Přejít k hlavnímu obsahu
Dům

Ke starému kamennému domu navrhli dřevěnou dvoupodlažní přístavbu

Info ikona
Dřevěná přístavba

Jak se rodina rozrůstala a přátel přibývalo, začali mít majitelé starého kamenného domu na anglickém venkově potřebu prostor zvětšit. Oslovili proto architektonické studio Weave, které navrhlo přístavbu, která slouží jako samostatný domek.

Terezie Benoni | 15. 08. 2022

Dům nazvaný Made of Sand se nachází na odlehlém pozemku v Blackdown Hills. Dnes je hlavní budova spolu s dřevěnou přístavbou koncipovaná jako flexibilní prostor, kde může trávit čas rodina s přáteli, ale funguje také jako umělecký prostor. Majitelé svůj dům nabízí kolegům umělcům, kteří potřebují místo, kde tvořit ve spojení s přírodou v klidném prostředí. Milovníci hudby a kreativní umělci Tom Baker a Natalie Silk poprosili Studio Weave, aby navrhlo přístavbu, kterou lze obývat nezávisle na provozu hlavní budovy. Novostavba harmonicky zapadá do venkovské krajiny a zároveň přijímá současnou estetiku. Studio Weave navrhlo nápaditou dvoupatrovou kubistickou přístavbu s geometrickou dřevěnou fasádou a velkými prosklenými otvory. Obnovené kamenné schodiště na východní fasádě propojuje nový objekt se starou budovou i původním svahem.

Přírodní materiály v hlavní roli

Nové křídlo má obytnou plochu 85 metrů čtverečních a jednotlivé zóny jsou zajímavě propojené. Kuchyňská linka z nerezové oceli je osvětlená proskleným stropem, který vede do ložnice v prvním patře, jejíž okna se otevírají do okolní přírody. Hlavní roli zde hrají použité materiály. Vnější obklad budovy je z cedrového dřeva, které ladí s okolními lesy. Interiéru také dominují přírodní materiály jako je hlína nebo terakota, a především dřevo a překližka. O výraznější akcenty se starají především mosazné detaily. Celá přístavba je dokonalou ukázkou pečlivého řemeslného zpracování, kdy architekti i jednotliví řemeslníci citlivě a s maximální péčí a pozorností dbali na každičký detail.

Zdroj informací: Studio Weave, arch daily (archdaily.com)