Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Zábava

Vídeň za den aneb Co zažít ve městě, kde se psaly dějiny

Info ikona

Leden bývá považován za nudný a stereotypní měsíc. Zkuste mu dát na frak a proměňte ho v cestovatelský zážitek.

Nikoho asi nepřekvapí, že leden není pro naši peněženku tím nejpříznivějším měsícem. Většině z nás nezbývá nic jiného, než se pustit do plného pracovního nasazení a věřit, že únor bude po finanční stránce vyrovnanější. Jenže, co by to bylo za měsíc, kdybyste si neudělaly alespoň jeden malý výlet? Bali nechte na jaro, teď vyrazte k našim jižním sousedům, kteří rozhodně mají co nabídnout.

Jednodenní výlet do Vídně právě začíná!

Vstaňte za svítání, protože cesta do Vídně vám z Prahy zabere zhruba tři a půl hodiny, Brňáci si mohou přispat, protože z jejich metropole je to do vídeňského centra okolo hodiny a půl. Abyste se na Vídeň řádně navnadily, doporučujeme vám zapnout playlist New Years Concert, který Vídeňští filharmonici tradičně hrají každý Nový rok. V tónech Johanna Strausse a kávou od benzinky vám cesta jistě rychle uteče a zanedlouho už budete řešit pouze jednu jedinou otázku – kde zaparkovat? Vídeň je v otázce parkování opravdu o krok napřed, a tak máte hned několik možností. Záchytná parkoviště před centrem jsou výhodným bodem, pokud vám nevadí jezdit MHD. Pokud nechcete ztrácet čas přesuny metrem, najdete podzemní parkoviště přímo v centru – například u Vídeňské státní opery, nebo pod katedrálou sv. Štěpána.

Vídeň
ZDROJ: GETTY

Vzhůru do města

Vídeň vás během okamžiku oslní svou jedinečnou atmosférou, která na vás bude dýchat na každém rohu. Architektonické perly, kočáry s koňmi, vůně vídeňské kávy…zapomeňte na všechny cestovatelské průvodce, Vídeň jednoduše musíte prožít. Samotným centrem všeho dění je náměstí Stephansplatz u velkolepého dómu sv. Štěpána. Ať už se z náměstí vydáte kterýmkoliv směrem, nikdy neuděláte chybu. Pokud ale cestujete do Vídně v zimních měsících, myslete na jediné – nejdříve teplo, potom zábava! A kde najít opravdové teplo? No přeci ve vídeňské kavárně. Mezi dvě neznámější patří Café Sacher a Café Mozart, které najdete vedle sebe, a to naproti Vídeňské státní opeře. Určitě se vyplatí, když si uvnitř předem zarezervujete místo, turisté i fronty jsou jinak nekompromisní. Po sladkém potěšení (Bananen Schnitte doporučují 3 ze 3 kavárenských požitkářek) a kofeinové vzpruze se můžete neohroženě pustit do dalšího prozkoumávání města. Hned naproti těmto kavárnám najdete Albertina muzeum, které je proslulé svými sbírkami Claude Moneta, Pabla Picassa či Gustava Klimta. Určitě si na Albertinu vyhraďte nejméně dvě hodiny času, protože muzeum je rozlehlé a umělecká díla opravdu pozoruhodná. Silný kulturní zážitek a sacher dort můžete jít vstřebat do nedalekého parku Volksgarten, který má co nabídnout i v zimě. Navíc je jenom pár kroků od impozantní budovy Hofburgu. Tento barokní komplex byl důležitým dějištěm všech významných habsburských rozhodnutí, a tak není divu, že místo stále obklopuje jedinečné genius loci. Pokud vás zajímá život císařovny Sisi, určitě zavítejte na místní výstavu. Náročnější se mohou podívat do prostor Španělské jezdecké školy.

Hofburg
ZDROJ: GETTY

Pozor! Cesta z Hofburgu zpátky ke katedrále sv. Štěpána může být pěkně nebezpečná. Ať už se vydáte ulicemi Graben, Tuchlauben nebo Kohlmarkt, vždy na vás zpoza rohu vykouknou obchody luxusních i neokoukaných značek, které budou nabízet dokonalé kabelky či skvostné botičky. Je jenom na vás, zda jejich vábení odoláte, jedno je ale jisté, neodoláte rodinné čokoládovně Heindl, která nabízí výborné vídeňské laskominy a ještě lepší Mozartův likér. Až dojdete s rukama plnými tašek k dómu, nesmutněte! Váš výlet ještě nekončí. 

To nejlepší na konec

Cesta z města vás nejprve zavede k nenápadnému zámku Belvedere, který se nachází zhruba 2 km od Vídeňské opery. Jednoduchou architekturu zámku si zamiloval i panovník Evžen Savojský, který ho využíval jako své letní sídlo a vás dozajista okouzlí také. Pokud přeci jenom chcete od vídeňské architektury něco více, pak to naleznete v Schönbrunnu. Velkolepé letní sídlo Marie Terezie a Františka Josefa I. je opravdovou dominantou Vídně, a nutno dodat, že po právu. Rozlehlému komplexu dominuje nádherný park, na jehož samotném konci najdete Gloriette. Pokud toho za celý den máte už doslova plné kecky, posaďte se v kavárně v blízkosti Gloriette. Zde můžete nejen naposledy rozjímat nad krásami Vídně, ale především se psychicky připravit na zpáteční jízdu po D1. 

Tak šťastnou cestu!