Přejít k hlavnímu obsahu
Životní styl

Recept na rajskou polévku s tvarohovými nočky

Báječná pikantní polévka vylepšená vínem a jemnými nočky může úspěšně nahradit tu, která se ve vaší rodině vaří už léta.

Anonymous | 26. 03. 2020

Náročnost: Snadné

Počet porcí: Pro 4-6 osob 

Doba přípravy: Do 20 minut  

Vaření:  0:30

Ingredience:

10 zralých rajčat

2 lžíce másla

1 lžíce oleje

1 velká cibule

1 mrkev, kousek celeru, 1 petržel

100ml bílého vína

1 bobkový list

3 snítky tymiánu

250ml rajčatového pyré (passaty)

1 litr zeleninového vývaru či vody + případně na dokončení

sůl a čerstvě mletý pepř

špetka třtinového cukru (nemusí být)

čerstvé oregano a/nebo tymián na ozdobení

tvarohové nočky 

TVAROHOVÉ NOČKY

1 vejce, žloutek a bílek zvlášť

25 g změklého másla

sůl

125 g měkkého tvarohu

1 lžíce zakysané smetany (30%)

40g dětské krupičky 

ČTĚTE TAKÉ: Polévka je grunt!

Postup:

1 Rajčata navrchu mělce nařízněte do kříže a vložte na minutu do vroucí vody. Pak je zchlaďte ve studené vodě, oloupejte a nakrájejte nadrobno.

2 V hrnci rozehřejte máslo a olej a osmahněte na něm nadrobno nakrájenou cibuli a zeleninu. Přidejte připravená rajčata, osmahněte, zalijte vínem, přihoďte koření a bylinky a duste asi 10 minut. Přilijte passatu a vývar nebo vodu a vařte dalších 10–15 minut, dokud není zelenina zcela měkká.

3 Vyjměte koření a bylinky, polévku rozmixujte a dolaďte solí, pepřem a cukrem, je-li třeba. Pokud je polévka moc řídká, ještě ji chvíli povařte, nebo je-li naopak hustá, rozřeďte ji vývarem. 

TVAROHOVÉ NOČKY

1 Na nočky z bílku ušlehejte pevný sníh. Utřete máslo s trochou soli a se žloutkem, vmíchejte tvaroh a smetanu. Prošlehejte a zapracujte krupičku společně s tuhým sněhem z bílku.

2 Z těsta dvěma lžičkami vykrajujte nočky, pokud se na lžičky těsto lepí, namočte je pokaždé do vody. Nočky ihned vkládejte do vroucí osolené vody. Vařte je 2–3 minuty a během vaření je otočte. Vyjměte je sítkem, nechte okapat a vložte do polévky až při podávání.

NĚCO NAVÍC 

Do hmoty na nočky můžete přidat trochu výraznějšího nastrouhaného sýra, například parmazánu apod. 

Za recept děkujeme www.apetitonline.cz

Pokud to není nezbytně nutné, nevycházejte v současné době ze svých domovů - a to ani pro nové číslo Marianne. Časopis Marianne si totiž můžete, bez nutnosti platit poštovné, objednat až domů. Více informací se dozvíte zde

Marianne je i na sociálních sítích:

Související články

Životní styl
Nádherné vánoční dárky do 500 Kč: Udělejte radost blízkým bez velkého utrácení

Nádherné vánoční dárky do 500 Kč: Udělejte radost blízkým bez velkého utrácení

Životní styl
Tak šel čas s královnou Alžbětou II.: Fotografie z jejího života, které jste nejspíš neviděla

Tak šel čas s královnou Alžbětou II.: Fotografie z jejího života, které jste nejspíš neviděla

Životní styl
Co dát k Vánocům kamarádce, která má všechno? Tipy na dostupné dárky, které potěší i ty nejnáročnější

Co dát k Vánocům kamarádce, která má všechno? Tipy na dostupné dárky, které potěší i ty nejnáročnější

Životní styl
Nejsme líné, jen nechceme obětovat život práci: Co nás fenomén lazy girl jobs učí o kariéře

Nejsme líné, jen nechceme obětovat život práci: Co nás fenomén lazy girl jobs učí o kariéře

×
  • Marianne
  • 1 099 Kč
  • ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE + ULTRAZVUKOVÁ ŠPACHTLE ETA + DIGI VERZE ZDARMA
  • obrázek magazínu ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE + ULTRAZVUKOVÁ ŠPACHTLE ETA + DIGI VERZE ZDARMA
  • Předplatit