Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Zahrada

Když ochutnáte to, co sami vypěstujete aneb Zahrada plná chutí

Info ikona
Léto plné chutí

Dovedete si představit české léto bez malin, jahod či rybízu? Bobulovité druhy ovoce jsou nenáročné na pěstování, nevyžadují mnoho prostoru a daří se jim i v chladnějších oblastech.

Jana Kantorová | 20. 06. 2023

TEXT: Alexandra Koutná 

Drobné bobuloviny jsou skromné, a přitom doslova nabité vitaminy. V našich klimatických podmínkách se jim velmi dobře daří, protože snášejí i ty mnohem drsnější. Rybíz více barev, angrešty, maliny či ostružiny by neměly chybět na žádné zahrádce. Druhů a odrůd je tolik, že si každý může vybrat podle své chuti. 

Galerie: Vypěstujte si vlastní ovoce na zahrádce
Mohlo by se vám líbit

RYBÍZ 

Jeho kulturní formy byly vyšlechtěny z mnoha planě rostoucích druhů botanického rodu Ribes. Na šťavnatých bobulích si můžete pochutnat už kolem Svatojánské noci koncem června. Pokud navíc v zahradě vysadíte několik 3 odrůd, které dozrávají postupně, budete rybíz sklízet až do srpna. Má to i další výhodu – pro jednotlivé odrůdy rybízu platí, že úroda je bohatší a plody větší, když poblíž roste odrůda jiná. Z červených (Ribes rubrum) doporučujeme vyzkoušet ranou starou ‚Jonkheer van Tets‘, sladce navinulé chuti, středně ranou, vůči chorobám odolnou a plodící příjemně kyselkavé velké hrozny ‚Detvan‘ či pozdní ‚Rovanda‘ s výrazným aromatem. Z bílých pak například středně raný ‚Versailský bílý‘ s velkými bobulemi lahodné, sladkokyselé chuti. V případě černých (Ribes nigrum) jsou oblíbené odrůdy ‚Blackbells‘, ‚Ometa‘ či pozdní, sladkokyselá ‚Titania‘.

Keře rybízu je třeba pravidelně zastřihávat. Každý rok po sklizni odstraňte červenému, bílému a růžovému rybízu všechny čtyřleté a starší větve těsně u země. Boční výhony zkraťte na jeden až dva centimetry. U černého rybízu je třeba vyřezat již dvouleté větve a ponechat pouze ty jednoroční. 

Mohlo by se vám líbit

Zajímavosti:  

  • Bobulovité ovoce patří mezi nejzdravější a na živiny nejbohatší potraviny vůbec. Prospívá mozku, srdci, střevům, očím i našemu imunitnímu systému
  • Bobulky bílého rybízu na slunku rychle zhnědnou. Proto odrůdy, jako kupříkladu Versailský bílý, pěstujte raději v polostínu. 
  • Listy i plody černého rybízu kolem sebe šíří nezaměnitelnou vůni. Aroma úžasně vynikne ve šťávách, sorbetech či marmeládách 
  • Rybíz lze pěstovat i na terase ve velkém květináči. Jako půdokryvné rostliny se k němu skvěle hodí jahody nebo saturejka. Ty zabraňují, aby půda vyschla. 
Mohlo by se vám líbit

ANGREŠT A OSTRUŽINY 

Angrešt vždy patřil k oblíbenému ovoci. Kdo jednou okusil čerstvě utržené bobule odrůdy ‚Black Velvet‘, opakovaně se k němu rád vracel. Na začátku 20. století však bylo do Evropy zavlečeno americké padlí angreštové a angrešt tak málem z našich zahrad vymizel. Tato houba napadá větvičky a bobule obalí bílým povlakem. Naštěstí se postupem času povedlo vyšlechtit odrůdy, které jsou proti tomuto onemocnění rezistentní. Chutí jsou navíc srovnatelné s těmi původními. Jde například o velmi úrodnou žlutoplodou ranou odrůdu ‚Invicta‘ s příjemně kyselkavými plody. Patří sem také ‚Redeva‘ s krásnými tmavě červenými bobulemi či odrůda ‚Rokula‘, jejíž hnědočervené plody mají úžasné aroma. Pokud si angreštovou sklizeň chcete ulehčit, sáhněte po odrůdě bez trnů, jakou je třeba ‚Pax‘ či ‚Karát‘ s atraktivními červenofialovými plody ve tvaru kapek. O mnoho odrůd obohatili sortiment angreštů i čeští šlechtitelé. Dokonce jako první úspěšně naroubovali angrešt na silné pruty meruzalky zlaté a vypěstovali tak jeho stromkovou formu.

Také při sběru ostružin se nemusíte neustále vystavovat nebezpečí trnů. Odrůdy ‚Loch Ness‘‚ ‚Navaho‘ nebo ‚Asterina‘ je nemají. Sklizeň ostružin však není radno uspěchat. Pokud plody posbíráte příliš brzy, budou tvrdé a kyselé. Správný čas ostružin nastává teprve tehdy, když jsou dostatečně měkké a z větviček je dostanete pouhým lehkých zmáčknutím mezi prsty. Nejlépe chutnají čerstvě utržené. Pokud je nesníte ihned, vyzkoušejte je proměnit v lahodný sirup.  

Mohlo by se vám líbit

Zajímavosti:  

  • Do větších květináčů se hodí rovně rostoucí odrůdy ostružin, např. ‚Navaho‘. Jelikož v květináči je prostor pro kořeny menší, keře v nich tolik nevyrostou a musí se častěji zalévat. Každé dva až tři roky je potřeba vyměnit květináč za větší. Nejlepší čas k výsadbě je duben až polovina června. 
  • Černé plody dozrávají v závislosti na odrůdě od začátku července do začátku září. Sklízejte je až tehdy, když už se skoro samotné chystají upadnout. Nesmíte s tím však příliš otálet, aby plody nezačaly hnít.  
  • Rozvětvenou odrůdu bez trnů ‚Chester Thornless‘ je nutné každoročně prořezávat. Větve, ze kterých jste sklidili úrodu, na podzim uřízněte u země. Nové výhony můžete podepřít.  
  • Sklizeň angreštu začíná začátkem července. Vyplatí se však počkat. Správnou chuť a vůni mají až zcela zralé plody. 
Mohlo by se vám líbit

MALINY A JAHODY 

Maliny (Rubus idaeus) vyžadují světlé stanoviště s výživnou a propustnou půdou. Při nesprávných podmínkách mohou trpět plísňovým onemocněním nebo kořenovou hnilobou. Jednouplodící a remontantní (opakovaně plodící) maliny se od sebe liší nejen termínem sklizně. Důležitý je i rozdíl v řezu. Jednouplodicí – letní dozrávají na výhonech vyrostlých v loňském roce, po sklizni odumírají, a tak je můžete odstranit. Již během vegetace však vyrůstají výhony nové, které budou plodit v příštím roce. Oblíbené jsou odrůdy ‚Meeker‘ s velkými, jasně červenými plody nebo ‚Willamette‘, na nichž si budete pochutnávat během července. Remontantním malinám, které dozrávají koncem léta, ustřihněte na podzim všechny výhony těsně u země. I v tomto případě můžete vybírat z mnoha odrůd. Oblíbená je odrůda ‚Polka‘. Má úžasně sladké plody, které dozrávají od poloviny července a podle počasí až do konce října nebo ‚Golden Everest‘ s chutnými žlutými plody. Jahody se od ostatního bobulovitého ovoce liší. Ve stejném záhonu zůstávají po dobu maximálně tří let.

To stejné platí i pro jahody pěstované v květináči. Proč je třeba toto pravidlo respektovat? Každým rokem se totiž snižuje kvalita a množství sklizně. Jednou z nejchutnějších raně plodících odrůd je ‚Darselect‘, ‚Eliany‘ či ‚Honeoye‘, která dozrává již v květnu. Stáleplodící převislou odrůdou vhodnou do závěsných květináčů je ‚Toscana‘. Její plody v chuti připomínají lesní jahody a kvete krásně růžovými dekorativními květy. Množení pomocí odnoží doporučujeme pouze v případě, že chcete uchovat vzácnou odrůdu nebo potřebujete velkou sklizeň. Jahody nakupujte raději přímo od pěstitele. Předejdete tak přenosu virových onemocnění a plísní. Důležité je jahody každoročně přesazovat do nové zeminy. Na to je však ještě čas, a tak si místo práce vychutnejte letošní sladkou úrodu. 

Mohlo by se vám líbit

Zajímavosti:  

  • Keř maliníku nevyžaduje příliš mnoho místa. Pokud pěstujete maliny pouze pro vlastní spotřebu, vyšetřete mu pár metrů podél hranice zahrady. Pro lepší přehlednost můžete místo ohraničit provázkem.  
  • Letním malinám odstraňte dvouleté výhony hned po sklizni. Podzimním malinám ustřihněte na začátku zimy všechny výhony.  
  • Letním malinám začíná sklizeň již v červnu. Podzimní odrůdy se sklízejí začátkem srpna. 
  • Lesní jahody – jejich plody jsou sice drobné, zato však náramně chutné a voňavé. O něco málo větší jsou stáleplodící měsíční jahody. Mají podobnou chuť a dozrávají od května až do října.
  • Slaměné podloží chrání rostliny před vlhkostí.  
  • Výhony, které nejsou potřeba k množení, je nutné zavčasu uříznout. Mateřskou rostlinu stojí totiž zbytečně mnoho sil. Mohou tak ohrozit kvalitu a objem úrody v příštím roce. 
Mohlo by se vám líbit
Zdroj článku