Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Přírodní bojovníci, kteří vás ochrání před virózou

Info ikona

Sice to nejsou kouzelníci, kteří vyhubí všechny nemoci světa, avšak s imunitním systémem dokážou hotové zázraky.

Jednou provždy bychom si měli přiznat, že neexistuje žádný lék, který vás okamžitě zbaví chřipky nebo virózy. Pokud tedy čekáte, že pro vás máme podobný tip, pak vás musíme zklamat. Na druhou stranu ale existují přírodní způsoby, díky kterým posílíte svůj imunitní systém, a tím pádem zimním chorobám předejdete.

  1. Vitamín C

První místo po právu patří vitamínu C. Není divu, vždyť vyčnívá svými antioxidačními vlastnostmi, vytváří kolagen, přispívá ke správné funkci imunitního systému a v neposlední řadě pomáhá proti únavě. Bohužel člověk je jeden z mála tvorů na této planetě, který si vitamín C neumí vytvořit sám. Nebojte se tedy v zimních měsících obohatit svůj jídelníček o citrusy, jablka, rakytník nebo třeba brokolici, tedy o plodiny, které jsou bohaté právě na vitamín C.

  1. Česnek

Pravda, nejedná se o nejpříjemnější způsob obrany proti viróze, avšak rozhodně ho můžeme zařadit k těm nejúčinnějším. Odpusťte tedy česneku jeho chuť, a raději myslete na alicin – látku, která vzniká v česneku při drcení nebo kousání. Alicin se následně promění v síru a další sloučeniny, jež napomáhají v boji proti infekcím.

TIP: Do malé skleničky rozdrťte stroužek česneku, zalijte ho vodou a tekutinu vypijte. Pokud nemáte silný žaludek, pak si můžete pořídit česnek v prášku. Nevýhodou této formy je, že nevíte, kolik alicinu prášek obsahuje.

  1. Kurkuma

Kdo si hravě poradí s počáteční bolestí krku a kašlem? Světe div se, ale kurkuma! Toto indické koření je bohaté na kurkumin, který má antivirové, protiplísňové a protizánětlivé účinky a je silným antioxidantem. Nebojte se tedy kurkumu zařadit do své krabičky s kořením nebo si z ní připravte jedinečné kurkuma latté.

  1. Lékořice

Václav Neckář sice doporučuje, abyste lékořicí léčili lásku, my se ale domníváme, že mnohem efektivnější bude, když ji použijete v boji s kašlem. Lékořice totiž obsahuje důležitou složku glycyrrhizin, která snižuje zánět, uvolňuje hladké svalstvo průdušek a má antibakteriální vlastnosti. 

  1. Zázvor

Ne nadarmo je zázvorový čaj hitem každé zimy. Jeho největším benefitem je, že obsahuje širokou škálu vitamínů, minerálů a posiluje imunitní systém. Zároveň vám zázvor pomůže k rychlejšímu pocení, což je konkrétně při chřipce klíčová vlastnost. Pokud máte rádi klasiku, pak si dopřejte zázvorový čaj, experimentátoři si mohou připravit zázvorový sirup, který vás rychle postaví na nohy.

Obzvláště během zimy také myslete na to, že stres s únavou jsou pro virózy živnou půdičkou. Snažte se tedy být v klidu a zbytečně se nepřepínejte.

ČTĚTE TAKÉ: Jaké nemoci se dají vyčíst z vašeho oka