Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Móda

MÓDA 2020: Co teď a co potom?

Info ikona
face mask

Svatou trojici mobil, klíče, peněženka doplnila v roce 2020 rouška. Virtuální lookbooky byly plné modelek v kožených kalhotách a topech s výraznými ramenními vycpávkami, prodávaly se ale hlavně legíny a trička s komiksovými hrdiny. A módní byznys se obrátil vzhůru nohama.

Eliška Vrbová | 12. 12. 2020

Pandemie zahýbala i s rytmem roky zaběhnutého módního kalendáře. Pařížský haute couture fashion week se v létě odehrál výhradně online a ready to wear kolekce se v září v Miláně a Paříži sice už představovaly naživo, ale v Londýně a New Yorku zůstaly ve virtuálním prostředí. V Praze se zářijový týden módy stihl za pět minut dvanáct, říjnový Designblok to už měl spíš za pět sekund dvanáct. A my si uvědomili, že žádná, byť sebelepší virtuální prezentace, nikdy nenahradí osobní účast na přehlídce. Stejně jako se online přenášený koncert nikdy nevyrovná atmosféře živě hraného.

Celoroční rouškobraní

Můžeme vyjmenovat největší trendy uplynulé sezony, kterými bezpochyby byly kožené kabáty, kalhotysaka, topy s ramenními vycpávkami nebo robustní boty připomínající holínky. Ale stačí se rozhlédnout kolem sebe v tramvaji, a hned je jasné, že tím naprosto nejrozšířenějším módním trendem roku 2020 se stala rouška. 

Tento malý, ale významný kousek látky, který se stal symbolem hned několika názorových směrů, měla před březnem doma jen hrstka z nás. A dnes je každodenní součástí obsahu naší kabelky stejně jako telefon, klíče nebo peněženka. Ať chceme nebo ne, z ochranné pomůcky se stal módní doplněk a právě módní návrháři byli významnou součástí jarního rouškového boomu. Kateřina Geislerová, AlexMonhart, Anamé, REKUA, Pietro Filipi… To je jen zlomek českých návrhářských jmen, u nichž jsou dnes už nejen bavlněné, ale třeba i hedvábné roušky běžnou součástí kolekcí. 

Info ikona
Roll mask
Mohlo by se vám líbit

Kam s tím?

Módní svět nyní začal mnohem více přemýšlet, jaký je vlastně jeho smysl. Kam teď budeme všechno to oblečení nosit? Jaký význam má sledovat trendy, když stejně trávíme dny doma u počítače nebo u plotny? 

Nestačily by nám už jen mikiny, tepláky a legíny, které se navíc teď s klidem nosí i do ulic? Oblečeme ještě vůbec někdy všechny ty večerní šaty a podpatky? My v redakci jsme věční optimisté a říkáme si, že rozhodně oblečeme. A s jakou chutí! Chystání na firemní večírek nebo ples nás bude bavit jako nikdy. Oko na punčoše večer nezkazí, hlavně když někam vyrazíme. 

A pokud na skleničku s kamarádkami přijdeme ve flitrovaných šatech, na podpatcích, nikdo se nesmí divit. Všechny tyhle kousky už prostě čekaly ve skříni moc dlouho… Marilyn Monroe věděla, že na všechno, co stojí za to mít, se zkrátka vyplatí počkat. Rozhodně! A slibujeme, že si toho tentokrát budeme skutečně vážit.

Mohlo by se vám líbit