Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

O jídle s nutriční terapeutkou: Kolikrát denně bychom měli jíst?

Info ikona
Jídlo

V kolik hodin je nejlepší večeřet? A kolikrát denně bychom měli jíst? Věčné téma, na které si posvítila nutriční terapeutka Andrea Mokrejšová.

Andrea Mokrejšová | 4. 03. 2022

Snídaně je základ dne! Opravdu?

Možná už jste slyšeli, že snídaně je nejdůležitější jídlo dne. Ano, důležitá určitě je, stejně tak jako další jídla v průběhu dne. Snídaně ale není důležitější než ostatní. Není to ani zázračný způsob, jak nastartovat metabolismus. Pokud vám vyhovuje nesnídat a zbytek vašeho jídelníčku je pěkně sestavený, pak není důvod se do snídaně nutit.

Já mám zkušenost s lidmi, kteří nesnídají, a následně mají tendenci „odfláknout“ i zbytek jídelníčku. Objevují se u nich větší chutě na sladké a nezdravé potraviny, a především mají větší potřebu zvyšovat příjem v druhé polovině dne, zejména na večer. V tomto případě doporučuji, aby začali snídat. Rozhodně to ale neznamená, že se ihned po vyskočení z postele musí zakousnout do snídaně. Naopak nic nebrání tomu, aby se nasnídali třeba až po dvou hodinách od probuzení. 

Mohlo by se vám líbit

Je lepší jíst 3x denně, nebo k hlavním jídlům přidávat svačiny?

Neexistuje univerzální odpověď. Záleží především na tom, jak to vyhovuje vám a jaké máte možnosti stravování během dne. Jsou zaměstnání, kde není možné se nasvačit. V takovém případě si ze svačin zbytečně nedělejte hlavu. 

Vyhovuje vám jíst tři velká jídla denně? Pokračujte v tom! Máte naopak dlouhou pauzu mezi obědem a večeří a pociťujete hlad? Přidejte svačinu. Tohle opravdu záleží zejména na vás a vašich preferencích. Ať tak či onak, podstatné je, kolik celkově toho přijmete a z čeho je váš jídelníček složený.

Info ikona
Jídlo

Kdy naposledy jíst?

Větší jídlo byste si měli dopřát zhruba dvě hodiny před ulehnutím do postele. Nebude vám těžko a bude se vám lépe spát. 

Večer je samozřejmě v pořádku jíst a není potřeba se odpolednímu a večernímu jídlu vyhýbat. Pouze si dejte pozor na příliš velký příjem v závěru dne. Přece jenom ke spánku naše tělo mnoho energie nepotřebuje. Takže ospravedlňovat si, že jsem celý den nejedl a teď to potřebuji dohnat, není úplně logické. 

Pravidelná strava, kdy budete dodávat tělu energie průběžně, ne ve velkých dávkách najednou, vám může pomoci s odbouráváním častých chutí na sladké a neřízeným náletům na ledničku. Může vám pomoci odstranit i časté trávicí obtíže. Ale pořád je potřeba pamatovat, že každému vyhovuje něco jiného, a proto neexistuje jedna univerzální odpověď

O autorce:

Andrea Mokrejšová je nutriční terapeutka, která věří, že strava je neodmyslitelnou součástí zdravého životního stylu. Snaží se lidem ukázat, že zdravá strava je důležitá nejen v prevenci mnoha nemocí, ale i jako přirozená součást každodenního života. Bez extrémů, bez nesmyslů.

Mohlo by se vám líbit