Přejít k hlavnímu obsahu
Poradna

Okurka není jen obyčejná zelenina. Má super schopnosti, o kterých málokdo ví a ještě vám ušetří peníze

Okurka je stálicí v našich lednicích, ale její využití zdaleka nekončí u salátů a sendvičů. Tato svěží zelenina plná vody skrývá překvapivé schopnosti, které oceníte při úklidu, péči o pleť i na zahradě. Pojďme se podívat, jak vám může být užitečná i mimo kuchyňskou linku.

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Martina Mádlová | 4. 10. 2025

Samozřejmě základem je její gastronomické využití. Díky vysokému obsahu vody a minimu kalorií je perfektní do salátů, pomazánek a studených pokrmů, kterým dodává šťavnatost a svěžest. Skvěle se kombinuje s jogurtem, bylinkami a další zeleninou. Málokdo ale ví, že pár plátků okurky dokáže proměnit i obyčejnou vodu nebo limonádu v osvěžující nápoj s jemnou chutí a atraktivním vzhledem.

Info ikona
Krásná s okurkou
Mohlo by se vám líbit

Zapomeňte na brambory: Tato nenápadná zelenina je mnohem zdravější náhrada

Pastinák býval kdysi hvězdou evropských zahrad i kuchyní a dnes se pomalu vrací zpět na naše talíře. Tahle kořenová zelenina nejen že dokáže nahradit brambory, ale zároveň prospívá srdci, trávení i pokožce. A co je nejlepší? Můžete si ji vychutnat jak syrovou, tak i v podobě voňavých pečených plátků.
marianne.cz

Krása a svěžest díky okurce

Plátky okurky na očích nejsou jen klišé z filmů. Skutečně pomáhají zmírnit otoky a unavené pleti dodají okamžitou hydrataci. Díky obsahu vitamínů A, C a antioxidantů je okurka skvělou surovinou pro domácí pleťové masky nebo tonika. Její šťáva má navíc zklidňující účinky, takže uleví pokožce podrážděné po holení nebo spálené od sluníčka.

Čistá domácnost s pomocí okurky

Věděli jste, že okurka může fungovat jako ekologický čistič? Plátek okurky vložený do lednice nebo do zapáchajících bot pomůže neutralizovat nepříjemné pachy. Díky svým přírodním složkám dokáže bez chemie vyleštit nerezové povrchy a sklo. Stačí potřít, nechat chvíli působit a setřít. Okurka dokonce zanechává na povrchu tenký film, který pomáhá předcházet zamlžování zrcadel a může chránit kovové předměty před vznikem rzi.

Info ikona
Čerstvá okurka

Pro dosažení nejlepších výsledků používejte vždy čerstvé okurky a krájejte je těsně před použitím, aby si zachovaly co nejvíce vody. Při výrobě domácí kosmetiky je můžete kombinovat s medem, jogurtem či aloe vera, čímž jejich účinky ještě posílíte.

Okurka jako spojenec na zahradě

I vaše zahrada může z okurky těžit. Látky, které obsahuje, přirozeně odpuzují některé škůdce, jako jsou slimáci nebo mravenci. Stačí kolem záhonů rozmístit okurkové slupky nebo plátky. Voda, ve které jste okurku mixovali, nebo přímo její rozmělněné slupky poslouží jako skvělé přírodní hnojivo, které dodá půdě vláhu a podpoří vitalitu rostlin.

Mohlo by se vám líbit

Lepší vývar jste nikdy nejedli! Čím mistři kuchaři nahrazují bujon? Surovinu máte doma

Špičkoví kuchaři mají jasno – na kostky bujónu v profesionální kuchyni zapomeňte. Trendem jsou poctivé a přirozeně dochucené základy, které přitom využívají běžně dostupné suroviny. Právě ty dokážou proměnit obyčejnou polévku v opravdový kulinářský zážitek.
marianne.cz
Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×