Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >

7 tajemství, která pomohou nastartovat metabolismus

Snažíte se správně jíst, cvičit, a pořád máte pocit, že váš metabolismus spíše stagnuje, než aby šlapal jako dobře namazaný stroj? Následující tipy odborníků vám to pomohou změnit.

Redakce Marianne | 9. 09. 2014


1. Doktor říká: Řekni ne drastickým dietám

Váš metabolismus se zpomalí, jakmile začnete stárnout, takže pokud jste dřív shodila nějaké to kilo jen díky tomu, že jste si dva dny odepřela zákusek po obědě nebo jste si přidala jedno běžecké kolečko kolem vašeho domu, to už ve vyšším věku nebude platit ani náhodou. Neznamená to ale, že musíte snížit kalorický příjem drastickou dietou, jakmile budete přijímat méně než 1200 kalorií za den, váš metabolismus se paradoxně začne zpomalovat, protože vaše tělo bude mít pocit, že si musí udržet všechny kalorie do zásoby, včetně tuku. A o ten chcete přece přijít, ne? Jděte na to jinak, snižte kalorický denní příjem o 180 kalorií za den. Za další týden můžete přidat dalších 180 kalorií. Uvidíte, že se metabolismus zrychlí. (MUDr. Vicki March, Magee-Womens Hospital, University od Pittsburg Medical Center)

2. Fitness trenér říká: Pořiďte si sadu činek

Silový trénink činkami je účinný spalovač tuku. Patnáct minut dřepů s činkou je intenzivnější než stejný čas strávený na běžícím páse, ale výhodou je i potréninková regenerace. Po tréninku totiž tělo spaluje tuky až 48 hodin, a to až o stovky kalorií. Za každých 5 kilogramů svalů navíc (bez ohledu na to, kolik kilogramů zhubnete), spálíte navíc 350 kalorií za týden bez jakýchkoli dalších změn. No není to sen?

(Brad Schoenfeld, Ph.D, autor knihy Women’s Home Workout Bible)

3. Výživová poradkyně říká: Jezte bílkoviny během celého dne

Klíčem je načasování. Lidé obvykle jedí většinu bílkovin k večeři, jenže v takovém případě organismus využije jen asi 30 g bílkovin naráz a zbytek je uložen do tukových rezerv. Cílem je tedy přijímat bílkoviny během celého dne. K snídani si tedy dejte kromě pečiva také vejce nebo sýry, k obědu nejen těstoviny, ale také kuřecí maso nebo tuňáka a k odpolední svačině nějaký sýr a podobně. (Jennifer McDaniel,tisková mluvčí Academy of Nutrition and Dietetics)

4. Dopřejte si odpolední kávu

Kofein poskytuje krátkodobou podporu metabolismu. Vypití jednoho šálku kávy k snídani pomůže nastartovat váš metabolismus a druhý šálek po 14. hodině udrží váš metabolismus v chodu. Pokud máte dojem, že silná káva je na vás odpoledne už moc, vypijte černý čaj, který obsahuje také kofein.

5. Vyhněte se nočním nájezdům na ledničku

Váš metabolismus se zcela přirozeně v noci zpomaluje. Navíc lidé, kteří jedí větší množství jídla ještě po večeři, mají tendenci konzumovat více kalorií celkově, než ti, kteří se nočním nájezdům na ledničku vyhýbají.

6. Jezte pálivé potraviny

Kapsaicin, složka obsažená v chilli paprice, způsobuje, že je vám po konzumaci tepleji a dojde ke zrychlení metabolismu. Navíc potraviny, které jsou pálivé, mají tendenci potlačit chuť k jídlu, takže toho pak méně sníte. Není nic jednoduššího než si přidat papričky jalapeňo na těstoviny.

7. Hýbejte se a neseďte celý den

Ošívejte se, hýbejte nohama, klepejte prsty, procházejte se. Pohyb urychluje metabolismus a pomáhá spalovat kalorie. Zapomínáte na to? Nastavte si na svém mobilním telefonu připomenutí, abyste vstali a pár minut se prošli třeba po chodbě. (Rexford AHIMA, MD, profesor medicíny, Perelman School of Medicine, University of Pennsylvania)