Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Recept na rajskou polévku s tvarohovými nočky

Báječná pikantní polévka vylepšená vínem a jemnými nočky může úspěšně nahradit tu, která se ve vaší rodině vaří už léta.

Anonymous | 26. 03. 2020

Náročnost: Snadné

Počet porcí: Pro 4-6 osob 

Doba přípravy: Do 20 minut  

Vaření:  0:30

Ingredience:

10 zralých rajčat

2 lžíce másla

1 lžíce oleje

1 velká cibule

1 mrkev, kousek celeru, 1 petržel

100ml bílého vína

1 bobkový list

3 snítky tymiánu

250ml rajčatového pyré (passaty)

1 litr zeleninového vývaru či vody + případně na dokončení

sůl a čerstvě mletý pepř

špetka třtinového cukru (nemusí být)

čerstvé oregano a/nebo tymián na ozdobení

tvarohové nočky 

TVAROHOVÉ NOČKY

1 vejce, žloutek a bílek zvlášť

25 g změklého másla

sůl

125 g měkkého tvarohu

1 lžíce zakysané smetany (30%)

40g dětské krupičky 

ČTĚTE TAKÉ: Polévka je grunt!

Postup:

1 Rajčata navrchu mělce nařízněte do kříže a vložte na minutu do vroucí vody. Pak je zchlaďte ve studené vodě, oloupejte a nakrájejte nadrobno.

2 V hrnci rozehřejte máslo a olej a osmahněte na něm nadrobno nakrájenou cibuli a zeleninu. Přidejte připravená rajčata, osmahněte, zalijte vínem, přihoďte koření a bylinky a duste asi 10 minut. Přilijte passatu a vývar nebo vodu a vařte dalších 10–15 minut, dokud není zelenina zcela měkká.

3 Vyjměte koření a bylinky, polévku rozmixujte a dolaďte solí, pepřem a cukrem, je-li třeba. Pokud je polévka moc řídká, ještě ji chvíli povařte, nebo je-li naopak hustá, rozřeďte ji vývarem. 

TVAROHOVÉ NOČKY

1 Na nočky z bílku ušlehejte pevný sníh. Utřete máslo s trochou soli a se žloutkem, vmíchejte tvaroh a smetanu. Prošlehejte a zapracujte krupičku společně s tuhým sněhem z bílku.

2 Z těsta dvěma lžičkami vykrajujte nočky, pokud se na lžičky těsto lepí, namočte je pokaždé do vody. Nočky ihned vkládejte do vroucí osolené vody. Vařte je 2–3 minuty a během vaření je otočte. Vyjměte je sítkem, nechte okapat a vložte do polévky až při podávání.

NĚCO NAVÍC 

Do hmoty na nočky můžete přidat trochu výraznějšího nastrouhaného sýra, například parmazánu apod. 

Za recept děkujeme www.apetitonline.cz

Pokud to není nezbytně nutné, nevycházejte v současné době ze svých domovů - a to ani pro nové číslo Marianne. Časopis Marianne si totiž můžete, bez nutnosti platit poštovné, objednat až domů. Více informací se dozvíte zde

Související články

Životní styl
8 tipů, jak najít balanc mezi pracovním a osobním životem: Zvládněte home office levou zadní

8 tipů, jak najít balanc mezi pracovním a osobním životem: Zvládněte home office levou zadní

Životní styl
Apetit piknik je za dveřmi: Krok za krokem průvodce největšími lákadly letošního ročníku

Apetit piknik je za dveřmi: Krok za krokem průvodce největšími lákadly letošního ročníku

Životní styl
Jak si v práci vyjednat lepší plat a podmínky: Klíčem jsou důkladný průzkum a realistická očekávání

Jak si v práci vyjednat lepší plat a podmínky: Klíčem jsou důkladný průzkum a realistická očekávání

Životní styl
Profesionálně vařit jsem začal z hecu, říká semifinalista MasterChefa a módní návrhář Pavel Berky

Profesionálně vařit jsem začal z hecu, říká semifinalista MasterChefa a módní návrhář Pavel Berky