Přejít k hlavnímu obsahu
Životní styl

5 důvodů, proč péct vánoční cukroví ze cvrččí mouky

Cvrččí mouka má neutrální chuť, vysoký obsah bílkovin, spoustu železa a vitaminu B12 a navíc se dá smíchat s klasickou moukou a zvýšit tak obsah bílkovin v pečivu. A to není rozhodně všechno.

Dominika Bártová | 24. 11. 2018

“Pečivo s podílem cvrčků je velmi lahodné, výživné a taky více zasytí,” říká Radek Hušek, který v Thajsku založil automatizovanou průmyslovou farmu na chov cvrčků s ambicí stát se největší cvrččí farmou na světě. Nyní už produkuje 3,5 tuny této speciální mouky měsíčně. 

Jídlo z hmyzu má mimo jiné pozitivní dopad na naši planetu, protože cvrčci v porovnání s dobytkem spotřebují dvakrát méně potravy na vyprodukování stejného množství proteinů, patnáckrát méně půdy, dvatisícekrát méně vody a stokrát méně skleníkových plynů. 

Tato vyhledávaná pochoutka se začíná dostávat i k nám. Již začátkem roku byl v Česku hmyz oficiálně uznán jako potravina a vy si tak můžete koupit např. proteinové tyčinky, chleba nebo proteinový prášek (mouku), ze které si můžete připravit skvělé vánoční cukroví, třeba cornflakové hrudky s čokoládou!

cukr

Cornflakové hrudky s čokoládou

Přísady: 

hrudky

250 g  cukru krupice 

80 g  smetany (31 %) 

130 g  másla

80 g  plátků mandlí

120 g  lehce pomačkaných cornflaků

10 – 20 g cvrččí mouky

poleva

100 g čokolády (hořká nebo mléčná)

50 g másla

Postup přípravy receptu: 

1. Máslo rozpustíme v teplé smetaně buď na sporáku nebo v mikrovlnce

2. Mezitím nasypeme cukr na pánvičku, rozpustíme na karamel a postupně od krajů

přimícháváme cukr, až se úplně rozpustí

3. Opatrně nalijeme teplou smetanu s máslem do rozpuštěného cukru (karamelu)

4. Necháme trochu vyvařit do krémové hnědé barvy a odstavíme

5. Přidáme mandle s cornflaky a cvrččí moukou, dobře zamícháme a tvarujeme hrudky, v rukavicích – karamel je opravdu horký, buď na silikonu nebo na pomaštěném plechu

6. Z čokolády a másla si připravíme polevu, kterou pokapeme hotové hrudky: čokoládu nalámanou na menší kousky vložíme spolu s máslem do teplovzdorné misky nebo menšího hrnku a postavíme ji nad hrnec s mírně bublající vodou. Miska se nesmí dotýkat hladiny. Čokoláda se začne rychle tavit – občas ji promícháme, až získáme hladkou hmotu.

7. Hrudky následně pokapeme rozpuštěnou čokoládou s máslem a necháme ztuhnout. Po vychlazení můžeme dát do lednice, aby hrudky rychleji ztuhly.

Marianne je i na sociálních sítích:

Související články

Životní styl
Víc partnerů, větší štěstí v životě? Nová studie boří mýtus o nadřazenosti monogamie

Víc partnerů, větší štěstí v životě? Nová studie boří mýtus o nadřazenosti monogamie

Životní styl
Navenek zvládáte vše, ale uvnitř už nemůžete? Pozor na nenápadné vyhoření, které nepoznáte hned

Navenek zvládáte vše, ale uvnitř už nemůžete? Pozor na nenápadné vyhoření, které nepoznáte hned

Životní styl
Pohřební šaty v kufru i zákaz volit: Překvapivá pravidla, která dodržuje britská královská rodina

Pohřební šaty v kufru i zákaz volit: Překvapivá pravidla, která dodržuje britská královská rodina

Životní styl
Jak začít po padesátce znovu randit: 7 kroků k nabrání sebevědomí a nalezení skvělého parťáka

Jak začít po padesátce znovu randit: 7 kroků k nabrání sebevědomí a nalezení skvělého parťáka

×
  • Marianne
  • 899 Kč
  • ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE + TÓNUJÍCÍ KRÉM ATTITUDE + DIGI VERZE ZDARMA
  • obrázek magazínu ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE + TÓNUJÍCÍ KRÉM ATTITUDE + DIGI VERZE ZDARMA
  • Předplatit