Přejít k hlavnímu obsahu
Zdraví

Češi je milují, přitom jsou karcinogenní. Odborníci varují před nejhoršími potravinami, které škodí nejen ženám

Klobásy, slanina, párky. Pro mnohé srdcovka, pro vědce červený alarm. Zpracované maso je možná chutné, ale není to úplně ideální parťák pro dlouhodobé zdraví. A vědci potvrzují, že pravidelná konzumace velmi výrazně zvyšuje riziko rakoviny.

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách

Jaké potraviny tělu nesvědčí?

Neexistuje žádná potravina, jejíž konzumace by automaticky znamenala, že stoprocentně onemocníte rakovinou. Riziko závisí i na genetice, životním stylu, pohybu a celkové stravě. Ukazuje se ale, že některé potraviny – hlavně zpracované maso, alkohol a smažená jídla – jsou velkým rizikem pro případné onemocnění rakovinou. Co bychom tedy měli mít na zřeteli, když si naložíme na talíř naše oblíbené jídlo?

Mohlo by se vám líbit

Odborník Jakub Milý radí: Jak si poskládat vyvážený jídelníček, když nemáte čas?

Chcete jíst zdravě a vyváženě, ale kvůli nedostatku času se vám to jednoduše nedaří? Přemýšlení nad tím, co konzumujeme, se může zdát jako náročná disciplína. Přitom je to jednodušší, než byste možná čekala. Odborník na sport a výživu Jakub Milý nám prozradil, jak si vyvážený jídelníček sestavit i ve chvílích, kdy zkrátka nemáte čas.
marianne.cz

Počet lidí s rakovinou se zvyšuje

Rakovina už dávno není „nemocí starších lidí“. Dnes se s ní potýkají i lidé pod 50 let. Za poslední tři dekády vzrostl počet o neuvěřitelných 79 procent . Podle výzkumu publikovaného v časopise British Medical Journal v roce 2023, za to nemůžou jen naše geny. Odborníci upozorňují hlavně na životní styl: nevhodná strava a přemíra zpracovaného masa.

Zpracované masné výrobky

Uzeniny, salámy, klobásky jsou pro mnohé Čechy oblíbenými pochoutkami. Objevují se na stolech během rodinných oslav, dopřáváme si je na fotbalovém zápase, prostě kdekoli. Pochutnat si na nich čas od času samozřejmě nevadí, pokud si je dopřáváme pravidelně, naše tělo nám nepoděkuje. Potvrzují to nejrůznější studie včetně WHO, které právě zpracované masné výrobky zařadily mezi významné karcinogeny.

Mohlo by se vám líbit

Hubnutí po čtyřicítce nemusí být složité: Klíčová je úprava jídelníčku

Sice se říká, že věk je jen číslo a můžeme se tvářit, že se nás stárnutí netýká, ale některé změny, s nimiž se musíme zkrátka smířit, tu jsou. Jednou z nich je zpomalování metabolismu. Tento přirozený proces je jedním z důvodů, proč zejména po čtyřicítce a poté v menopauze lehce přibíráme a hůře hubneme. Rozhodně to ale neznamená, že to nejde. Stačí vlastně udělat pár menších změn, které přinesou překvapivé výsledky.
marianne.cz

Proč zpracované maso vadí?

Co přesně znamená „zpracované maso“? Jde o potraviny, které byly nasolené, vyuzené, fermentované nebo naložené, aby byly chutnější a trvanlivější. Třeba právě šunka, salámy, slanina. Milujete co nejvíc opečené maso nebo smažený řízek, který je na povrchu skoro černý? Chyba.

Při vysokých teplotách se totiž tvoří karcinogenní látky, které poškozují DNA. A podle této studie, z níž čerpá i WHO, stačí pouhých 50 gramů, abychom zvýšili riziko vzniku rakoviny tlustého střeva o 21 procent, oproti těm, kteří si dají raději grilované batáty.

Mohlo by se vám líbit

Nehubnete v kalorickém deficitu? Možná děláte zásadní chybu, která brzdí vaše hubnutí

Každý, kdo se někdy zajímal o redukci váhy, ví, že klíčovým faktorem hubnutí je kalorický deficit. Někdy se však může stát, že i přes jeho dodržování tělo začne stagnovat a váha se zastaví. Čím to je a jak s tím pracovat?
marianne.cz

Červené maso pod lupou

Mezi karcinogenní potraviny zařadili odborníci IARC (Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny) také červené maso. Není to s ním sice tak špatné, jako se zpracovanými potravinami, ale doporučení je jasné. Pokud maso, tak méně často a v menších porcích, preferujte metody přípravy při nižších teplotách, jako je dušení, sous vide či pomalé vaření.

Smažené a přepálené potraviny

Zlatý povrch, neodolatelná vůně a to první křupnutí, když si kousnete do hranolek nebo smažených kuřecích stripsů. Ano, smažená jídla můžou být slast. Jenže jak se ukazuje, to „dobré“ má i svoje ale. Když totiž smažíme nebo pečeme potraviny při opravdu vysokých teplotách, vzniká v nich látka akrylamid. I tu vědci obvinili z toho, že je vysoce karcinogenní.

Neznamená to, že se musíte okamžitě a navždy rozloučit s hranolky. Jen zkuste trochu ubrat plyn. Pečte a smažte při nižší teplotě, volte kvalitní olej a nechte jídlo jen zezlátnout, ne zčernat. A třeba zjistíte, že i lehce opečené batáty mohou být stejně uspokojivé jako ty nejkřupavější hranolky.

Mohlo by se vám líbit

Prevence rakoviny: Jak odhalit příznaky HPV, karcinomu prsu i prostaty včas

Přestože moderní medicína nabízí stále účinnější léčbu nádorových onemocnění, přibližně 27 000 pacientů každoročně svůj boj s rakovinou prohraje. Klíčovým faktorem totiž stále zůstává včasné odhalení nemoci, a tomu můžeme dopomoci právě my sami pravidelnými preventivními prohlídkami. Český den boje proti rakovině, který se koná 14. května, nám připomíná, jak výrazně mohou mamografie, cytologie, vyšetření prostaty či genetické testy zvýšit šance na včasný záchyt karcinomu.
marianne.cz

Alkohol v malé míře nevadí?

Říká se, že sklenka červeného vína denně je taková malá laskavost pro ženské srdce (i duši). Jenže tak úplně ideální to není. Nejnovější výzkumy, například ten, který provedla Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny IARC, nám dávají trochu chladnější pohled na realitu. Alkohol je karcinogen, a ano, i jedna „nevinná“ sklenička se počítá.

Úplně nejhorší je pravidelná konzumace. Ta zvyšuje riziko některých druhů rakoviny – třeba prsu, jater, jícnu nebo tlustého střeva. Když naše tělo alkohol rozkládá, vzniká látka acetaldehyd, která může poškozovat DNA buňky, podporovat záněty a narušovat přirozené „opravy“ v těle.

Ženy jsou ve větším ohrožení

Zvláště nebezpečný je alkohol pro ženy, u nichž zvyšuje hladinu estrogenu, což může přispět k rakovině prsu. Neznamená to, že si už nikdy nedáte v létě oblíbený aperol, klíčem je umírněnost. Tou je podle odborníků maximálně jedna sklenička denně, ideálně v rámci jídla.

Zdroje: Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny IARC, WHO, Healthline, Sciencedirect, BMJ Oncology

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×