Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Nadčasový architekt, kterému Vídeň nefandila! Seznamte se s Adolfem Loosem

Info ikona

Winternitzova vila, Obchodní dům Goldman a Salatsch ve Vídni nebo dům a studio Tristana Tzary v Paříži. Za těmito architektonickými skvosty stojí Adolf Loos, představitel moderní architektury, od jehož narození letos uplyne 150 let.

Rodilý Brňák Adolf Loos byl podle své matky nezvladatelným dítětem. Gymnázia střídal jako na běžícím páse a jinak tomu nebylo ani u vysokoškolských studií. Mladý Adolf se proto rozhodl, že štěstí zkusí najít za oceánem. V Americe pobýval u známých a živil se vším, co v té době bylo potřeba. Jednou pomáhal na stavbě, jindy umýval nádobí. Přesto jeho cesta za zkušenou marná nebyla. V Chicagu se totiž seznámil se stylem architekta Louise Sullivana, který ho následně velmi ovlivnil. 

Vídeňský "dekl do kanálu"

Svou první zakázku získal Adolf až po návratu do Evropy. Jednalo se o návrh krejčovského salonu Ebenstein ve Vídni. Jeho styl se natolik zalíbil, že následně přicházela jedna zakázka za druhou. Jak to tak ale bývá, novotám nefandí každý. A tak se Loos dostal do křížku s částí vídeňské společnosti, která se nemohla přenést přes jeho architektonické zpracování Obchodního domu Goldman a Salatsch u vídeňského Hofburgu. Podle rozmístění oken se této budově dokonce přezdívalo "dekl do kanálu". I přes vlnu kritiky se Loos nevzdal svého přístupu k architektuře a nadále prosazoval účelovost, strohost a důstojnou eleganci. 

Loos
Obchodní dům Goldman a Salatsch ve Vídni. 
© Pinterest

ČTĚTE TAKÉ: Vídeň za den aneb Co zažít ve městě, kde se psaly dějiny

Ve jménu raumplan 

Tvorba Adolfa Loose je především spojována s termínem raumplan. "Normální projektant dělá dvourozměrný, plošný plán. Architektura je však trojrozměrná a i třetí rozměr je třeba formovat a navrhovat. Nemá se proto dělat jen Flächenplan - plošný plán, ale i Raumplan - prostorový plán," tvrdil Loos. Jeho princip vnitřního uspořádání prostoru, tedy spočívá v tvrzení, že od plochy místnosti a její funkce se odvíjí její výška. Jeho domy tak nejsou rozvrženy na klasická patra, ale často v patrech 1 a ¼, 2 a ¾, kdy se jedinec ihned ocitá v jiné a další místnosti. Krásným příkladem raumplanu je Müllerova vila na pražské Ořechovce, kterou Loos dokončil v roce 1930.

Jídelna
Letní jídelna v Müllerově vile.
© Muzeum hl. m. Prahy, Martin Polák

Pedagog vizionář

Své architektonické zkušenosti chtěl Loos předat mladším, a tak si v první polovině 20. století založil soukromou školu. Nečekejte ale klasickou výuku, Loos si přál, aby se studenti učili navzájem. Vzniklé projekty mezi sebou žáci projednávali, diskutovali o nich a snažili se dosáhnout nejlepšího výsledku. Zároveň se Loos snažil, aby studenti nejdříve řešili stropy a podlahy, a teprve poté se zaměřili na fasádu. 

Pracovní úspěchy, osobní prohry

Zatímco po pracovní stránce se Adolfu Loosovi dařilo, v osobním životě takové štěstí neměl. S první manželkou Linou se rozvedl po třech letech. Úspěšný nebyl ani druhý sňatek s rakouskou tanečnicí a herečkou Elsie Altmann, který trval sedm let. Až třetí manželství s Claire Beck se jevilo jako idylické. Bohužel trvalo pouhé čtyři roky, neboť v roce 1933, ve věku 62 let, Adolf Loos zemřel. 

Mramorový sál
Mramorový sál v Bauerově zámečku.
© M. Dvořáková

Po stopách Adolfa Loose

Pokud vás zaujal život Adolfa Loose, pak si nenechte ujít virtuální prohlídky všemi Loosovými realizacemi v Čechách a na Moravě. Projekt Českých center s názvem Adolf Loos – Pioneer of Modern Living startuje 18. června v 18 hodin streamovanou prohlídkou Winternitzovy vily s architektem Adamem Gebrianem v rámci programu „Překvapivé stavby“. Další streamovaná prohlídka proběhne 23. července. Tentokrát půjde o návštěvu interiéru Bauerova zámečku v Brně, kde on-line návštěvníky doprovodí architektka Lenka Štěpánková. Podzimní program počítá s oslovením odborné veřejnosti prostřednictvím cyklu tematických přednášek.

Výročí narození Adolfa Loose si připomene také letošní Den architektury, který proběhne od 1. do 7. října. V rámci programu se Den architektury vydá do jeho rodiště v Brně, po jeho slavných pražských vilách i legendárních plzeňských interiérech.

ČTĚTE TAKÉ: Eva Jiřičná: Všechno musí pryč

Titulka

MARIANNE AŽ DO SCHRÁNKY S POŠTOVNÝM ZDARMA

Časopis Marianne si nyní můžete, bez nutnosti platit poštovné, objednat až domů. Více informací se dozvíte zde.