Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Recepty podle Marianne: Kouzlo jedné ingredience v palačinkách podle Zdeňka Pohlreicha

Palačinky jsou oblíbená klasika, které léto přidává ještě lepší chuť a půvab díky čerstvě natrhanému ovoci a voňavé mátě. K vyzkoušení doporučujeme palačinky podle Zdeňka Pohlreicha, které jsou lahodné a jemné díky... máslu!

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Jana Soukupová | 8. 07. 2025

Široké veřejnosti se poprvé představil jako moderátor reality show "Ano, šéfe!", které se v letech 2009-2018 s úspěchem odvysílalo sedm řad. Poté se významný český šéfkuchař, gastronom, podnikatel, lektor, autor mnoha kuchařek a moderátor kuchařských pořadů Zdeněk Pohlreich k "Ano, šéfe!" již neplánoval vracet. Ale vypadá to, že se fanoušci přece jen dočkají. Novou sérii, natočenou v období 2024-2025, by měla TV Prima premiérově vysílat na podzim 2025. Zdeněk Pohlreich svůj život zasvětil gastronomii a restauračnímu byznysu. „Chci, aby za mnou zůstávalo něco smysluplného. Nejen něco, co si budou lidé pamatovat, ale z čeho budou mít užitek,“ uvádí na svém webu. Nedávno oslavil padesát let působení v gastronomii. Profesní cesta ho vedla od vyučení a začátků v kuchyních pražských hotelů a restaurací přes post šéfkuchaře v Austrálii (po emigraci v roce 1989) zpět do České republiky. Po návratu pracoval jako šéfkuchař v pražských restauracích, později se sám stal spolumajitelem několika gastronomických podniků.

Mohlo by se vám líbit

Recepty podle Marianne: Vzorované palačinky jako kouzelný zmrzlinový balíček s ovocem a šlehačkou

Nejen výborná letní sladkost, ale i umělecké dílo, které udělá dojem na každého. To jsou vzorované palačinky, naplněné zmrzlinou a ozdobené šlehačkou a čerstvým ovocem.
marianne.cz

Kniha "30 minut" radí, jak vařit dobře a rychle zároveň

Zdeněk Pohlreich je bezesporu jednou z nejvýraznějších osobností české gastronomické scény. Jeho neúnavná snaha o zvyšování úrovně české gastronomie a vzdělávání nových generací kuchařů významně přispěla k rozvoji kulinářské kultury v České republice.​ Proto si také letos v dubnu z MAKRO Czech Gastro Festu odnesl Cenu za celoživotní přínos české gastronomii. Zdeněk Pohreich je také autorem mnoha úspěšných kuchařských knih, jako například "Prostřeno bez servítků" a "Moje domácí kuchyně". Mimo to v roce 2022 vydal i autorizovanou biografii s názvem "Šéf – biografie Zdeňka Pohlreicha", ve které popisuje svou padesátiletou cestu v gastronomii. Hlavním motivem jeho zatím poslední vydané kuchařky "30 minut" jsou rady, jak vařit doma, ale netrávit u plotny věčnost. Výběr rychlých, ale plnohodnotných receptů tu zastupuje všechny kategorie: polévky, sendviče, rychlé úpravy mas, těstoviny, gnocchi, asijské nudle a rýži, instantní nudle, saláty, ryby, bezmasá jídla a poskrovnu také sladká jídla

Mohlo by se vám líbit

Recepty podle Marianne: Palačinková růže potěší oko i okouzlí chuťové pohárky

O palačinkovém dortu už asi slyšel každý gurmán a milovník sladkého. Dnešní recept ovšem představuje tento oblíbený a snadný dezert v okouzlujícící podobě květu tmavé růže.
marianne.cz

Recept na palačinky podle Zdeňka Pohlreicha

Seznam potřebných surovin

(4 porce)

  • 130-150 g hladké mouky
  • 1 špetka soli
  • 1 lžička cukru krupice
  • 300 ml plnotučného mléka
  • 2 vejce
  • 2 lžíce másla (do těsta)
  • máslo na smažení (podle potřeby)

K dokončení:

  • malinová marmeláda
  • cukr moučka na posypání
  • lesní ovoce na ozdobu
  • lístky máty na ozdobu

Jak na to:

Mouku prosejeme do mísy a přidáme špetku soli a cukr. Do druhé misky nalijeme mléko a vyklepnutá vejce a metličkou rozšleháme. Vaječnou směs postupně za stálého míchání přiléváme do mouky, nakonec přilijeme rozpuštěné máslo a vymícháme hladké těsto. Necháme ho asi 20 minut odstát. Pánev rozehřejeme, přidáme trochu másla a rozlijeme ho po celé ploše pánvičky. Můžeme si také pomoci mašlovačkou a pánev lehce vymazat. Na pánev naneseme 1 naběračku těsta a krouživým pohybem pánvičky rovnoměrně rozlijeme těsto do tenké vrstvy po celé ploše. Opečeme dozlatova z obou stran 1-2 minuty. Palačinku odložíme na talíř. Před smažením další palačinky vždy přidáme na pánev trochu másla a postup opakujeme, dokud nespotřebujeme všechno těsto. Hotové palačinky skládáme na sebe na talíř, potřeme marmeládou a jednu po druhé zarolujeme. Na 1 porci naservírujeme na talíř 2 palačinky, posypeme je moučkovým cukrem, ozdobíme lesním ovocem a lístky máty.

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×