Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Dům

Vilu u Šáreckého potoka proměnili v harmonický prostor pro čtyřčlennou rodinu

Rekonstrukce se téměř nedotkla vnějšího vzhledu vily, jejím cílem bylo vytvořit harmonický podklad, kteří si už pak majitelé sami dotvoří. Snahou architektů bylo také propojit exteriér zahrady s interiérem vily.

Terezie Benoni | 12. 03. 2024

Areál vil v Šáreckém údolí v Praze byl dostavěn v roce 2004. Majitel jedné z nich oslovil architektonický ateliér Studio acht, aby mu pomohli objekt zrekonstruovat tak, aby se téměř nedotkli vnějšího vzhledu. Od samého začátku realizace tedy šlo o vytváření harmonického prostoru jako podklad pro dotvoření interiéru majitelem. „Snahou bylo propojit výjimečné okolí do vnitra domu otevřením a orientací hlavních prostor do zeleně. V interiéru se opakují jemné tóny barev, které neruší pohled do zahrady a prosvětlují celé podkroví. Dům má velkorysé přízemí s vysokými stropy určené pro denní potřeby čtyřčlenné rodiny a víceúrovňové podkroví s ložnicemi a dětskými pokojíčky,“ popisuje Václav Hlaváče ze Studia acht. „Od začátku bylo jasné, že musíme maximálně podpořit vertikalitu, zklidnit dispozice, odlehčit podkroví. A především propojit výjimečné okolí do vnitra domu otevřením a orientací hlavních prostor do zeleně, k potoku. Hlavní spojkou mezi vnitřním a vnějším prostorem je terasa, přístupná z kuchyně. Otevřením její prosklené západní části se tak nabízí jak letní interiér v zahradě, tak i klidná zimní zahrada v chladnějším počasí. Zde, i v celém domě, se opakují jemné tóny barev, které neruší pohled do zahrady v prvním patře a prosvětlují celé podkroví.“

Galerie: Rekonstrukce vily u Šáreckého potoka
Mohlo by se vám líbit

Bratislavský panelákový byt ze 40. let má po rekonstrukci dveře v knihovně

Dvacetimetrový byt potřeboval důkladnou rekonstrukci. Výsledný interiér sází na kontrast bílé se základními barvami, to vše je doplněné o červené a modré prvky.
marianne.cz

Spousta dubu a nábytek na míru

Interiér spojuje dubová podlaha ve vzoru chevron a do detailu promyšlený nábytek na míru, provedený firmou Devoto. Křivka, vycházející z původní konstrukce, zjemňuje přísné hrany v detailu i v celkové dispozici. Obývacímu pokoji dominuje prvek oblouku, který je nosnou stěnou schodiště. „Ten jsme symetricky okopírovali i v kuchyni, kde funguje jako prostorná spíž. S truhláři jsme vytvořili velkorysou kuchyň včetně třímetrového pracovního ostrova. Detail oblouku se opakuje v různých měřítkách nejen na úchytkách v kuchyni, ale i v podobě dalších truhlářských prvků. Jídelnu a obývací pokoj odděluje výsuvný úložný prostor, který funguje jako odkládací plocha a zábradlí zároveň. S truhláři jsme si vyhráli nejen tvarově, ale i s aplikací různých materiálů kamene a dýh,” vysvětlují autoři projektu. Nábytek, který prostor doplňuje, je z dubové dýhy natřený stejným olejem jako podlaha; výrazné kousky jsou pokryté dýhou z amerického ořechu a mramorem. Světlé až monotónní a přírodní barvy doplňuje místy tmavý Grigio Carnico. Nenápadné povrchy zdobí luxusní doplňky. Mosazné úchytky, svítidla Mercer, Flos, křeslo Bonaldo Tirella, jídelní židle Bonaldo Artika, a jiné.

Mohlo by se vám líbit

Ústředním bodem rekonstrukce se stala vana s výhledem na řeku

Japonský designér se rozhodl svůj čtyřicetimetrový byt nedaleko své milované řeky Sumida oholit až na beton a pak v něm vytvořit dřevěné útočiště, kde bude hrát koupel hlavní roli.
marianne.cz
Zdroj článku

Související články

Lidé a místa
Dlouhé roky hledala šťastný domov: Nakonec proměnila obývací pokoj ve stylový ráj

Dlouhé roky hledala šťastný domov: Nakonec proměnila obývací pokoj ve stylový ráj

Byt
V srdci Brna zrekonstruovali byt, který je promyšlený do posledního detailu a každému jeho elegance vyrazí dech

V srdci Brna zrekonstruovali byt, který je promyšlený do posledního detailu a každému jeho elegance vyrazí dech

Lidé a místa
Za zdmi se skrývá klenot: Ukrajinský byt v průmyslové budově ukrývá starobylé poklady i moderní technologie

Za zdmi se skrývá klenot: Ukrajinský byt v průmyslové budově ukrývá starobylé poklady i moderní technologie

Dům
Přeměna, která ohromí: Dvousetletý dům doplněný o fascinující moderní přístavbu

Přeměna, která ohromí: Dvousetletý dům doplněný o fascinující moderní přístavbu