Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

5 důvodů, proč péct vánoční cukroví ze cvrččí mouky

Cvrččí mouka má neutrální chuť, vysoký obsah bílkovin, spoustu železa a vitaminu B12 a navíc se dá smíchat s klasickou moukou a zvýšit tak obsah bílkovin v pečivu. A to není rozhodně všechno.

Dominika Bártová | 24. 11. 2018

“Pečivo s podílem cvrčků je velmi lahodné, výživné a taky více zasytí,” říká Radek Hušek, který v Thajsku založil automatizovanou průmyslovou farmu na chov cvrčků s ambicí stát se největší cvrččí farmou na světě. Nyní už produkuje 3,5 tuny této speciální mouky měsíčně. 

Jídlo z hmyzu má mimo jiné pozitivní dopad na naši planetu, protože cvrčci v porovnání s dobytkem spotřebují dvakrát méně potravy na vyprodukování stejného množství proteinů, patnáckrát méně půdy, dvatisícekrát méně vody a stokrát méně skleníkových plynů. 

Tato vyhledávaná pochoutka se začíná dostávat i k nám. Již začátkem roku byl v Česku hmyz oficiálně uznán jako potravina a vy si tak můžete koupit např. proteinové tyčinky, chleba nebo proteinový prášek (mouku), ze které si můžete připravit skvělé vánoční cukroví, třeba cornflakové hrudky s čokoládou!

cukr

Cornflakové hrudky s čokoládou

Přísady: 

hrudky

250 g  cukru krupice 

80 g  smetany (31 %) 

130 g  másla

80 g  plátků mandlí

120 g  lehce pomačkaných cornflaků

10 – 20 g cvrččí mouky

poleva

100 g čokolády (hořká nebo mléčná)

50 g másla

Postup přípravy receptu: 

1. Máslo rozpustíme v teplé smetaně buď na sporáku nebo v mikrovlnce

2. Mezitím nasypeme cukr na pánvičku, rozpustíme na karamel a postupně od krajů

přimícháváme cukr, až se úplně rozpustí

3. Opatrně nalijeme teplou smetanu s máslem do rozpuštěného cukru (karamelu)

4. Necháme trochu vyvařit do krémové hnědé barvy a odstavíme

5. Přidáme mandle s cornflaky a cvrččí moukou, dobře zamícháme a tvarujeme hrudky, v rukavicích – karamel je opravdu horký, buď na silikonu nebo na pomaštěném plechu

6. Z čokolády a másla si připravíme polevu, kterou pokapeme hotové hrudky: čokoládu nalámanou na menší kousky vložíme spolu s máslem do teplovzdorné misky nebo menšího hrnku a postavíme ji nad hrnec s mírně bublající vodou. Miska se nesmí dotýkat hladiny. Čokoláda se začne rychle tavit – občas ji promícháme, až získáme hladkou hmotu.

7. Hrudky následně pokapeme rozpuštěnou čokoládou s máslem a necháme ztuhnout. Po vychlazení můžeme dát do lednice, aby hrudky rychleji ztuhly.

Marianne je i na socialních sítích: Rozhovory s osobnostmi

Související články

Životní styl
Jak přežít vedro ve městě: 8 praktických tipů, které vám zchladí hlavu i tělo

Jak přežít vedro ve městě: 8 praktických tipů, které vám zchladí hlavu i tělo

Životní styl
Chcete více cestovat? Zjistěte, jak na to, s těmito šesti instagramovými profily

Chcete více cestovat? Zjistěte, jak na to, s těmito šesti instagramovými profily

Životní styl
5 nejoblíbenějších princezen světa: Milované pro svůj vliv, dobročinnost, módní styl a královské postavení

5 nejoblíbenějších princezen světa: Milované pro svůj vliv, dobročinnost, módní styl a královské postavení

Životní styl
Zdravě, chutně i dietně: Vyzkoušejte skvělé, nevšední recepty na letní grilování bez výčitek

Zdravě, chutně i dietně: Vyzkoušejte skvělé, nevšední recepty na letní grilování bez výčitek