Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Jídlo

Letní dezerty z Markétiny cukrárny

Některé moučníky jsou na léto jak dělané. Vyzkoušejte recepty od majitelky Markétiny cukrárny Markéty Hlaváčkové, která doporučuje klasiku v podobě rybízového koláče s drobenkou, luxusní čokoládový mousse dort s malinami nebo netradiční avokádovo-limetkovou zmrzlinu s kokosovým mlékem. Zaručujeme vám, že se po nich jen zapráší!

Redakce Marianne | 9. 08. 2014


Rybízový koláč s drobenkou

Screen_shot_2014-08-05_at_10.42.24

300 g polohrubé mouky

180 g cukru krupice

1 prášek do pečiva

2 vejce

4 lžíce oleje

250 ml mléka nebo kefíru

300 g rybízu

na drobenku:

80 g hrubé mouky nebo mletých ořechů

40 g cukru krupice

50 g másla

Postup

Troubu předehřejte na 180 stupňů Celsia a připravte si koláčovou formu o průměru 30 cm. Vymažte ji máslem a vysypte moukou. Vejce s mlékem, olejem a cukrem promíchejte v míse. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a přidejte do mísy. Vše důkladně promíchejte v hladké těsto, které se vlije do formy. Rybíz rovnoměrně poklaďte na těsto a připravte si drobenku. Rukou smíchejte všechny ingredience, vytvořte drobivou směs a posypte koláč. Dejte péct do trouby na 35–40 minut.

Čokoládový mousse dort s malinami

Screen_shot_2014-08-05_at_10.42.09

200 g bílé čokolády
50 ml mléka
1 lžička semínek z vanilky či extrakt z vanilky (prodává Marks & Spencer)
10 plátků želatiny (jako alternativu lze použít agar-agar – prodávají obchody se zdravou výživou)
800 ml smetany ke šlehání
100 g malin (mohou být i mražené)
cukr krupice podle chuti

2 vejce

2 lžíce oleje

2 lžíce horké vody

½ lžičky prášku do pečiva

6 lžic polohrubé mouky

4 lžíce cukru krupice

½ lžičky vanilkového extraktu

Postup

Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia a připravte si dortovou formu o průměru 24 cm. Dno vyložte pečicím papírem. Oddělte do mísy žloutky a bílky. Bílky vyšlehejte do tuhého sněhu a dejte stranou. Žloutky šlehejte s cukrem do bílé pěny. Poté k nim přidejte dvě lžíce horké vody a olej. Prošlehejte a smíchejte s moukou, práškem do pečiva, vanilkou a ušlehanými bílky. Těsto opatrně míchejte dohladka a vylijte do připravené formy. Pečte cca 10–15 minut, dokud nebude špejle po vytažení suchá. Prvních 10 minut troubu neotvírejte, aby se korpus nesrazil.

Na čokoládový krém dejte nabobtnat do trochy vody 4 plátky želatiny, tu poté nad plamenem rozpusťte s mlékem. Po stažení z ohně do tekutiny nalámejte čokoládu a nechte 5 minut v horké lázni. Čokoláda se sama rozpustí na hladký krém. V míse si mezitím ušlehejte 400 ml smetany na šlehačku. Poté po lžících přidávejte do teplého čokoládového krému, aby se krém nesrazil. Boky dortové formy můžete vyložit pečicím papírem nebo vymazat tukem. Nalijte krém na korpus a dejte ztuhnout do ledničky na cca 1–2 hodiny.

Pak si připravte malinovou pěnu. Opět dejte nabobtnat zbylé plátky želatiny do vody a poté rozpusťte dle návodu. Do horké tekutiny přidejte maliny (čerstvé rozmixujte a mražené prohřejte na ohni) a promíchejte. Ušlehejte zbytek smetany na šlehačku a spojte s malinami po lžících, aby se krém nesrazil. Podle chuti oslaďte – lepší je nechat maliny trochu kyselejší, protože zbytek dortu je sladký dost. Nalijte na ztuhlý čokoládový krém a nechte vychladit. Při vyndávání z formy použijte ostrý nůž, kterým se oddělí od krajů (pokud jste vyložili formu papírem, pouze odlepte od boků dortu). Zdobit můžete čerstvým ovocem.

Pavlova s ostružinami

Screen_shot_2014-08-05_at_10.42.17

4–5 bílků
225 g cukru krupice
2 lžíce kukuřičného škrobu
1 lžíce vinného octa
200 ml smetany ke šlehání
ostružiny

Postup

Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia. Začněte bílky – pomalu je šlehejte a po částech přidávejte cukr. Vyšlehejte do pevného a lesklého sněhu. Nakonec zašlehejte přesátý škrob a vinný ocet. Na plech na pečicí papír vyklopte sníh a vytvořte z něj homoli, do jejíhož středu se vyhloubí prostor na šlehačku s ovocem. Pomocí lžíce můžete upravit okraje dezertu. Vložte do trouby, která je předehřátá na 180 stupňů Celsia – po vložení korpusu snižte teplotu na 120 stupňů Celsia. Sušte asi 80 minut. Po upečení se korpus snadno oddělí od papíru. Pokud sám nesklouzne, ještě ho nechte v troubě. Ušlehejte si smetanu, kterou dle chuti můžete osladit, a do vzniklého důlku na korpusu navrstvěte šlehačku a ovoce. Vrstvy zakončete ovocem.

Jahodové tiramisu

Screen_shot_2014-08-05_at_10.42.32

500 g mascarpone
5 lžic cukru krupice
5 vajec
100 ml amaretta
150 ml silné černé kávy
balení cukrářských piškotů
holandské kakao
jahody

Postup

Odddělte žloutky a bílky. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a žloutky šlehejte s cukrem do pěny. Mascarpone opatrně smíchejte s ušlehanými žloutky a poté opatrně vmíchejte sníh z bílků. Piškoty poklaďte na dno menší hlubší formy a zakápněte je směsí amaretta a kávy. Vrstvěte krém a pokrájené jahody. Poté opět piškoty zakápnuté kávou a amarettem. Takto postup opakujte a jako poslední dejte krém. Povrch dezertu uhlaďte a posypte kakaem. Pokud se v létě chcete vyhnout syrovým vajíčkům, použijte pouze více mascarpone a 200 ml ušlehané smetany na šlehačku. Dezert nechte 2 hodiny chladit v lednici.

Avokádovo-limetková zmrzlina s kokosovým mlékem

Screen_shot_2014-08-05_at_10.42.39

2 zralá avokáda
šťáva z ½ limetky
1 větší konzerva kokosového mléka
cukr dle chuti nebo jako alternativa sirup agáve, kokosový cukr apod. (prodávají obchody se zdravou výživou)

Postup

Avokádo vydlabejte a rozmixujte na hladký krém. Smíchejte s ostatními ingrediencemi a dejte do plastové nádoby chladit do mrazáku. Každou hodinu promíchejte, aby se ve zmrzlině netvořily krystalky ledu. To opakujte třikrát. Zmrzlinu ozdobte sekanými pistáciemi.

Více na: www.marketinacukrarna.cz