Recept na soukenický řízek podle ČSN
Seznam potřebných surovin
(5 porcí)
- 500 g vepřového bůčku s kostí (pěkně prorostlého)
- 10-15 g soli
- 0,5 g mletého pepře
- 1 menší vejce nebo polovinu většího (20 g)
- 100 g mléka (asi 100 ml)
- Na obalení:
- 50 g hladké mouky
- 1 malé vejce (40 g)
- 50 g mléka (asi 50 ml)
- 100 g prosáté nastrouhané housky (nebo strouhanky)
- olej na smažení
Jak na to:
Opláchnutý vepřový bůček pečlivě vykostíme, zbavíme chrupavek a kůže a jemně umeleme. Směs mírně osolíme, opepříme, přidáme vejce prošlehané s mlékem a směs pečlivě promícháme. Vložíme do lednice a necháme odležet. Ze směsi vytvarujeme ploché 7-10 mm vysoké oválné řízky a postupně je obalíme nejprve v prosáté mouce, poté v osolených vejcích rozmíchaných s mlékem, a nakonec v prosáté strouhané housce. V pánvi rozehřejeme vyšší vrstvu oleje a řízky v něm usmažíme dozlatova z obou stran. Podáváme s bramborami nebo se zeleninovým salátem.