Přejít k hlavnímu obsahu
Inspirace

Vytvořte dokonalou slavnostní atmosféru ke svátku svatého Martina: Jak prostřít, dekorovat a upéct husu jako od babičky

Svatomartinská husa patří k listopadu stejně neodmyslitelně jako spadané listí. Vůně pečínky, tiché praskání z trouby a slavnostní stůl přináší domů atmosférou pohody a hojnosti. Ale než se pustíme do křupavé kůrky, stojí za to si připomenout, proč se vlastně právě husa stala symbolem svátku svatého Martina a jak tuto tradici můžeme letos povýšit na skutečný sváteční zážitek.

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Martina Mádlová | 8. 11. 2025

Podle legendy byl svatý Martin mužem laskavým, pokorným a nezištným. Když jednou v zimě potkal u brány chudého žebráka, neváhal a rozťal svůj vojenský plášť, aby se s ním podělil. Lidé si ho pro jeho dobrotu zvolili biskupem, ale Martin se z pokory snažil volbě vyhnout. Schoval se do husince a právě husy, neposedné a hlasité, ho svým kejháním prozradily. A protože na vesnicích býval listopad měsícem zakončení sklizně, kdy se slavilo, bavilo a jedlo to nejlepší z hospodářství, pečená husa se stala přirozeným symbolem oslavy, vděčnosti a hojnosti.

Galerie: Udělejte si letos tu nejkrásnější svatomartinskou hostinu
Mohlo by se vám líbit

Recept na propečenou svatomartinskou husu na jablkách

Levandulí provoněná, tradicí a legendami propletená svatomartinská husa, která by na vaší sváteční tabuli rozhodně neměla chybět. Připravte si dobrou náladu, nastartujte chuťové pohárky a pusťte se s námi do přípravy dokonalé svatomartinské pochoutky.
marianne.cz

Dokonalý stůl na svatomartinskou hostinu

Svatomartinská večeře si zaslouží pozornost nejen v kuchyni, ale i na stole. Zapomeňte na příliš mnoho dekorací. Volte přirozené materiály, které navodí podzimní pohodu: lněný ubrus, keramické talíře, svíčky v jantarových sklenicích a pár větviček šípků nebo suché traviny. Vynikne i dřevěné prkénko s pečivem, malé karafy na víno a látkové ubrousky uvázané provázkem. Celý stůl tak bude působit jako útulný kout venkovského domu, prostý, ale s duší. Pokud chcete dodat slavnostní tón, vsaďte na teplé tóny červeného vína, zlaté příbory nebo poháry s jemným leskem. Když na stole zazáří dozlatova propečená husa s voňavým zelím, nebude potřeba nic víc, možná jen svíčka a sklenka svatomartinského vína.

Menu, které voní listopadem

Tradičně se na svatého Martina podává husa s červeným či bílým zelím a knedlíky, ale možnosti jsou mnohem širší. Pokud toužíte po odlehčenější verzi, zkuste husu doplnit o pečenou zeleninu s rozmarýnem a jablky, nebo ji podávejte s jemnými bramborovými plackami na sádle. K předkrmu se hodí paštika z husích jater s karamelizovanou cibulkou a chlebovými chipy. A jako sladkou tečku můžete zvolit jablečný koláč s mletým mákem a skořicí. Jednoduchý, ale hřejivý dezert, který voní podzimem. Nezapomeňte, že celý sváteční den se nese ve znamení sdílení. Můžete tak hostinu rozdělit do několika chodů a pozvat přátele nebo rodinu na malou ochutnávku svatomartinských dobrot.

Info ikona
Pečená husa s nádivkou

Recept na dokonale propečenou svatomartinskou husu 

  • 1 husa (cca 4–5 kg)
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička kmínu
  • 1 lžička sušené majoránky
  • 2 jablka
  • 1 cibule
  • 250 ml vody

Postup

  1. Den předem husu důkladně očistěte, osušte a zevnitř i zvenčí osolte. Dejte ji odležet do chladu, ideálně přes noc.
  2. Před pečením ji potřete směsí soli a kmínu. Dutinu vyplňte nakrájenými jablky a cibulí.
  3. Položte husu prsíčky dolů do pekáče s malým množstvím vody a dejte péct do trouby vyhřáté na 160 °C. Pečte pomalu, přibližně 4 až 5 hodin, a během pečení ji několikrát přelévejte výpekem. Doba pečení i vlastní teplota záleží na času, který máte, stáří husy a její velikosti. Pokud nikam nechvátáte, přidejte čas a pečte na nižší teplotu cca 120 °C.
  4. Na posledních 30 minut zvyšte teplotu na 180 °C až 200 °C, aby kůže získala krásně zlatou, křupavou strukturu.
  5. Po upečení nechte husu pár minut odpočinout. Šťáva se rozloží a maso zůstane vláčné.
Info ikona
Husí nádivka

Bonus: Masová nádivka z husy

Z kostí si můžete uvařit poctivý vývar a ze zbylého masa připravit voňavou masovou nádivku, dokonalý způsob, jak hostinu prodloužit i na další den.

Ingredience

  • 200–300 g masa ze zbylé husy
  • 150 g uzeného bůčku
  • 6 starších rohlíků
  • 100 ml mléka Tatra
  • 5 vajec
  • 1 malá cibule
  • hrst petrželky
  • česnek, pepř, sůl, muškátový oříšek
  • máslo a mandlové lupínky na posypání

Postup

  1. Rohlíky nakrájejte, opečte dozlatova v troubě při 180 °C cca deset minut. 
  2. Uzený bůček nakrájejte na kostičky a společně s cibulkou nakrájenou nadrobno opečte na pánvi. Na chvíli dejte stranou. 
  3. Husí maso, které vám zbylo, natrhejte na kousky.
  4. Překrájejte čerstvé bylinky na menší kousky.
  5. Zalijte upečené kostičky rohlíku mlékem, přidejte maso, bůček, bylinky, prolisovaný česnek a koření. Maso už je slané, tak moc nesolte. Nakonec přidejte žloutky a promíchejte. 
  6. Vyšlehejte bílky se špetkou soli do tuhého sněhu a opatrně přimíchejte ke směsi.
  7. Vezměte mističky nebo malý pekáček, vymažte máslem, vložte nádivku a dejte péct asi na 30 minut. Můžete také před pečením posypat mandlovými lupínky

Zdroj: tatramleko.cz, wikipedia.org

Mohlo by se vám líbit

Vyrobte si s námi podzimní věnec: Nepotřebujete korpus ani tavnou lepící pistoli

Uvázat věnec není vůbec tak těžké, jak by se vám na první pohled mohlo zdát. Podzimní barvy v něm jsou tak krásné, že se do toho prostě musíte pustit!
marianne.cz
Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×