Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Proměny

Interiér bytu na pražském sídlišti prošel fascinující proměnou a potvrzuje, že i paneláky mohou nabídnout kvalitní bydlení

Mladý pár, Bára se Standou se na sídliště v pražských Stodůlkách přistěhovali před rokem. „Že jdeme mezi paneláky, jsme řešili až jako poslední. Jsme hlavně rádi, že máme vlastní bydlení, a můžu jen potvrdit, že sídliště se stávají atraktivními lokalitami.“

Terezie Benoni | 17. 04. 2023

S proměnou interiéru pomáhal designér Ondřej Červený. Měl za úkol vybourat staré jádro a byt o rozloze 45 m2 dispozičně upravit tak, aby byl celkově otevřenější a prostornější. Propojit kuchyň s obývacím pokojem. Zvětšit pracovní plochu v kuchyni, navýšit v ní úložné prostory a vytvořit dostatek místa i pro všechny spotřebiče včetně vysoké lednice. A v neposlední řadě dát obývacímu pokoji moderní design bez potřeby začlenění velkých úložných prostor, ty jsou totiž umístěné v ložnici a v rekonstruované předsíni. „Nejvíc mě bavilo vymýšlet, jak dostat kuchyň z malého koutu do většího prostoru. Tak jsem ze čtvercového jádra s koupelnou a WC udělal obdélník přitisknutý k jedné stěně, a tím se mi otevřelo místo na kuchyňskou linku. Její horní skříňky jsem vytáhl až do stropu. Bára a Standa díky tomu mají hodně úložného prostoru. Schválně jsem v kuchyni nevyužil otevřené skříňky a police – monolit dvířek z decentní šedé se totiž nenápadně integruje do prostoru, působí klidně a čistě. To samé platí i o ostrůvku suplujícím jídelní stůl. Třešničkou na dortu je velké okno z drátoskla, které tvoří obklad za pracovní deskou a jako velké okno pouští do koupelny spoustu denního světla. Mezi skleněnými plochami je umístěný led pásek, který se ovládá z kuchyně a osvěcuje pracovní desku,“ popisuje Ondřej Červený.

Galerie: Proměna bytu na sídlišti
Mohlo by se vám líbit

Mladá rodina zdědila byt v panelovém domě ze 70. let, který potřeboval radikální rekonstrukci. Jak se vydařila?

Téměř sedmdesátimetrový byt neprošel od 70. let žádnou rekonstrukcí. Bylo nutné vytvořit nové dispozice, odstranit původní jádro a přizpůsobit interiér současným potřebám.
marianne.cz

Žádný problém s prostorem

„Dveře do předsíně zmizely, v průhledu z kuchyně je vidět jen čistý monolit vestavěných skříní, které poskytují spoustu úložného prostoru. Jednotlivé zóny jsou přitom stále jasné a ochráněno je i soukromí obývací části. K bytu patří komora v suterénu domu, takže se sem Bára a Standa krásně vejdou i se všemi svými věcmi. Tahle práce byla opravdu radost,“ říká Ondřej. „Pravou stěnu jsme původně plánovali oškrábat až na panel, ale zjistili jsme, že pod nátěry jsou nevzhlednévýztuže a praskliny. Proto jsme na ni nakonec nechali aplikovat betonovou stěrku,“ říká Ondřej Červený. „Pohovku měli Bára se Standou už koupenou, koberec a další doplňky si vybrali sami. Já jsem jen něco sem tam doťuknul: Báru, která miluje čistotu a minimalismus, jsem přesvědčil, aby zkusila závěsy – a je s nimi spokojená, prostor vůbec nezatížily, a navíc ho zútulnily.“

VIZUALIZACE, MOŽNOSTI, NÁPADY

„Ve hře bylo několik možností, jak barevně pojmout kuchyňskou linku a ostrůvek či stůl. Hodně se mi líbila černobílá varianta s podlahou s linoleem s jemným vzorem – takový návrat k panelákové tradici, ovšem v jiném stupni kvality a provedení. Dnes už jsou tyto povrchy odolné, příjemné na došlap a mají spoustu dezénů. Nakonec jsem samozřejmě dal prostor Báře a Standovi, myslím, že i jejich výběr je příjemný: tmavší vinyl s dekorem dřeva na podlaze prostor zútulňuje a hezky propojuje kuchyň s obývací částí. Většinu vybavení si vybrali sami: koberec, pohovku i drátěné barové židličky… všechno jim chválím, vždyť nejdůležitější je, aby se jim doma líbilo.“

JAK SE PROMĚNA LÍBÍ MAJITELŮM

„Nápad udělat mezi kuchyní a koupelnou část stěny z drátoskla ve mně budí nadšení i po roce. Světelný zdroj v okně je jednak funkční, jednak večer posílá krásné difuzní světlo do obývací části. A že se sklo skvěle čistí, to snad ani nemusím říkat. Kuchyň je vůbec velkorysá, má tři metry na šířku a na ostrůvku je spousta prostoru na velkolepé snídaně, misky s ovocem nebo živé květiny. Když máme návštěvu a chystáme pohoštění, pořád na sebe všichni vidíme, to je skvělé. Myslím, že kuchyň je moje neoblíbenější místo v bytě. Někoho možná zarazí, že nemáme plnohodnotný jídelní stůl a židle, ale přesně tak jsme to chtěli a zvládáme tak i dlouhodobý home-office.“

 

Mohlo by se vám líbit

Dlouho snili o rekonstrukci staré panelákové kuchyně, co se ale designérce podařilo, nečekali ani v nejmenším!

Hajasovi si původně představovali kuchyni v odstínech zelené a šedé. Designérka jim však doporučila nadčasovější řešení, které se dá v budoucnosti snadno uzpůsobit proměňujícímu se vkusu.
marianne.cz
Zdroj článku

Související články

Proměny
Nevzhledná umakartová koupelna volala po změně: Fascinující proměna ve světlý a vzdušný interiér 

Nevzhledná umakartová koupelna volala po změně: Fascinující proměna ve světlý a vzdušný interiér 

Proměny
Čtyřčlenná rodina, dvoupokojový byt: Proměnou obýváku vyřešili problém s místem

Čtyřčlenná rodina, dvoupokojový byt: Proměnou obýváku vyřešili problém s místem

Proměny
Efektní proměna kuchyně a chodby v pražském činžáku se špetkou kýče

Efektní proměna kuchyně a chodby v pražském činžáku se špetkou kýče

Proměny
Ivana a Vojtěch sice bydlí sami, ale stále je někdo navštěvuje: Proto potřebovali zbrusu novou kuchyň

Ivana a Vojtěch sice bydlí sami, ale stále je někdo navštěvuje: Proto potřebovali zbrusu novou kuchyň