Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Dům

Navštivte s námi tajemnou švédskou vilu, kde se na dlouhá desetiletí doslova zastavil čas

Tato jedinečná stavba dýchá kulturou minulých staletí a nabízí vzrušující putování historií spojené s mistrovskou architekturou. Architekt Hugo Rahm a firma Ligna stáli za návrhem vily, která se poprvé představila na světové výstavě v Paříži v roce 1889.

Terezie Benoni | 21. 09. 2023

Na malebném ostrově Trehörningen v Nynäshamnu vykukuje mezi stromy skvostná švédská vila, která se zdá, že na dlouhá desetiletí doslova zastavila čas. Kořeny této montované dřevostavby sahají až ke konci devatenáctého století. Jedná se o jedinečnou stavbu s poutavou historií, ze které dýchá atmosféra minulých staletí a svým vzhledem nepřestává ohromovat. Architekt Hugo Rahm a stockholmská firma Ligna stojí za návrhem vily, která se podle dochovaných pramenů poprvé představila na světové výstavě v Paříži v roce 1889. Její výjimečný charakter spočívá v švýcarském architektonickém stylu a důrazi na detail. Vyniká především v precizním tesařském a truhlářském provedení, vévodí jí nádherná okna a působivé arkýře. Původním záměrem bylo vytvořit dům, který bude sloužit mladému páru a jejich rozrůstající se rodině. Dispozice vily je promyšlená tak, aby byla flexibilní a přizpůsobitelná různým potřebám a měnícímu se počtu členů domácnosti.

Galerie: Švédská tajemná vila
Mohlo by se vám líbit

Vilu ze 40. let zrekonstruovali citlivě k původním prvkům, ale přidali moderní tvarosloví

Samostatně stojící vilu ze 40. let 20. století najdeme v Hostivicích u Prahy. Při úpravách se autoři drželi charakteristického stylu prvorepublikových vil, v interiéru se ale rozhodli pro současnější řešení, které bude sloužit rodinnému životu.
marianne.cz

Historie švédské vily je zahalena tajemstvím

V domě je šest prostorných pokojů na obytné ploše 128 m², doplněných o dalších 40 m² v suterénu. Každý pokoj má jedinečný charakter a atmosféru, kterou umocňují dřevěné dobové prvky. V prvním patře jsou společné obytné prostory s kuchyní, jídelnou, obývacím pokojem a prosklenou verandou. Jednotlivé místnostni zdobí kachlová kamna a krby. Historie vily je zahalena tajemstvím, protože většina dokumentů shořela při požáru místní továrny v padesátých letech minulého století. Dochované materiály zmiňují, že původní výstava v Paříži byla pouze začátkem dlouhého putování domu. Vila se přesunula do Gävle a nakonec se usídlila na nynějším místě u moře na Trehörningen. Nyní je kvalifikovaná jako významná kulturní památka, která čeká na nového majitele. Renovace se stavba dočkala naposledy před padesáti lety, tak majitele čeká nejen hodně práce, ale také četné konzultace s kulturními historiky a památkáři. Odměnou jim ale bude jedinečné místo s kouzelným výhledem na moře, které vypráví desítky lidských příběhů.

Mohlo by se vám líbit

Z domu v nouzové dělnické kolonii se stal rodinný jednopodlažní dům se sedlovou střechou

Dům pochází ze 30. let minulého století a byl postaven jako jeden z provizorních domků v nouzové dělnické kolonii na dně zavřeného lomu. Snahou navrhované úpravy bylo celou dispozici vyčistit, objekt stavebně oddělit od okolních domů a navýšit užitnou plochu objektu. Zároveň bylo také třeba přinést do interiéru co nejvíce přirozeného světla.
marianne.cz

Se svolením Historiska Hem, historiskahem.se

Zdroj článku

Související články

Dům
Z předchozích staveb a od rodinných příslušníků jim zbyl stavební materiál a svépomocí postavili dokonalé místo pro odpočinek

Z předchozích staveb a od rodinných příslušníků jim zbyl stavební materiál a svépomocí postavili dokonalé místo pro odpočinek

Dům
V Ostravě vyrostl mini domek z původně hospodářské budovy a je kouzelný

V Ostravě vyrostl mini domek z původně hospodářské budovy a je kouzelný

Dům
Mlýn ze 17. století na Vysočině majitelé proměnili v oázu klidu

Mlýn ze 17. století na Vysočině majitelé proměnili v oázu klidu

Dům
Zdědil dům po předcích ve Vysokém Mýtě a poklady z půdy znovu oprášil a použil v rekonstruovaném interiéru

Zdědil dům po předcích ve Vysokém Mýtě a poklady z půdy znovu oprášil a použil v rekonstruovaném interiéru