Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

KLÁRA KOTÁBOVÁ: Návrat do reality, aneb Máte psychické problémy?

Já jo a nestydím se za ně. Mám tik z každého upozornění, že v bakalářích přistál další úkol. Nejčastěji v neděli, kolem třetí odpoledne. Také si pěstuju obsedantně kompulzivní poruchy. Co vy?

Anonymous | 19. 05. 2020

Ruce jsem si myla pravidelně a vždycky. Dnes navíc pravidelně několikrát za den dezinfikuju i celou koupelnu a přistihla jsem se, že dezinfekci sanity provádím už i v zaměstnání. Aerosoly jsou totiž mrchy, takže i se zdmi. A od podlahy. Navíc jsem se přistihla, že v duchu doporučení, které vyslovil pan epidemiolog Prymula, se zouvám už u vchodových dveří do domu a do prvního patra vyšplhám bez bot, které mi do bytu nesmí. Protože co kdyby byl zákeřný koronavir na podrážce, že. Do epidemiologům bohulibé činnost se zapojila i dcera. Zapnula pračku s mými kašmírovými šaty – na šedesát stupňů. Vyndaly jsme sice šatičky na Barbie, nikoliv na mě, ale nevadí. Jedno mohu prohlásit určitě. Koronavir na nich nebyl ani jediný.

Ne, neměla bych žertovat o tom, že nikomu není moc lehko, málokdo se špatně orientuje v tom, co se právě děje. Co se smí, co nesmí a jaká činnost zvýší koeficient čísla R. Které epidemiologové tak bedlivě sledují. Jakože máme oltář R, kterému obětujeme – klidně celé lidstvo. Jeho psychický i fyzický stav. Čistě pro případ.

Moje kamarádka Jana například kupuje vše výhradně balené. Když dostala v obchodě s prádlem záchvat, že chce tričko zabalené v původním obalu a ne takové, na které sahaly desítky jiných zákaznic a visí na stojanu, uvědomila si, že s ní něco nebude v pořádku. Jiná kamarádka, Věra, propadla takové depresi ze ztráty zaměstnání a manžela (obojí se jí náhodně sešlo v jeden den), že skončila na psychiatrii. Dostává léky proti stresu a cítí se skvěle. Jen tvrdí, že se trochu bojí toho, že život za clonou medikamentů se jí zalíbí natolik, že jinak už to chtít nikdy nebude. Markéta je na tom líp. Přišla jen o práci, ale jak tvrdí, raději by ztratila manžela a pravidelný příjem si ponechala. Zvlášť v situaci, kdy její muž se v době nejisté rozhodl, že v rámci boje s krizí středního věku potřebuje novou motorku, takže vysál rodinné konto. Výhodou je, jak Markéta tvrdí, že z ní bude brzo vdova. Nezaměstnaná veselá vdova, která si konečně najde movitého milence a začne žít. Navíc svého starého muže nemusí zabíjet, on zvládne to totiž s nulovými znalostmi řízení dvoustopého vozidla spolehlivě sám.

Sešly jsme se včera u nás doma… Když jsem je poslala umýt si ruce, Jana si vydezinfikovala místo na sezení a Věra odmítala pohoštění proto, že neví, kdy mi bude moci oplatit tím samým, k čemuž Markéta přispěla prohlášením, že jsme důkazem toho, že střední věk je jednou obrovskou krizí, podívaly jsme se na sebe a začaly se smát. Uvařily si těstoviny, Jana dokonce nevytáhla připravený jednorázový příbor a Markéta přestala mít tik z toho, že neustále na zpravodajských serverech hledá informaci o fatální autonehodě. Došlo nám totiž, že jsme jen rozhozené okolnostmi. A přitom tak šťastné, protože máme to nejdůležitější pro život. Zdraví a lásku. Lásku dětí. Taky kamarádek a tedy sociální skupinu, nestydím se říci bublinu, která nás podrží i v situacích, které lezou na mozek. Jak totiž tvrdí odborníci, každá změna v životě je stresující, důležité ale je, jak se k ní postavíte. Pokud se začnete hroutit, konec nebude dobrý. Pokud si uvědomíte, že jde jen o část vašeho života, která nefunguje, když všechny ostatní šlapou jako hodinky, přestanete se bát. A to je dobře. Strach má velké oči a i když jsou velké oči sexy, vy si je zkrátka nemůžete dovolit. Hoďte se do klidu a věřte, že vše, co se děje má nějaký smysl a věci se pohnou tím správným směrem. Jenže když se necháte ochromit strachem, nebudete to tak brzo, jak byste si možná přála.

Mimochodem: Jana mi dnes volala, že si koupila šaty, které si před ní někdo zkoušel. Sice prý divný pocit, ale terapie skvělá. Věru pozval na kávu kolega, který se snažil fakt už hodně dlouho, jenže ona kvůli vnitřnímu nastavení neviděla a neslyšela, Markéta si konečně koupila luxusní hodinky, po kterých v Pařížské ulici roky pokukovala. Prý také proto, že jinak by byla ve stresu a nedožila by se ani důchodu. Takže s klidným svědomím vybrala Konto na stáří. Však ono to nějak dopadne.

Tak jsem se každé z nich pochlubila, že mytí koupelny nechávám na jindy. Nebo na děti. Však on se svět nezblázní. A když ne on, tak vy také ne.

Tak ať se daří!

Titulka

MARIANNE AŽ DO SCHRÁNKY S POŠTOVNÝM ZDARMA

Časopis Marianne si nyní můžete, bez nutnosti platit poštovné, objednat až domů. Více informací se dozvíte zde.