Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Zpátky do lesa! Objevte japonskou metodu Shinrin-Yoku, která vás zbaví stresu

Dobít baterky, odpočinout si a zbavit se dlouhodobého stresu. Pokud jsme právě vyřkli vaše zbožné přání, pak si naordinujte Shinrin-Yoku! Tuto japonskou metodu lesních koupelí si zamilovali už i Poláci, Švédové nebo Američané.

Sedavé povolání, špatné stravovací návyky, práce v rušném velkoměstě a naprostá izolace od přírody. Život ve 21. století je zrychlený, plný podnětů a hluku, který nepříznivě ovlivňuje náš nervový systém. Není divu, že mnoho lidí trpí psychoterraticou, tedy stavem, který je způsoben nedostatkem přírody v našem životě. Australský profesor Glenn Albrecht dokonce tvrdí, že psychoterratika vede k depresi. Naštěstí existuje poměrně rychlý způsob, jak se na přírodu opět napojit. Říká si Shinrin-Yoku, pochází z Japonska a hravě si poradí s úzkostí, stresem i psychickým vypětím. Seznamte se!

Mohlo by se vám líbit

Friluftsliv: skandinávský koncept, který zlepší psychické i fyzické zdraví

Vypadá to, že skandinávské slovníky jsou prošpikované zajímavými koncepty a slovy, jejichž význam si můžeme vzít k srdci i v české kotlině. V poslední době si mnozí oblíbili švédský termín friluftsliv, který nabádá k trávení voleného času v přírodě, a to navzdory špatnému počasí.
marianne.cz

Les v duši

Oficiální japonská náboženství, buddhismus a šintoismus, považují lesy za posvátná území. Možní i díky tomu mají Japonci k lesům silné pouto, které prohlubují prostřednictvím lesních koupelí zvaných Shinrin-Yoku. Nebojte se, nejde o žádný "insta" trend, který se snaží z roztěkaných Tokijčanů vymámit těžce vydělané peníze. Naopak! Je vědecky prokázáno, že lesní koupele mají pozitivní vliv na lidské zdraví.

Při lesních koupelích hrají důležitou roli fytoncidyty, chemicky nejednotné látky produkované stromy a rostlinami. Tyto "přírodní antibiotika" mají relaxační a antibakteriální účinky, snižují stresový hormon kortizol, podporují imunitní systém, zlepšují kvalitu spánku a uvolňují endorfiny. Ponořením do lesa uvolníte svou mysl, probudíte kreativitu a budete se lépe soustředit. 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Kam za Shinrin-Yoku?

Zatímco Japonci uprostřed hlubokých lesů budují relaxační místa, v našich končinách zatím nevznikl prostor, který by se vyloženě zaměřoval na lesní koupele. To ale neznamená, že se Shinrin-Yoku musíte vzdát! Zkuste se vydat na procházku lesem a možná objevíte pramen nebo jezírko, které je pro Shinrin-Yoku jako stvořené. V ideálním případě buďte ve vodě 20 až 30 minut. Teprve po tomto čase ucítíte výsledky lesní terapie. 

Shinrin-Yoku "light verze" 

Chápeme, že koupele v divoké přírodě nejsou pro každého, a tak je dobré vědět, že i samotná procházka lesem může mít terapeutické účinky. Důležité ale je, abyste před procházkou ztlumili zvuky na svých mobilních telefonech. Jedině tak můžete les nerušeně prozkoumat všemi smysly.

Zaměřte se na zpěv ptáčků a šustění stromů, pečlivě pozorujte přírodu, nadechněte se vůně lesa, dotkněte se kůry či mechu, a pokud to je možné, zujte své boty. Namísto mluvení přemýšlejte a snažte se žít přítomným okamžikem. Sami uvidíte, že i "obyčejná" procházka může mít antistresové účinky. Nezapomeňte ale na to, že z dlouhodobého hlediska je dobré, když si procházku lesem naordinujete nejméně jednou týdně!

Mohlo by se vám líbit

Znáte fenomén jménem mindfulness?

Namísto cesty do ašramu si naordinujte techniku mindfulness.
marianne.cz

Související články

Životní styl

<span>Temná strana optimismu: Proč se vždy nevyplácí myslet pozitivně?</span>

Temná strana optimismu: Proč se vždy nevyplácí myslet pozitivně?

Životní styl

<span>Přátelstvím ku zdraví aneb Proč je dobré mít v práci nejlepší kamarádku?</span>

Přátelstvím ku zdraví aneb Proč je dobré mít v práci nejlepší kamarádku?

Životní styl

<span>Omlouváte se až přespříliš? Naučte se, jak to změnit, jinak se budete trápit celý život</span>

Omlouváte se až přespříliš? Naučte se, jak to změnit, jinak se budete trápit celý život

Životní styl

<span>Vztahy mladých: Jak se seznamuje generace Z a co ve vztazích hledá?</span>

Vztahy mladých: Jak se seznamuje generace Z a co ve vztazích hledá?