Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Zdraví

Potraviny, které působí „zdravě“, ale ve skutečnosti do vyváženého jídelníčku nepatří

Info ikona
žena

Tváří se zdravě, a navíc výborně chutnají. Pokud se ale zaměříme na jejich složení, rychle zjistíme, že si nálepku „zdravé a vyvážené“ potraviny nezaslouží. Pojďme se seznámit s potravinami, které se tváří „fit“, ale ve skutečnosti jsou skrytou kalorickou bombou.

Možná chcete shodit přebytečná kila tuku, možná jste s váhou spokojení, ale chcete, aby vaše tělo „fungovalo“ na správné palivo. Ať tak či onak, pravděpodobně přemýšlíte nad nákupem potravin a snažíte se do košíku házet produkty, které odpovídají zdravému stravování. Pravdou ale zůstává, že v supermarketu na náš číhá mnoho potravin, které na první pohled působí nutričně vyváženě. Při bližším zkoumání ale zjistíme, že do vyváženého jídelníčku rozhodně nepatří.

Mohlo by se vám líbit

O jídle s nutriční terapeutkou: Co je ketogenní dieta opravdu zač a proč byste se jí měli vyhnout?

Určitě už na vás na internetu nebo v časopise někdy vyskočila reklama na ketodietu. Rychlé hubnutí díky vysokému příjmu bílkovin a nízkému množství sacharidů! Zní to lákavě? Možná, dokud nezjistíme, že to má hned několik háčků.
marianne.cz

Agávový sirup

Do ovesné kaše, cereálií nebo do jogurtu - agávový sirup působí jako perfektní sladidlo, ale opak je pravdou. Věděli jste, že ačkoliv má agávový sirup nízký glykemický index, tak je to téměř čistá fruktóza (cca 75 %)? Podle nutričního specialisty Dr. Jonnyho Bowdena nadbytek fruktózy podporuje vznik inzulinové rezistence a riziko srdečně-cévních onemocnění. Podporuje rovněž ukládání břišního tuku, které zvyšuje riziko vzniku cukrovky II. typu a metabolického syndromu.

Zeleninové chipsy

Říkali jste si, že namísto večerního „chroupání“ slaných brambůrek si dopřejte zdravé zeleninové chipsy? Bohužel vás musíme zklamat, mnoho zeleninových chipsů obsahuje minimální procento sladkých brambor, červené řepy nebo pastináku. Většina toho, co jíte, je bramborový škrob a kukuřičná mouka. Zeleninové chipsy také mohou být silně osoleny a osmaženy, aby napodobily chuť skutečných bramborových lupínků. Pokud přesto po zeleninových chipsech prahnete, ujistěte se, že na prvním místě ve složení je uvedeno vysoké procento zeleniny. V opačném případě se vyplatí, když zeleninové chipsy vrátíte zpátky do regálu.

Ochucené mléčné výrobky

V posledních letech se o ochucených mléčných výrobcích mluví čím dál tím častěji. Opakování je ale matka moudrosti: například ochucený jahodový kefír obsahuje okolo 12 gramů přidaného cukru na 100 ml, přičemž velikost celého balení je 450 ml. Svačinka s tímto obsahem cukru se tak za zdravou rozhodně považovat nedá.

Zdravější alternativou jsou neslazené bílé kefíry, jogurty nebo neochucená mléka, avšak podle Martina Kudery, zakladatele Farmy Živina, jsou ještě vhodnější volbou rostlinná mléka jako třeba ovesné mléko, které však musí být složené pouze ze základních potravin, tedy pitné vody, ovsa, slunečnicového oleje a himalájské soli. A nesmí obsahovat žádná aditiva. „Ovesné mléko obsahuje necelé 4 gramy cukru na 100 ml. Navíc je přirozeně bez laktózy, takže se hodí pro lidi trpící intolerancí na laktózu i pro vegany. Jeho chuť je neutrální a je ideální volbou na snídani společně s domácí granolou. Zároveň je skvělou alternativou klasického mléka do kávy,“ tvrdí Martin Kudera.

Další potraviny najdete v naší galerii.

Potraviny, které působí zdravě, ale zdravé nejsou
Mohlo by se vám líbit

O jídle s nutriční terapeutkou: Co doopravdy znamená „bez přidaného cukru slazeno ovocnou šťávou“

Určitě už jste si někdy přečetli tuhle kouzelnou formulku. A nejspíš ve vás vyvolala pocit, že jíte něco zdravějšího, výživnějšího a lepšího, než kdyby tam byl zlý bílý cukr. Zároveň jste si někde také přečetli, že náhražky cukru nejsou vůbec zdravější než cukr. Jak to tedy je? Vyplatí se investovat do jiných druhů cukrů nebo sirupů?
marianne.cz
Zdroj článku