Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Dům

Dům ve Lhotce je plný harmonie, dokonale se snoubí s okolní zástavbou a denní světlo je v každém jeho koutu

Cílem bylo vytvořit dům s vlastní atmosférou, který ale současně nebude ve významovém ani prostorovém konfliktu se stávající zástavbou, a hlavně propojí interiér s exteriérem.  To se architektům podařilo na jedničku!

Terezie Benoni | 9. 06. 2024

„Cílem bylo vytvořit dům s vlastní identitou, který nebude ve významovém ani prostorovém konfliktu se stávající zástavbou, a hlavně propojí interiér s exteriérem. Budova dotváří uliční čáru, členěna je podle funkčního využití na dílčí stavební hmoty, které se měřítkem přibližují stavbám v okolí. Tvář domu z ulice určují výškově dominantní dvoupodlažní hmoty spojené v jeden celek na půdoryse čtverce. Centrální dřevěný objekt slouží jako chodba a jídelna. Výraz stavby je podpořený tradičním materiálovým řešením a elementárním členěním fasád,“ popisují autoři projektu z architektonických studií SOA architekti a Richter Design. Pod vedením architektů Štefana Šuleka a Jaroslava Richtera vznikl minimalisticky a funkčně pojatý dům, který je po celé dny zalitý denním světlem.

Galerie: Dům ve Lhotce

Čtěte také: Dvorek venkovského statku se proměnil k nepoznání: Trávník kompletně nahradily plochy divoce rostoucích trvalek a suchomilných bylinek

Původní statek se nachází na okraji menší vesnice u Litomyšle. Renovace se dotkla všech částí pozemku, nejvýraznější proměnou ale prošel dvůr, který je ze tří stran lemovaný budovami a z poslední se otevírá do sadu s původními i novými stromy.  Novou dominantou se stal přírodní biotop, který svou délkou uspokojí nejednoho plavce.

Moderní materiály i klasická řešení

Budova je provozně i objemově rozdělena do čtyř bloků. Ze vstupní haly nebo garáže se vstupuje do chodby, která objekt rozděluje do dvou částí. Za obsluhující částí při ulici je umístěna pracovna s výhledem do zeleně a v zadní části směrem do zahrady kuchyň s přímou vazbou na terasu a zimní zahradu s bazénem. Obývací pokoj v severozápadní části domu je vizuálně propojen s kuchyní. Ve druhém patře je umístěna klidová zóna. Hlavní ložnice s vlastní koupelnou a šatnou směrem do zahrady, ostatní dětské pokoje s jednou sdílenou koupelnou a šatnou. Suterénu domu dominuje společenská místnost doplněná dalšími servisními prostory domu. „Podlahy a stropy jsou z monolitického železobetonu, obvodové a vnitřní stěny vyzdívané z vápenopískových cihel. Chodba a jídelna jsou zastřešeny konstrukcí z lepených dřevěných vazníků. Budova je navržena v nízkoenergetickém standardu. Vytápění podlah zajišťuje tepelné čerpadlo v kombinaci s plynovým kotlem, který pokrývá špičkové hodiny a umožňuje tak využívat tepelné čerpadlo v optimálním režimu. Sálavé chlazení je zabudováno do stropu. Výměnu vzduchu umožňuje systém tlakově řízeného větrání s pasivní rekuperací tepla s vysokou účinností. Intenzita větrání je řízena automaticky. V letním období je systém využíván pro noční předchlazení budovy,“ popisují použité technologie autoři projektu.

O studiu

Architektonická kancelář SOA architekti působí na Václavském náměstí v srdci Prahy. Ateliér založili v roce 2015 Štefan Šulek, Ondřej Píhrt a Ondřej Laciga. Název SOA je akronymem, který znamená „Sons of Architecture“, tedy „Synové Architektury“. Kancelář SOA se původně zaměřovala na interiérové a rezidenční projekty, v poslední době se specializuje na školské a vzdělávací stavby. Práce ateliéru je založena na třech základních prvcích: krása, respekt, odpovědnost. Klient je proto vždy členem týmu.

Čtěte také: Manželé Petra a Petr Fialovi citlivě zrekonstruovali měšťanský dům v samém srdci Poděbrad

Přímo na náměstí lázeňského města Poděbrady je nově zrekonstruovaný dům, který tu ale stojí už dlouhá staletí. Než se do rozsáhlých oprav Fialovi pustili, netušili, že nakonec budou muset vybourat celý interiér domu včetně stropů a stěn.
Zdroj článku

Související články

Dům
Zrcadlový dům: Stavba, která se stala součástí lesa

Zrcadlový dům: Stavba, která se stala součástí lesa

Dům
Historická perla Jizerských hor: Zrekonstruovaná chalupa s moderním vybavením a saunou

Historická perla Jizerských hor: Zrekonstruovaná chalupa s moderním vybavením a saunou

Dům
Neuvěřitelná přeměna: Jak se fara z 15. století stala luxusním domovem se sedmi ložnicemi

Neuvěřitelná přeměna: Jak se fara z 15. století stala luxusním domovem se sedmi ložnicemi

Dům
S důrazem na jednoduchost a funkčnost postavili domácí wellness

S důrazem na jednoduchost a funkčnost postavili domácí wellness