Vaříme ze zásob: Těstoviny ze spíže
Nejen v době karantény se hodí mít po ruce recept, díky němuž vykouzlíte oběd či večeři pro celou rodinu jen ze zásob, které najdete ve spíži.
Ingredience:
3 lžíce olivového oleje
50 g strouhanky, ideálně panko
3 stroužky česneku, nasekané najemno
1 snítka rozmarýnu, lístky odrhnuté a nasekané najemno
2x konzerva sardinek v oleji (à 120–125 g), maso okapané, případně zbavené kůstek
500 g rajčatové passaty
50 g černých oliv bez pecek, slitých a nakrájených
350 g linguine nebo jiných dlouhých těstovin
malý svazek čerstvé petrželky, nasekané najemno
25 g pecorina nebo parmazánu, nastrouhaného najemno
ČTĚTE TAKÉ: Jak vařit ze zásob?
Postup:
1. Na pánvi na mírném ohni rozehřejte 1 lžíci oleje a vhoďte strouhanku. Míchejte a opé- kejte, dokud strouhanka nezačne zlátnout. Pak přidejte další lžíci oleje a česnek a ještě chvilku opékejte, aby se česnek rozvoněl, ale strouhanka se nespálila. Přemístěte ihned do misky a nechte vychladnout, z pánve vytřete poslední drobečky.
2. Do velkého hrnce dejte vařit osolenou vodu. Rozpalte uvolněnou pánev na středním plameni a vlijte poslední lžíci oleje. Přidejte rozmarýn a sardinky a opékejte 2–3 minuty, během vaření rozbíjejte kousky ryb vařečkou jemně na kousky. Vlijte passatu, přidejte olivy a 10 minut nechte vařit.
3. Mezitím dejte do vroucí vody těstoviny. Zatímco se těstoviny vaří, přimíchejte do strouhanky polovinu pecorina nebo parmazánu a nasekanou petrželku (část odložte na posypání). Těstoviny uvařte al dente (na skus) a slijte je, trošku vody z vaření si nechte stranou. Tu přidejte do omáčky, aby přilnula k těstovinám.
4. Do omáčky vhoďte těstoviny a promíchejte. Posypte opečenou strouhankou, odloženou petrželkou a zbytkem sýra.
Za recept děkujeme kolegům z www.apetitonline.cz
Pokud to není nezbytně nutné, nevycházejte v současné době ze svých domovů - a to ani pro nové číslo Marianne. Časopis Marianne si totiž můžete, bez nutnosti platit poštovné, objednat až domů. Více informací se dozvíte zde.