladké těsto. Přidejte rozinky.

Do vymazané a vysypané formy nalijte těsto a dejte péct na cca 45 minut. Zda je beránek hotový, zkontrolujte špejlí. Hezké Velikonoce!

Mohlo by se vám líbit

Velikonoční nádivka s jarními bylinkami. Chystaly ji už naše babičky

Velikonoční nádivka se připravovala v podvečer Bílé soboty a druhý den, kdy končil půst, tedy na Velikonoční neděli, ji lidé jedli. Dodnes je jedním ze symbolických pokrmů Velikonoc i jara. Zkuste ji připravit podle našeho receptu.
marianne.cz
Zdroj článku