Zahrada se pomalu připomíná: S únorem přichází čas předpěstovat sazeničky
V únoru už máme větší kus zimy za sebou, těšíme se na jaro a plánujeme novou sezónu na zahradách. Je čas udělat první kroky pro budoucí úrodu a začít s předpěstováním.
Přesný čas, kdy začít s „výsevem za okna“, se nedá zcela jednoznačně určit. Je dobré brát ohled na předpokládané termíny budoucího přemístění rostlinek do skleníků nebo na záhony. To znamená řídit se zeměpisnou polohou i podmínkami zahrady. Někde se začíná s předpěstováním už na konci ledna, obecně to ale bývá během února a března. Únor je ideální pro semena s dlouhou vegetační dobou (celer, brokolice, lilek, paprika ad.).
Na nádobě lze šetřit, na substrátu raději ne
Výsevních nádob je na trhu velké množství, ale jsou i jiné možnosti. Někteří zahradníci nedají dopustit na tradiční dřevěné lísky, hodně lidí používá plastové vaničky od masa nebo ovoce. Důležitý krok je volba substrátu. V žádném případě se nedoporučuje používat na vysévání zeleniny hlínu, kterou vykopnete někde ze záhonu nebo kompostu. Ve snaze ušetřit můžete budoucím rostlinkám ublížit. S takovou zeminou byste jim totiž mohli dát do vínku různé choroby a škůdce. Existují samozřejmě metody očisty zeminy, ale pro malopěstitele jsou zbytečnou komplikací. Podstatně jednodušší je koupit si výsevový substrát, což bývá prosátá rašelina obohacená o živiny a ošetřená proti případným rostlinným patogenům. Při samotném výsevu je potřeba řídit se informacemi a radami ze sáčku se semeny.
Vysévejte trpělivě a zalévejte s citem
S výsevem je lepší více se „piplat“ a alespoň ta semínka, jejichž velikost to umožňuje, rozmístit jedno po druhém dále od sebe. Klíčící rostlinky si méně konkurují, lépe prospívají a jsou silnější. Ideální teplota ke klíčení je minimálně 20 °C. Když už máte zaseto, můžete (ale nemusíte) alespoň z počátku vaničku uzavřít průhledným poklopem nebo potravinářskou fólií, která pomáhá udržet v substrátu vlhkost. Jakmile ze semínek vyrostou dva děložní lístky, je vhodné fólii sundat, aby se rostlinka začala adaptovat na normální podmínky. Nádoba se semeny by měla mít na dně otvory, ze kterých může vytékat přebytečná voda a měla by stát v podmisce, ze které čerpá vlhkost spodem. Ideální je zalévání do podmisky a vrchem dodávat vodu pouze rozprašovačem, abychom semena nevyplavili. Klíčků se (podle druhu zeleniny i podmínek) dočkáme za pět až patnáct dnů.
Když přijde čas přepichovat
Ve chvíli, kdy se po dvou děložních lístcích objeví také jeden až dva pravé lístečky, je možné začít rostliny přepichovat do malých kontejnerů, květináčů, klidně můžete použít třeba i kelímky od jogurtů. Opět musí mít drenážní otvory. Naplňte je zlehka kvalitním substrátem až po okraj a přebytečnou zeminu shrňte. Tady už je na místě použít pěstební substrát, který bývá o něco hrubší než výsevový. Pomocí pikýrovacího (přepichovacího) kolíku, který ovšem může nahradit třeba i dřevěná tužka, rostlinku opatrně vyjmeme ze substrátu. Kolíkem uděláme dírku v substrátu v nové nádobě a vložíme rostlinu. Zeminu jemně přihrneme, nepřitlačujeme, neudusáváme. Hloubka vložení záleží na druhu rostliny. Rajčata, papriky a lilky mohou i hlouběji, tak aby děložní lístky byly těsně nad povrchem substrátu. U jiných rostlin (např. salát) nesmíme zahrnout střední část s růstovým vrcholem. A protože v těchto nádobách se rostliny udržují až do doby, kdy je možné přesadit je do skleníku nebo ven, sázíme je tak, aby měla každá z nich dostatek prostoru (např. u rajčat by to mělo být až 10x10 cm).
Několik dobrých rad na závěr
Studujte dobře informace na sáčcích se semínky, popřípadě čtěte či poslouchejte rady odborníků. Například podmínky pro klíčení semen jsou pro každý druh specifické. Pro klíčení paprik je ideální teplota 25-30 °C, ale třeba salát si žádá teplotu jen kolem 20 °C. Znalci varují mimo jiné také před předčasným výsevem rostlin, které nemají příliš dlouhou vegetační dobu, protože v bytě obecně nejsou tak dobré podmínky jako později venku. Na první pohled se nám může zdát světlo na okenním parapetu dostatečné, ale pravdu nám řeknou rostliny, když mají tendenci se příliš vytahovat a slábnout. Měli bychom mít na paměti, že první fáze předpěstování sazenic, tedy klíčení, potřebuje především vlhko a teplo. Až na výjimky v zásadě není potřeba světlo. Na tuto dobu proto můžeme misku s výsevem umístit i do tmavší, ale nejteplejší místnosti v bytě. V začátcích je spíše nutná opatrnost s výsevy za oknem. Především u paprik a celeru, které se vysévají v průběhu února, vzniká ve výsevní misce „nalepené“ na okno riziko podchlazení substrátu při nočních mrazech, což může semena nenávratně poškodit.
- Zdroj článku
-
autorský článek, dobrasemena.cz