Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Byt

Pro mladou čtyřčlennou rodinu museli zařídit byt o minimálním prostoru, hlavní místnost tak plní 6 funkcí najednou

Info ikona
Pro mladou čtyřčlennou rodinu museli zařídit byt o minimálním prostoru, hlavní místnost tak plní 6 funkcí najednou

Vmáčknout čtyřčlennou rodinu do 2 + KK není vůbec jednoduchý úkol. Navíc se stále měnícími se potřebami rostoucích dětí. Jak se podařilo malý prostor efektivně přifouknout?

Terezie Benoni | 24. 07. 2023

V rámci bytu 2 + kk o podlahové ploše 51,7 m2 vznikl interiér pro mladou čtyřčlennou rodinu na minimálním prostoru, z pera Lucie Polákové a Kláry Pražákové ze studia Live-design. „Hlavním přáním majitelů a zároveň největší výzvou projektu bylo vytvořit hlavní obytný prostor o výměře necelých 24 m2 s šesti funkcemi v jednom. Bylo třeba vymyslet uspořádání, v kterém se funkčně i designově propojí velká kuchyň, jídelna, obývací pokoj, pracovna, ložnice a maximum úložných prostor,“ vysvětlují autorky projektu. „Vše pro každodenní intenzivní využití. Zároveň si měl interiér ponechat co největší vzdušnost, lehkost a světlé přírodní tóny. I to byla výzva, protože v předaném developerském interiéru již byly hotové tmavé podlahy, které majitelé z časového a ekonomického hlediska nechtěl měnit. Řešením byl atypický nábytek z ltd v kašmírových odstínech na míru.“

Galerie: 2 + kk pro mladou čtyřčlennou rodinu
Mohlo by se vám líbit

Nevšední řešení s náročným prostorem

 Ve všech místnostech je nábytek vestavěný až do stropu, v hlavní místnosti probíhá po celém jejím obvodu. V jeho zónách jsou řešeny všechny jednotlivé funkce. „Například zóna ložnice a obývacího pokoje je řešena plnohodnotnou manželskou postelí, která se sklápí přes pohovku. Od pracovny je oddělena zrcadlovou skříní, která celý prostor opticky zvětšuje,“ vysvětlují designérky. „I tento nábytek je řešen atypicky přesně na míru v dekoru a stylu celého interiéru. Jednotlivé funkce nejsou vizuálně výrazněji odděleny, snahou bylo naopak barevně a stylově vše co nejvíce sjednotit, aby nevelký prostor nepůsobil chaoticky a přeplněně. Trik se zrcadly a co nejméně nápadnými skříňkami je využit i v zádveří a koupelně. Samostatnou místností je dětský pokoj.“ Ten byl navržen variabilně pro jedno dítě a do budoucnosti pro dvě děti. Zatím je v něm úložný prostor na spoustu hraček, ten pak nahradí psací stoly. Celkově je interiér laděn do zemitých tónů kašmírové a taupe, které navozují pocit harmonie a klidu a zároveň nebrání použití sezónních barev.


Autoři projektu: Lucie Poláková a Klára Pražáková, Live-design

Mohlo by se vám líbit
Zdroj článku