Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Chaty a chalupy

Dokonalý dům u Benešova ukazuje, co musí mít moderní dřevostavba

Dřevostavba nedaleko Benešova, kterou navrhli a zrealizovali architekti z Prodesi/Domesi, je dokonalou ukázkou, jak tento typ bydlení může splňovat ty nejvyšší nároky, přirozeně zapadat do krajiny, zároveň skvěle vypadat a být zodpovědný k životnímu prostředí.

Jana Kantorová | 21. 06. 2023

Ve svahu na konci malé vesnice poblíž Benešova stojí stavení, které je funkčním příkladem moderní dřevostavby. Z jedné strany je obklopeno loukou, z druhé ho kryje les, jehož terén prudce klesá dolů až k blízkému potoku, jehož šumění dokonale dotváří atmosféru místa, které splňuje ty nejvyšší nároky na bydlení a zároveň přináší klid a krásy přírody.  

Galerie: Prozkoumejte dokonalou dřevostavbu
Mohlo by se vám líbit

Idylická dřevostavba ve velikosti mini

Dřív umělecký ateliér a dílny byly přestavěny na dokonalý prázdninový domek. Repasované cihlové stěny doplňuje petrolejově modrá výmalba, v horkých dnech je možné domek zcela otevřít a propojit interiér s okolní zahradou.
marianne.cz

Příroda na dosah

Všechny místnosti domu včetně koupelny mají výhled do lesa, který ještě umocňují velkorysá okna či prosklené dveře. Kromě šumícího listí v korunách stromů lze z domu pozorovat i srnky, které se přicházejí pást až do jeho bezprostřední blízkosti. Obyvatelé tak mají přírodu na dosah, dokonce i když jsou uvnitř domu.  

„Naším cílem bylo vytvořit dům, který splyne s okolím a stane se přirozenou součástí přírody, která ho obklopuje, a kterou nijak neruší. Naopak pozvedává její divokost a přirozenost,“ říká architekt Václav Zahradníček z Prodesi/Domesi, který je spolu s architektem Michaelem Šilarem autorem návrhu. Není proto divu, že byl projekt tohoto domu vystaven v rámci Salonu dřevostaveb a dostal se také do Ročenky dřevěné architektury, která v rámci tohoto festivalu vychází. 

Mohlo by se vám líbit

Rekonstrukce bytu pro mladý pár, který toužil po větším soukromí

Zadáním projektu byla rekonstrukce interiéru jednoho podlaží vícegenerační secesní vily. Zůstala zachována koncepce tří hlavních průchozích místností, které nově slouží jako obytná kuchyně, prostřední místnost jako pracovna s knihovnou a dvěma oddělenými šatnami. Třetí místnost v rámci této enfilády zakončuje ložnice, ze které je nově přístupná druhá koupelna se sprchovým koutem.
marianne.cz

S respektem ke krajině 

Dům je přízemní, a přesto několikaúrovňový - kopíruje totiž nerovný travnatý terén, v němž je umístěn. „Sklon šikmé střechy i domu samotného vychází z přírodou daných podmínek. Fasáda je řešena svislým dřevěným obkladem z modřínových palubek bez povrchové úpravy, což dům ještě více propojuje s okolní přírodou. Jen v menších plochách je dřevo doplněno omítkou ve světle šedé barvě,“ popisuje Zahradníček. Parkování u domu je řešeno otevřeným přístřeškem navazujícím na dům v jeho horní části, kde nechybí dobíjecí stanice na elektromobil a prostor pro uskladnění dřeva na topení.  

Prostory domu nabízejí téměř 130 metrů čtverečních, které jsou rozděleny do dispozice 4+kk. Tři úrovně domu jsou propojené vyrovnávacími schody. Nejnižší úroveň tvoří prostorný obývací pokoj s jídelnou, kuchyní a pracovním koutem, atmosféru doplňuje krb na otočné noze. Z obývacího pokoje lze vyjít na krytou terasu, která umožňuje celoroční posezení. „Právě obývák vám znovu připomene, že se nacházíte v domě ze dřeva. Jsou tu totiž přiznané ocelové sloupky kruhového průřezu před okny a dřevěný pohledový sloup u kuchyňské linky,“ upozorňuje architekt. 

Mohlo by se vám líbit

Rekonstrukce staré kamenné chalupy byla velký oříšek, výsledek ale rozhodně stál za trochu těch stresů

Historická kamenka je umístěná v lázeňském trojúhelníku západních Čech a její stav byl žalostném stavebně-technickém stavu. Rekonstrukce byla nutností a majitelé se rozhodli, že se pokusí zachovat co nejvíc detailů, aby byl výsledek autentický a neubral nic na původní kráse stavby.
marianne.cz

Převládá světlo a teplo

Z chodby, která vede z obývacího pokoje přes několik schůdků do dalších úrovní budovy, se vlevo vchází do menší pracovny, či pokoje pro hosty, a vpravo do koupelny, kde si lze užít koupel v samostatně stojící vaně s výhledem do zeleně, nebo sprchu ve sprchovém koutě prosvětleném díky luxferům. Denní světlo pak díky luxferům dopadá i do oddělené toalety. V „horní“ části domu se nachází dvě ložnice, šatna a technická místnost. 

Interiér je laděný do světlých tónů, stěny i všechny vnitřní dveře jsou bílé, což působí velmi čistým dojmem. Útulnost a „teplo“ dodává dřevěná dubová podlaha. Celkový dojem pozvedává osvětlení, promyšlené do každého detailu jedním z majitelů domu, jehož povoláním je světelný design. Každému koutu domu i zahrady dodává kýženou atmosféru. Najdeme zde náladová světýlka v pastelových tónech růžové a modré (Lodes), velké přenosné světlo (Brokis), které má své místo na podlaze obývacího pokoje, a když majitelé sedí večer v závětří kryté terase, přenesou si ho tam.  

Osvětlená je i venkovní fasáda, bodová světla jsou namířená do korun stromů, velký oranžový Mars (LineaLight) se stal dominantou jinak divoké travnaté zahrady. Okna i klempířské prvky jsou v černé barvě, což pěkně kontrastuje s jinak světlým interiérem. 

Mohlo by se vám líbit

Starší manželé se s odvahou pustili do rekonstrukce letitého bungalovu

Rose a Ben žili dlouhá desetiletí v bungalovu, který potřeboval radikální opravu. Oslovili proto designéra Marka Szczerbického, který přeměnil zašlý interiér na moderní dům snů.
marianne.cz

Důraz na ekologii 

Samotná dřevostavba patří ze své podstaty k nejšetrnějším a ekologicky nejzodpovědnějším budovám. Tato konkrétní má navíc na střeše umístěny fotovoltaické panely. Dům je zásobován pitnou vodou ze studny na pozemku, ale využívají tu také takzvanou šedou vodu: dešťovka je shromažďována v akumulačních nádržích a poté využívána pro zálivku toalet, na praní prádla a podobně.  

Mohlo by se vám líbit

Bydlení v ráji: Chalupa ve stínu lípy

Manželský pár snil o pohodlné horské chalupě s velkými okny. Sen si Hanka s Radimem splnili na svažitém pozemku s panoramatickým výhledem na Jeseníky.
marianne.cz
Zdroj článku

Související články

Chaty a chalupy
Starou chalupu opravili s ohledem na moderní požadavky i tradici. Nechybí ani pec!

Starou chalupu opravili s ohledem na moderní požadavky i tradici. Nechybí ani pec!

Chaty a chalupy
Zachránili přes 300 let starou chalupu s osudem jako z filmu. Je z ní nádherné bydlení

Zachránili přes 300 let starou chalupu s osudem jako z filmu. Je z ní nádherné bydlení

Chaty a chalupy
Chaloupku postavili s ohledem na tradice i moderní potřeby. Vzniklo dokonalé spojení

Chaloupku postavili s ohledem na tradice i moderní potřeby. Vzniklo dokonalé spojení

Rodina a děti
Z dítěte budoucím šampionem: Jak skloubit vzdělání a školu se sportem

Z dítěte budoucím šampionem: Jak skloubit vzdělání a školu se sportem