Recept na superzdravé banánovo-ovesné řezy
Hrajte si s různými variantami. Místo mandlí dejte vlašské nebo lískové ořechy, datle nahraďte brusinkami. Fantazii se meze nekladou.
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Na 20 kousků
Doba přípravy: Do 20 minut
Pečení: 0:35
Ingredience:
tuk na vymazání formy
3 velké zralé banány
250 g ovesných vloček
40 g sušených datlí, nadrobno nakrájených
40 g sušených meruněk, propláchnutých horkou vodou a nakrájených
40 g mandlových lupínků
1 lžička mleté skořice
1,5 lžičky vanilkového extraktu
ČTĚTE TAKÉ: Recepty na svačiny a svačinky
Postup:
1 Předehřejte troubu na 180 °C. Hranatou formu o rozměrech cca 16 x 25,5 cm vymažte tukem a vyložte pečicím papírem tak, aby papír alespoň o 2 cm přečníval z formy.
2 Banány rozmačkejte vidličkou dohladka. Přidejte ovesné vločky, datle, meruňky, mandle, skořici a vanilkový extrakt. Pořádně promíchejte, směs naneste do připravené formy a přitiskněte spodkem lžíce. Pečte 30–35 minut dozlatova. Nechte zcela vychladnout a teprve potom nakrájejte na malé obdélníčky.
NĚCO NAVÍC
Ani v případě řezů se fantazii a chutím meze nekladou: můžete je přisladit stévií nebo meruňky nahradit čokofloky.
TIPY PRO ZDRAVÍ
Aby byla snídaně opravdu zdravá, všechna semínka, oříšky, mandle a podobně musejí být vždy čerstvé, nesolené a nepražené.
Ovesné vločky lze prostřídat třeba ječnými nebo pohankovými.
Někteří celiaci mohou jíst oves, ale i v takovém případě je třeba použít zásadně výrobky pro ně určené (nabízí například Country Life).
Za recept děkujeme www.apetitonline.cz
Pokud to není nezbytně nutné, nevycházejte v současné době ze svých domovů - a to ani pro nové číslo Marianne. Časopis Marianne si totiž můžete, bez nutnosti platit poštovné, objednat až domů. Více informací se dozvíte zde.