Recept: Zelňačka se šťouchanými bramborami
Skvělá je i druhý den!
Náročnost: Snadné
Počet porcí: 4-5
Doba přípravy: Do 20 minut
Vaření: 0:30
Ingredience:
- 80 g špeku
- 1 klobása
- 1 lžíce sádla
- 2 větší cibule, nakrájené nadrobno
- 1–2 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce sladké mleté papriky
- 400–500 g kyselého zelí, slitého (nálev ponechte), propláchnutého a pokrájeného
- 2 bobkové listy
- kousek čerstvé chilli papričky, zbavené semínek a nakrájené nadrobno
- špetka muškátového květu
- sůl a čerstvě mletý pepř
NA ŠŤOUCHANÉ BRAMBORY
- 8 středně velkých brambor
- 2 menší cibule
- 50 g másla
- hrst hladkolisté petrželky, nasekané
- sůl a čerstvě mletý pepř
ČTĚTE TAKÉ: Recepty na polévky
Postup:
1 Špek a polovinu klobásy nakrájejte na kostičky, vhoďte do pánve a opékejte. Přidejte sádlo, vhoďte cibuli a na mírném plameni ji nechte změknout a zezlátnout. Přisypte mouku a promíchejte; přidejte papriku, sůl, pepř, chilli papričku, bobkový list, muškátový květ a zelí a zalijte 1–1,5 litrem vody. Na středním plameni nechte půl hodiny vařit.
2 Polévku podle potřeby dochuťte nálevem ze zelí či vinným octem, solí a pepřem; naředit ji můžete nálevem nebo vodou.
3 Brambory oloupejte, nakrájejte a v osolené vodě uvařte doměkka. Mezitím si nakrájejte cibulku najemno a pomalu na středním plameni ji opečte na másle do zlatohněda. Brambory slijte, vsypte k nim cibulku, většinu nasekané petrželky, osolte, opepřete a rozšťouchejte je.
4 Zbylou klobásu nakrájejte na kolečka a opečte ji na pánvi. Polévku rozdělte do talířů, navrch dejte brambory a vše dozdobte klobásou a zbylou petrželkou.
NĚCO NAVÍC
Pokud vaříte pro děti, vynechte pálivou chilli papričku.
Za recept děkujeme www.apetitonline.cz
MARIANNE AŽ DO SCHRÁNKY S POŠTOVNÝM ZDARMA
Pokud to není nezbytně nutné, nevycházejte v současné době ze svých domovů - a to ani pro nové číslo Marianne. Časopis Marianne si totiž můžete, bez nutnosti platit poštovné, objednat až domů. Více informací se dozvíte zde.