Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Bio potraviny: Jak je poznat a proč si za ně připlatit?

Bio potraviny se již několik let vyskytují na našem trhu a bývají velice často diskutovaným tématem. Není ale bio jako bio. Jak se v tom orientovat?

Karin Dimitrovová | 16. 12. 2017

Není bio jako bio. Pokud chceme potraviny s tímto označením začít kupovat, ať už kvůli šetrnějšímu přístupu k přírodě a zvířatům anebo pro naše zdraví eliminováním chemických látek, musíme znát jejich správné označení.

Bio potraviny musí splňovat velice přísná pravidla, která podléhají dohledu EU a musí projít procesem certifikace. „Můžeme je rozeznat hned několika způsoby. Podle loga označení, kódu organizace, zemí původu, slovíčkem bio či jiným odkazem. Evropským logem je motiv listu s evropskými hvězdami – bílé hvězdy na zeleném podkladu,“ vysvětluje Tereza Pechoušová, hlavní výživová poradkyně Naturhouse. Potraviny, které byly vypěstovány nebo nějak zpracovány v České republice a jde o produkt ekologického zemědělství, nesou logo bio (bio zebra – motiv zebry na zeleno-bílém podkladu). Podle kódu můžeme určit, zda daná organizace splnila veškeré podmínky dané zákonem a zda provedla řádnou kontrolu.

Platíte za kvalitu

Lidé si velice často kladou otázku, v čem je bio lepší a proč by měli platit takový cenový rozdíl oproti potravinám, které nenesou označení bio. Bio potraviny spadají do cenově vyšší relace než potraviny konvenční. Není to jen z toho důvodu, že zákazník dostane opravdu kvalitní potravinu, která například nebyla nikterak chemicky ošetřena, ale jde zde o veškerý proces k vytvoření tohoto produktu, do kterého spadá celý systém hospodaření. „Od šetrného zacházení s půdou, ošetření plodin jen povolenými látkami a chovem zvířat s jen těmi nejvhodnějšími podmínkami pro jejich potřeby. Celý tento proces je sám o sobě velice nákladný včetně systému kontrol a certifikací. Každý rok probíhají u pěstitelů a výrobců kontroly půdy, pěstování, způsob chovu zvířat, krmiva a skladování potravin,“ popisuje výživová poradkyně Tereza Pechoušová. Je už jen na vás, zda jste ochotni si připlatit za tyto výrobky, ale rozhodně stojí za to vyzkoušet, jaký třeba chuťový rozdíl přinášejí.  

Proč jíst bio potraviny?

Označení bio je zárukou toho, že dostanete ovoce a zeleninu, kterou byste si vypěstovali i sami na zahrádce bez chemie s využitím správných metod v případě, pokud byste k tomu měli vhodné podmínky. Strava je díky nim hodnotnější a výživnější. Potraviny s označením bio podléhají velice přísným kontrolám úřadů, které mají ekologické zemědělství pod drobnohledem.

Mimo to potraviny s označením bio bsahují více enzymů, vitamínů, minerálních látek, antioxidantů a dalších živin, které z potravy do těla dostáváme. Neobsahují přídatné látky a éčka.

Méně jedovatých látek

Na konvenčních potravinách najdeme až 25 různých druhů toxických pesticidů, které jsou vyrobeny za účelem zničení živých organismů tzv. škůdců, a to i po umytí této potraviny. Když se stříkají pesticidy na ovoce a zeleninu, tam je můžeme nalézt nejvíce, jejich velká část se dostane i do půdy, ze které si pak berou živiny. Tím pádem nejsou pesticidy jen na povrchu potraviny, ale i uvnitř. Vede to k tomu, že mohou narušovat fyziologické funkce hormonálního systému. V rámci bio produkce je používání těchto látek omezeno a minimalizováno.

Žádné GMO

Organismus, jehož DNA a RNA byla úmyslně změněna, čehož se nedosáhne přirozenou rekombinací, v bio potravinách rozhodně nenajdeme. Zákon o ekologickém zemědělství přímo zakazuje pěstování geneticky modifikovaných rostlin i podobně upravený chov zvířat. Zakazuje rovněž používání GMO a produktů, které z nich pocházejí. Pro člověka to kupříkladu znamená menší riziko alergických reakcí.