Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Ve kterém městě se budete cítit jako v bavlnce?

Info ikona

Novému žebříčku kraluje Skandinávie.

Vysoká mzda, HDP nebo třeba počet odpracovaných dnů. Právě tyto faktory hrály v minulosti důležitou roli při sestavování žebříčku nejlepších zemí (měst) pro život. Jenže všichni asi tušíme, že štěstí není určeno pouze tím, kolik milionů na kontě máme. Právě proto se realitní kancelář Knight Frank rozhodla, že sestaví „City Wellbeing Index“, tedy žebříček zaměřený na kvalitu života ve městech po celém světě.

Evropa vítězí

Zeleň, sluneční svit, dopravní zácpy, štěstí, kvalita zdravotní péče, rovnováha mezi pracovním a soukromým životem a vláda – tak zní osm klíčových kategorií, podle kterých odborníci z Knight Frank sestavili žebříček nejlepších měst k životu. „Analyzovali jsme 40 globálních měst a našim výsledkům dominují evropská města. Norské hlavní město Oslo zaujímá první místo, za ním následuje Curych s Helsinkami a na čtvrtém místě je Vídeň,“ zní na oficiálních stránkách Knight Frank. Z měst Severní Ameriky zabodoval kanadský Montreal, který se umístil na devátém místě a z asijských měst se na krásné desáté místo vyhoupl Singapur.

Podívejte se na TOP 10 měst

1. Oslo
2. Helsinky
2.  Curych
4. Vídeň
5. Madrid
6. Stockholm
7. Amsterdam
8. Sydney
9. Montreal
10. Singapur

Skandinávské štěstí

Hlavní město Norska si své vítězství vysloužilo především díky vysokému procentu městské zeleně a malému množství dopravních zácp. Nutno podotknout, že ze severských států se v první desítce objevily ještě finské Helsinky a švédský Stockholm. Vypadá to, že skandinávský životní styl a balanc mezi osobním a pracovním životem sklízí úspěchy. Do první desítky se naopak nedostala dánská Kodaň, která byla ve výroční zprávě ECA International paradoxně zvolena za nejlepší město k životu. Z toho plyne, že žebříčky mají pouze orientační charakter a nelze je brát doslova.  

A co Česko?

Divíte se, že se v žebříčku neobjevila Praha? Nesmutněte, pouze se nedostala do hledáčku realitní kanceláře Knight Frank. Rozhodně to ale s Českou republikou není tak zlé. Jenom si vzpomeňte na loňský žebříček společnosti Deloitte, která s neziskovou organizací Social Progress Imperative každoročně sestavuje index kvality života. Právě v tomto žebříčku Česká republika zabodovala, a vyšvihla se na 24. místo.

Navštívili jste někdy Oslo? A chtěli byste v tomto severském městě žít?

ČTĚTE TAKÉ: Nejlepší město pro život? Máme ho za rohem