Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

5 důvodů, proč péct vánoční cukroví ze cvrččí mouky

Cvrččí mouka má neutrální chuť, vysoký obsah bílkovin, spoustu železa a vitaminu B12 a navíc se dá smíchat s klasickou moukou a zvýšit tak obsah bílkovin v pečivu. A to není rozhodně všechno.

Dominika Bártová | 24. 11. 2018

“Pečivo s podílem cvrčků je velmi lahodné, výživné a taky více zasytí,” říká Radek Hušek, který v Thajsku založil automatizovanou průmyslovou farmu na chov cvrčků s ambicí stát se největší cvrččí farmou na světě. Nyní už produkuje 3,5 tuny této speciální mouky měsíčně. 

Jídlo z hmyzu má mimo jiné pozitivní dopad na naši planetu, protože cvrčci v porovnání s dobytkem spotřebují dvakrát méně potravy na vyprodukování stejného množství proteinů, patnáckrát méně půdy, dvatisícekrát méně vody a stokrát méně skleníkových plynů. 

Tato vyhledávaná pochoutka se začíná dostávat i k nám. Již začátkem roku byl v Česku hmyz oficiálně uznán jako potravina a vy si tak můžete koupit např. proteinové tyčinky, chleba nebo proteinový prášek (mouku), ze které si můžete připravit skvělé vánoční cukroví, třeba cornflakové hrudky s čokoládou!

cukr

Cornflakové hrudky s čokoládou

Přísady: 

hrudky

250 g  cukru krupice 

80 g  smetany (31 %) 

130 g  másla

80 g  plátků mandlí

120 g  lehce pomačkaných cornflaků

10 – 20 g cvrččí mouky

poleva

100 g čokolády (hořká nebo mléčná)

50 g másla

Postup přípravy receptu: 

1. Máslo rozpustíme v teplé smetaně buď na sporáku nebo v mikrovlnce

2. Mezitím nasypeme cukr na pánvičku, rozpustíme na karamel a postupně od krajů

přimícháváme cukr, až se úplně rozpustí

3. Opatrně nalijeme teplou smetanu s máslem do rozpuštěného cukru (karamelu)

4. Necháme trochu vyvařit do krémové hnědé barvy a odstavíme

5. Přidáme mandle s cornflaky a cvrččí moukou, dobře zamícháme a tvarujeme hrudky, v rukavicích – karamel je opravdu horký, buď na silikonu nebo na pomaštěném plechu

6. Z čokolády a másla si připravíme polevu, kterou pokapeme hotové hrudky: čokoládu nalámanou na menší kousky vložíme spolu s máslem do teplovzdorné misky nebo menšího hrnku a postavíme ji nad hrnec s mírně bublající vodou. Miska se nesmí dotýkat hladiny. Čokoláda se začne rychle tavit – občas ji promícháme, až získáme hladkou hmotu.

7. Hrudky následně pokapeme rozpuštěnou čokoládou s máslem a necháme ztuhnout. Po vychlazení můžeme dát do lednice, aby hrudky rychleji ztuhly.

Související články

Životní styl

<span>Temná strana optimismu: Proč se vždy nevyplácí myslet pozitivně?</span>

Temná strana optimismu: Proč se vždy nevyplácí myslet pozitivně?

Životní styl

<span>Přátelstvím ku zdraví aneb Proč je dobré mít v práci nejlepší kamarádku?</span>

Přátelstvím ku zdraví aneb Proč je dobré mít v práci nejlepší kamarádku?

Životní styl

<span>Omlouváte se až přespříliš? Naučte se, jak to změnit, jinak se budete trápit celý život</span>

Omlouváte se až přespříliš? Naučte se, jak to změnit, jinak se budete trápit celý život

Životní styl

<span>Vztahy mladých: Jak se seznamuje generace Z a co ve vztazích hledá?</span>

Vztahy mladých: Jak se seznamuje generace Z a co ve vztazích hledá?