Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Silvestrovský úlovek: Snadné, ale neodolatelné jednohubky s rybičkovou pomazánkou

Pestré jednohubky k různým oslavám patří a silvestrovský večer není žádnou výjimkou. Základem chuti jednohubek bývá výborná pomazánka. Zkusíte je letos s rybičkovou podle našeho receptu?

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Jana Soukupová | 28. 12. 2025

Jednohubky, to je celkem roztomilý český výraz pro záměrně malé kousky jídla, určené k „jednohubému“ snězení, při kterém není potřeba ani sedět, ani používat příbor. Dalo by se říci, že jejich předchůdce nalezneme hluboko v historii, protože již ve starověku Řekové a Římané podávali před hlavními chody malé kousky ochuceného pečiva s masem, sýry či bylinkami. Moderní podoba jednohubek ve smyslu malinkého obloženého pečiva je ale spojená především s Francií. Během renesance tam vzkvétal koncept elegantních, různě porcovaných předkrmů. Francouzi zkrátka povýšili chuťovky na uměleckou formu a časem je i pokřtili na „kanapky“. Tento název byl poprvé v kulinářském smyslu použit v 18. století, kdy se na aristokratických setkáních ve Francii staly nesmírně oblíbenými malé a velmi dekorativní jednohubky. Slovo „canapé“ (francouzský výraz pro pohovku) odkazuje na způsob, jakým se pomazánka dává na kousek chleba, podobně jako si člověk sedá na gauč.

Mohlo by se vám líbit

Tatarský biftek s lojovými škvarky podle Honzy Punčocháře: Dokonale vyladěný pro chuť i pohled

Pokrm, který někdo zbožňuje a jiný by se ho nedotkl: specialita francouzské kuchyně, u nás zvaná tatarský biftek. S pomocí rad šéfkuchaře Honzy Punčocháře si můžeme připravit skvělý "tatarák" z jemně krájeného hovězího zadního masa, dochucený lojovými škvarečky, křupavými kousky kadeřávku a piniovými oříšky.
marianne.cz

Český obložený chlebíček je vlastně přerostlá jednohubka

Jednohubky, resp. kanapky zůstávají po staletí základem cateringů na rodinných večírcích i na formálních akcích. Poskytují totiž elegantní řešení pro servírování i konzumaci jídla „za chůze i za konverzace“. Mezi výhody jednohubek patří také atraktivita napohled i rozmanitost chutí, kdy je možné uspokojit jak milovníky masa, tak vegetariány či vegany doslova jídlem na jednom tácu. Kanapky se staly středem mnoha působivých kulinářských soutěží. Šéfkuchaři ve Francii a Velké Británii například tradičně soutěží o nejluxusnější kanapky s ingrediencemi, jako jsou lanýže, kaviár a zlaté listy (jedlé zlato). Na tomto místě se hodí zmínit jeden výrazný český počin. Typický český obložený chlebíček je vlastně „kanapka“ pro ty, kteří dávají přednost jakési „vícehubce“ ve stejném stylu: Vznikl totiž (kolem roku 1916) v Praze v lahůdkářství Jana Paukerta, na přání slavného malíře a zpěváka Jana Skramlíka, kterému nevyhovovaly jednohubky, ale ani velké chleby. Rybičková pomazánka podle Toprecepty.cz se ovšem nejlépe hodí na hezky přizdobené klasické jednohubky.  

Mohlo by se vám líbit

Zrodil se v luxusu, ale doma je na celém světě: Připravte si skvělý club sendvič

Od klubového sendviče víceméně víme, co můžeme očekávat: tři krajíce lehce opečeného bílého chleba, majonéza na každém krajíci, hlávkový salát, rajče, slanina a tenké plátky kuřete. Víte ale, kde má tento proslulý pokrm svůj původ a jak si připravit ten nejlepší?
marianne.cz

Recept na silvestrovské jednohubky rybičkové

Seznam potřebných surovin

  • 125 g sardinek v oleji (1 konzerva)
  • 100 g změklého másla
  • 1 salátová okurka
  • 1 malá cibule
  • 1 lžíce majonézy
  • 1 špetka mletého pepře
  • sůl

K podávání:

  • rohlíky
  • citron (na ozdobu)
  • petrželka (na ozdobu)
  • okurka (na ozdobu)
  • kapie (na ozdobu)

Jak na to:

Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Salátovou okurku jemně nastrouháme. Rohlíky nakrájíme na kolečka. Do mísy dáme sardinky v oleji, máslo, okurku, cibuli a lžíci majonézy. Ochutíme solí, pepřem, promícháme a našleháme. Hotovou pomazánku mažeme na kolečka rohlíku. Zdobíme nakrájeným citronem, petrželkou nebo okurkou a kapií.

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×