Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Byt

Mladí manželé se třemi dětmi se po letech v podnájmu přestěhovali do vlastního, jak interiér zařídili, je v lecčems překvapivé

Info ikona
Mladí manželé s třemi dětmi se po letech v podnájmu přestěhovali do vlastního, jak interiér zařídili, je v lecčems překvapivé

Hodně peněz spolklo samotné pořízení pražského bytu, další stavba. Bylo nutné udělat nové instalace, podlahy a okna. Přesto se podařilo interiér zařídit originálně a odráží ducha jeho nekonvenčních a kreativních obyvatel.

Terezie Benoni | 17. 07. 2023

Mladí manželé s třemi dětmi po letech v podnájmu investovali do koupě nového bytu v Praze, na Novém Městě. Byt o výměře 100 m2  v domě ze 40. let sice vypadal prostorně, ale byl v dezolátním stavu a stávající dispozice neumožňovala uspokojivě umístit úložné prostory, které jsou pro pětičlennou rodinu nezbytné. Největší část peněz spolkla stavba: nové instalace, podlahy a okna. Nenosné příčky byly vybourány a ty nové jsme plánovali s ohledem na maximální využití prostoru, takže nový půdorys vytváří jakousi skládačku, kdy stěny mezi pokoji mají tvar ostrého S nebo tvoří výklenky. Na úkor chodby se zvětšila koupelna a především je zde komora se šatnou a s technickým koutem pro pračku, sušičku, plynový kotel, rozvaděč elektronických zařízení i splachovací toaletou pro kočky. „Hlavním přáním majitelů bylo řešit interiér tak, aby akceptoval život s dětmi: v kuchyni mít možnost s nimi vařit, vystavovat jejich výtvarné počiny a poskytnout jim prostor pro hru,“ vysvětluje autorka projektu Jana Vrkotová z Infinity Interiér. „Vznikly dva dětské pokoje: pro předškolní holčičku samostatný, pokoj dvojčat zatím funguje jako herna, kde je umístěna pro rodiče pohovka - daybed.“

Galerie: Rekonstrukce bytu 4+1 pro nekonvenční rodinu
Mohlo by se vám líbit

Drahé i levnější řešení

Postavení nových příček v chodbě umožnilo v herně vytvořit kout se zvýšeným patrem, pod nímž jsou šatní skříně a čtecí koutek, na tento kout pak navazuje lezecká stěna a je zde i houpačka. V ložnici zatím rodiče spí s malými dvojčaty, proto k manželskému lůžku přibyla ještě jedna postel a vejde se sem celá rodina. Byt je pomyslně rozdělen na dvě křídla: vpravo od vstupních dveřích začíná barevnější dětská část, do které uvádí z chodby výrazná stěna, inspirovaná výtvarným uměním, ke kterému má rodina velmi blízko. Levá, dospělá, část bytu  má mírně industriální a nekonvenční vzhled díky posuvným dveřím do kuchyně a díky stěně v obývacím pokoji, kde jsou vystaveny skateboardy hlavy rodiny. Na přání otce je v této části bytu rozvedena soustava reproduktorů pro poslech hudby: u sedačky, nad jídelním stolem a v koupelně. S ohledem na finance jsme použili levnější laminát při výrobě nábytku na míru, stejně jako starší vybavení z předchozího bydlení. Dražší dubové dýhy jsou použity na solitérních kusech nábytku – např. v obývacím pokoji na komodě pro gramofon. Dubové parkety odkazují na stáří domu a stěrka a kovové konstrukce vnáší do interiéru neokázalý vzhled. Byt je vizitkou jeho nekonvenčních a kreativních obyvatel.

Autorka projektu: Jana Vrkotová, Infinity Interiér

Soutěž Interiér roku

V rámci soutěže Interiér roku jsou každoročně oceněny výjimečné soukromé i veřejné interiéry navržené českými a slovenskými architekty a interiérovými designéry. S nejzajímavějšími účastníky vás postupně seznamujeme na našich stránkách. Mediálním partnerem soutěže je Marianne Bydlení.

Mohlo by se vám líbit
Zdroj článku