Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Recept na víkend: Dušená jehněčí plec s bramborovým pyré a kaštany

Sice není jaro, ale počasí tomu všemu nasvědčuje. Proto jsme vám nachystali jednu super voňavou pochoutku inspirovanou prosluněnou Korsikou, kterou si můžete připomenout právě teď u vás v kuchyni.

Dominika Bártová | 13. 10. 2018

Pozvěte své přátele či příbuzné (chcete-li) na dušenou jehněčí plec s červeným vínem, kořenovou zeleninou, houbami, růžičkovou kapustou a bramborovým pyré s kaštany. Nejenže tento pokrm vypadá báječně, ale taky skvěle chutná!

Jehněčí maso je kvalitní a díky čerstvé pastvě a mateřskému mléku velmi zdravé. Navíc jeho chuť není tak silná jako u masa skopového, takže se nemusíte bát jeho specifického aroma. 

recept

Dochutit jej můžete třeba tymiánem, česnekem a rozmarýnem, jako to dělají v restauraci La Veranda, kde se vaří osvědčená jídla v moderním pojetí. A právě mezi takové recepty patří i tato křehká jehněčí specialitka, která je populární nejen ve Středomoří, ale taky na Blízkém a Středním východě. 

Ingredience pro 10 porcí 

Jehněčí

900 g jehněčí plec vykostěná

10 g tymián

5 g rozmarýn

60 g česnek

60 g slunečnicový olej

200 g mrkev 

150 g celer 

100 g řapíkatý celer 

300 g cibule 

20 g cukr krupice

80 g rajčatový protlak

600 g červené víno

15 g jíška

sůl

černý pepř

Plec zarolujte s nasekaným česnekem, tymiánem a rozmarýnem.

Na oleji orestujte roládu ze všech stran, vyjměte, přidejte kořenovou zeleninu nakrájenou na kostky a orestujte do zlatova. Přidejte cibuli, pomalu ji orestujte do hněda, přidejte cukr a rajčatový protlak, zarestujte a zalijte červeným vínem. Směs převařte, přidejte opečenou roládu a nechte pomalu dusit pod pokličkou do měkka. Dle potřeby podlévejte vodou nebo vývarem z jehněčích kostí. 

Udušenou roládu vyjměte, šťávu přeceďte přes cedník, přidejte jíšku, povařte 20 minut a dle potřeby dochuťte solí a cukrem.

Zelenina 

80 g růžičková kapusta

50 g přepuštěné máslo

80 g anglická slanina 

80 g mrkev na kostičky

80 g celer na kostičky

80 g řapíkatý celer 

80 g houby

5 g nasekaná petrželka

Růžičkovou kapustu 3 minuty povařte ve vroucí vodě, zchlaďte ve vodě s ledem a překrojte na polovinu.

Na přepuštěném másle orestujte anglickou slaninu na kostičky a přidejte nakrájenou kořenovou zeleninu. Orestujte a nakonec přidejte překrájené houby, znovu orestujte, přidejte růžičkovou kapustu, osolte a nakonec nasekanou petrželku.

Příloha: Bramborové pyré promíchané s nasekanými vařenými kaštany