Přejít k hlavnímu obsahu
Zdraví

Dlouhověkost nezačíná v posilovně, ale ve střevech. S dobrým trávením se dožijete možná i stovky

Kdyby měl Hippokrates instagramový účet, pravděpodobně by měl ve svém biu tohle heslo: Všechno začíná ve střevech. I po dvou tisícovkách let to věda potvrzuje. Náš mikrobiom je taková malá armáda, která ovlivňuje imunitu, náladu i energii. I možná i to, jestli se dožijeme stovky.

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách

Na nedávném kongresu České gastroenterologické společnosti se opakovalo jedno téma. Zdraví střev rovná se zdravé stáří. Gastroenterologové totiž dobře vědí, že ve střevech žijí biliony bakterií. Ty dobré nás chrání před infekcemi, pomáhají vyrábět vitamíny a drží na uzdě záněty. Když jsou v rovnováze, cítíme se lehce, energicky a mentálně fit. Když se rozladí? Obezita, únava, deprese… prostě žádná sláva.

„Trávení hraje klíčovou roli mezi faktory ovlivňující zdraví a dlouhověkost. Trávicí trakt je místo, kudy do těla vstupuje nejvíc cizorodých látek, tak bychom měli přemýšlet o tom, co do sebe dostáváme,“ říká doc. MUDr. Ilja Tachecí, Ph.D., přednosta 2. interní gastroenterologické kliniky FN Hradec Králové.

Jezme všechno, ale s mírou

Vypouštíte z jídelníčku sacharidy, protože je to „zlo“? Nejíte tuky, abyste nepřibrala? Vyhýbáte se tomu či onomu? Odborníci „přes střeva“ říkají, že naše střeva nepotřebují žádné módní diety typu „od zítřka jím jen fialové potraviny“ a podobně. „Člověk je všežravec a měl by jíst vše, ale střídmě a vyváženě,“ shrnuje to doc. MUDr. Martin Bortlík, Ph.D, primář Gastroenterologického oddělení Nemocnice České Budějovice.

Mohlo by se vám líbit

Znáte longevity? Prozradíme tajemství dlouhověkosti a jak se dá život prodloužit

Dlouhověkost, známá také pod anglickým termínem „longevity“, je v poslední době velkým trendem v oblasti zdravého životního stylu. A co nám říká? Jednoduchou věc. Kvalitu svého života máme z drtivé většiny ve svých rukou.
marianne.cz

Jak pečovat o zdravé střevo

Pokud chcete dát svému mikrobiomu a tím i sobě nejlepší šanci dožít se co nejvyššího věku v kondici, zkuste vsadit na tyhle tři věci:

1. Strava s dostatkem vlákniny

Střeva milují bílkoviny i vlákninu, která je přirozenou potravou střevního mikrobiomu. Ideální je středomořský styl jídelníčku bohatý na zeleninu, ovoce, celozrnné obiloviny, zdravé tuky (omega-3 mastné kyseliny) a dostatek bílkovin. Takový jídelníček podporuje rozmanitost střevních bakterií a vývoj zdravého mikrobiomu. A co budou mít vaše střeva ještě rády? Fermentované potraviny, jako jsou kefír nebo jogurt, protože ty podporují „hodné“ bakterie.

2. Nebuďte posedlá extrémy

Naše střeva jsou jako živá, „organická společnost”, ve které stovky druhů bakterií a mikroorganismů spolubydlí a starají se o to, aby trávení a imunitní systém fungovaly. Když jim ale začneme "dávat" extrémní diety, příliš málo jídla, plošné vyřazování sacharidů, tuků nebo jiných makroživin, nebo držíme jednostranné diety - mikrobiom to neocení. Výzkumy ukazují, že při kalorické restrikci nebo redukci některých složek potravy dochází často k oslabení hodných bakterií. Co to znamená v praxi? Například nízkokalorické diety můžou zvýšit výskyt bakterií, které jsou škodlivé, místo těch, které držely střevní pořádek. 

Mohlo by se vám líbit

Hubnutí po čtyřicítce nemusí být složité: Klíčová je úprava jídelníčku

Sice se říká, že věk je jen číslo a můžeme se tvářit, že se nás stárnutí netýká, ale některé změny, s nimiž se musíme zkrátka smířit, tu jsou. Jednou z nich je zpomalování metabolismu. Tento přirozený proces je jedním z důvodů, proč zejména po čtyřicítce a poté v menopauze lehce přibíráme a hůře hubneme. Rozhodně to ale neznamená, že to nejde. Stačí vlastně udělat pár menších změn, které přinesou překvapivé výsledky.
marianne.cz

3. Dodržujte zdravý životní styl

Představte si, že je vaše tělo jako malý organismus, který miluje harmonii a naprosto nesnáší chaos. Když mu dopřejete zdravý životní styl, bude se chovat jako když si vyrazíte na wellness víkend. Tělo bude spokojené a všechno bude klapat. Střeva ocení nejen zdravou stravu, ale taky pohyb. Ten je jako palivo, když se trošku hýbete (a stačí svižná chůze, jóga, kolo, tanec), uvádíte střeva do pohybu.

To jim dává signál, že je čas „zapnout motory“. Zrychlí se průchod střev, podpoří se růst „hodných“ bakterií, které produkují prospěšné látky. Studie uvádějí, že lidé, kteří pravidelně cvičí, mají bohatší a pestřejší mikrobiom než ti, kdo jen sedí. Samozřejmě nesmíte zapomínat na spánek – nedostatek oslabuje imunitní bariéru. Stejně tak střevům škodí stres, zvláště ten chronický, který zpomaluje trávení a podporuje záněty.

 

 

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×