Paprika patří, podobně jako rajčata nebo brambory, do čeledi lilkovitých. Její plody mají široké uplatnění v gastonomii celého světa. Papriky jsou velmi oblíbená součást jídelníčku a ať už jsou upravené jakýmkoli z mnoha způsobů, jídlu dodávají nezaměnitelnou chuť, barvu, ale také mnoho zdraví prospěšných látek. Všechny druhy papriky obsahují vitamíny A, C a K, přičemž nejbohatší na vitamíny je paprika červená. Papriky jsou také významným zdrojem minerálů (např. draslík, hořčík, fosfor a vápník). Tato zelenina přitom dobyla naše kuchyně relativně nedávno. Původ má ve Střední Americe, odkud byla její semena poprvé dovezena do Evropy někdy během 19. století. Stejně jako rajská jablíčka se zpočátku pěstovala pouze jako okrasná rostlina. Později se začala využívat také jako koření, a nakonec i jako chutná zelenina.