Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Nejlepší město pro život? Máme ho za rohem

Info ikona

Město, ve kterém seženete pralinky pojmenované po velkém skladateli. Město, ke kterému jsme v dobách minulých měli velmi blízko, a především město, které dalo světu pochoutku jménem Sacher dort.

Pravděpodobně jste uhádli, že řeč je o Vídni. Hlavní město Rakouska zpečetilo svou jedinečnost obhájením prvního místa nejlepších měst pro život. Žebříček sestavil Economist Intelligence Unit (EIU), sesterská společnost britského týdeníku The Economist. V indexu EIU můžeme nalézt 140 měst, u kterých bylo zkoumáno pět kategorií – stabilita, zdravotní péče, kultura a životní prostředí, vzdělávání a infrastruktura. Maximem bylo skóre 100, přičemž Vídeň dosáhla na neuvěřitelných 99,1 bodů.

A jaká města se na Vídeň dotahují? Hned v závěsu se drží australské duo -  Melbourne a Sydney, přičemž Sydney si od let minulých výrazně polepšila. Zásluhu na tom má především program „Udržitelná Sydney 2030“, který se snaží bojovat proti změnám klimatu. Naopak zhoršující se znečištění ovzduší způsobilo, že Nové Dillí kleslo o šest míst na 118. místo.

GettyImages
Vídeňský parlament. Zdroj: GettyImages

Světové metropole ostrouhaly

Pokud se ptáte, jak dopadla města jako Londýn nebo New York, pak odpovědí budete zřejmě zklamáni. Vzhledem k vyšší kriminalitě se New York propadl na 58. příčku a Londýn si vedl pouze o deset míst lépe. Vypadá to tedy, že západní města dostala pěkně na frak od východní části zeměkoule. Vždyť nejlepším americkým městem bylo na 22. příčce Honolulu. Pravdou zůstává, že ani matička Praha výrazně nezabodovala. Výsledná 60. příčka sice není žádná ostuda, avšak k Budapešti, která si v rámci kategorie „střední a východní Evropa“ vedla nejlépe, ještě máme daleko. 

Souhlasíte s výsledky? A jaké město považujete vy za nejlepší? 

ČTĚTE TAKÉ: Užijte si Prahu – a neutraťte majlant!