Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Máte na domácí rohlíky málo času nebo odvahy? Těch bleskových se bát nemusíte!

Rohlík v českých domácnostech stále vede pomyslný žebříček oblíbeného pečiva. Čerstvému voňavému rohlíčku se prostě máloco vyrovná. Obzvláště tomu domácímu. Bleskové rohlíky podle dnešního receptu navíc bez problému zvládne i začátečník.

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Jana Soukupová | 1. 10. 2025

Rohlíky dnes existují v různých podobách a provedení. Liší se nejen v řadě detailů, ale mnohdy i v použitých základních surovinách, tedy druhu mouky a tuku. Podstatný rozdíl bezesporu spočívá také ve způsobu výroby. Strojově vyráběné rohlíky jsou poměrně pravidelně tvarované a jejich výroba a složení jsou víceméně standardizované.  Rohlíky ručně dělané se mohou pyšnit tím, že každá receptura a vlastně i každý kus jsou originály. Nebojte se a zkuste to: vyrobit si rohlíky doma není složité. Stačí vlastně jen hladká mouka, voda, sůl, droždí, tuk, a pokud zvládáte základní kynuté těsto, máte vyhráno! Jste začátečníci nebo vás tlačí čas? Pak doporučujeme vyzkoušet "bleskové rohlíky" z Toprecepty.cz.

Mohlo by se vám líbit

Snadné, rychlé a pro každou příležitost: Vynikající pizza šneky z listového těsta

Listové těsto nejlehčí a nejkřehčí ze všech těst, ale i jedno z nejobtížnějších na přípravu. Naštěstí ho lze běžně koupit. S tím koupeným se například pizza šneky z listového těsta stávají snadnou a rychlou svačinkou nebo vynikajícím „zobáním“ pro každou příležitost.
marianne.cz

Legenda o oslavném rohlíku

Podle populární legendy vznikl rohlík ve tvaru půlměsíce v roce 1683 na počest rakouského vítězství nad Turky při obléhání Vídně. Vypráví se, že pekař, resp. pekaři, vstávající brzy ráno, aby upekli chléb, zachránili Vídeň. Osmanská vojska, která kopala tunel, aby se z podzemí dostala do tehdy opevněného města, byla údajně nahlášena úřadům jedním nebo více městskými pekaři. Ti obvykle pracovali ve sklepech, a proto slyšeli blížící se útok. Rohlík však existoval dlouho před osmanským obléháním Vídně. Jedna báseň ho údajně zmiňuje jako jednu z vánočních pochoutek, které vídeňští pekaři v roce 1227 darovali vévodovi Leopoldovi. Navíc se různé pečivo ve tvaru půlměsíce objevuje v rozmanitých historických dokladech už o staletí dříve.

Mohlo by se vám líbit

Jste zastánci domácího pečiva? Tyhle sýrové pletýnky s česnekovým máslem budete milovat

Domácí pečivo znamená trochu práce navíc, ale málokteré kupované mu může konkurovat. Za zkoušku stojí nejen klasické domácí housky a rohlíky, ale také sýrové pletýnky potřené česnekovým máslem. Získáte voňavou a nadýchanou přílohu, skvělou například k salátu nebo grilování.
marianne.cz

Recept na bleskové rohlíky

Seznam potřebných surovin

  • 200 g vody
  • 1 lžička cukru
  • 20 g droždí
  • 360 g hladké mouky
  • 25 g sádla
  • 1 lžička soli
  • kmín na posypání

Jak na to:

Smícháme vodu, cukr a droždí. Necháme 15 minut aktivovat. Přidáme další suroviny a vypracujeme hladké těsto. Hotové těsto rozdělíme a vyválíme do kruhu. Ten rozdělíme na 6 dílů a každý díl zarolujeme do rohlíku. Rohlíky poprášíme vodou a necháme 15 minut kynout. Posypeme kmínem a dáme péct do předem vyhřáté trouby na 230 °C na 13-17 minut.

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×