Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Dům

Využili opuštěnou prastarou stodolu a přestavěli ji na moderní rodinný dům

Bývalá farma na Islandu stála dlouhé roky zapomenutá, obklopená horami, loukami s výhledem na kouzelný fjord a moře. Cílem architektů bylo vytvořit nový domov pro rodinu a umělecké studio, aby mohli jeho majitelé jednoduše pracovat na dálku.

Terezie Benoni | 18. 03. 2023

Studio Bua proměnilo opuštěnou betonovou stodolu na islandském venkově v útulný domov a umělecké studio. Osada Dalabyggð se nachází na západním Islandu. Je obklopena horami a mořem, a tak byla dům vystavená extrémnímu počasí a teplotám. „Naším cílem bylo vytvořit prostor, který by pro klienty mohl fungovat jako domov i jako pracovní umělecké studio. Klíčové bylo najít správnou rovnováhu mezi pracovním prostorem a rodinným domem. Prostor musel být dostatečně neutrální, aby se zde mohla vystavovat umělecká díla, současně musel být interiér natolik příjemný, aby zde vznikla potřebná rodinná atmosféra,“ popisují architekti z Hlöðuberg Artist Studio a ze Studio Bua. Renovace byla koncipována jako samostatné umělecké dílo. Studio Bua se rozhodlo zachovat maximum ze stávající betonové konstrukce, aby byl zachován jedinečný charakter místa.

Galerie: Ze stodoly rodinný dům
Mohlo by se vám líbit

Jak bydlí režisér Jan Hřebejk? Svůj dům rekonstruoval dlouhé čtyři roky

Kompletní rekonstrukce řadového domu v lukrativní části Prahy pro úspěšného českého filmového režiséra a jeho rodinu trvala čtyři roky. Cílem bylo vytvořit honosné, neobvyklé, a hlavně barevné bydlení v eklektickém stylu.
marianne.cz

Vybavený na boj s extrémním počasím

Hlavní část konstrukce je z masivního betonu, střecha pak z vlnité oceli. Kvalitu stávajících pozůstatky ze stodoly se podařilo zachovat i díky tomu, že porostla lišejníkem, beton je doplněný místními kameny a díky tomu vytváří iluzi, že vyrůsta přímo ze zdejší země. Zbytek fragmentů zůstal zachovaný i v zahradě a vytváří jakési chráněné nádvoří. Prvním krokem architektů byla stabilizace konstrukce a nové podlahy z železobetonového voru. Do děr ve zdech byly použité místní oblázky a sopečný písek z pláže. Do již stávajícího prostoru byla vložena lehká dvoupatrová dřevostavba. Nový dřevěný objem je opláštěn vlnitým průmyslovým Aluzinkovým plechem, který odlehčil vložený objem. Aluzink je jedním z mála materiálů schopných odolat drsnému prostředí a extrémnímu počasí. Zvlnění odkazuje na místní stavební tradici a odráží barvu oblohy a okolní louky, měnící se podle ročních období a počasí. I přes extrémní podmínky je dům velmi efektivní a udržitelný. O teplo se v domě staré tepelné čerpadlo země – voda spolu s podlahovým vytápěním a jeho efektivitu zvyšují trojskla na všech oknech. Stávající a nové otvory byly vybroušeny diamantem, aby poskytly hladkost, která kontrastuje s hrubými vnějšími povrchy a v řezu odhalují barvy a texturu starých stěn. Interiér zůstal klidný a harmonický tak, aby neodváděl pozornost od vystavených uměleckých děl. Paleta materiálů byla inspirována barvami okolní přírody.

 

Mohlo by se vám líbit

Vilu u Šáreckého potoka proměnili v harmonický prostor pro čtyřčlennou rodinu

Rekonstrukce se téměř nedotkla vnějšího vzhledu vily, jejím cílem bylo vytvořit harmonický podklad, kteří si už pak majitelé sami dotvoří. Snahou architektů bylo také propojit exteriér zahrady s interiérem vily.
marianne.cz

Zdroj informací: Studio Bua, archdaily.com

Zdroj článku

Související články

Dům
Minidomek v Jižních Čechách slouží pro útěk před ruchem města

Minidomek v Jižních Čechách slouží pro útěk před ruchem města

Lidé a místa
Dlouhé roky hledala šťastný domov: Nakonec proměnila obývací pokoj ve stylový ráj

Dlouhé roky hledala šťastný domov: Nakonec proměnila obývací pokoj ve stylový ráj

Byt
Nevyužitá bazénová hala v Bratislavě se proměnila v jeden z nejkrásnějších interiérů loňského roku a nyní slouží jako vícegenerační bydlení

Nevyužitá bazénová hala v Bratislavě se proměnila v jeden z nejkrásnějších interiérů loňského roku a nyní slouží jako vícegenerační bydlení

Byt
V srdci Brna zrekonstruovali byt, který je promyšlený do posledního detailu a každému jeho elegance vyrazí dech

V srdci Brna zrekonstruovali byt, který je promyšlený do posledního detailu a každému jeho elegance vyrazí dech