Až si budete svou kávu zdobit vrstvou šlehačky, nekupujte už hotovou, která většinou není příliš dobrá. Raději vezměte kvalitní smetanu ke šlehání a vyrobte si svou vlastní. Smetana ke šlehání 30 %, Tatra mléko.
Vzpomínky ukryté ve vůni
Možná vás překvapí, že v oblíbenosti Pumpkin Spice Latte hraje roli i psychologie. Jde o tzv. Proustův efekt, pojmenovaný po francouzském spisovateli Marcelu Proustovi, který popisoval, jak vůně a chuť dokážou nečekaně vyvolat silné vzpomínky. Studie The Proust Effect: Scents, Food, and Nostalgia z roku 2023 potvrdila, že vůně a chuť vyvolávají emocionálně silnější a pozitivnější vzpomínky než jiné smyslové podněty. Tyto asociace často zlepšují náladu, posilují pocit sounáležitosti a navozují příjemný pocit bezpečí. Není tedy náhoda, že aroma skořice, hřebíčku a dýně dokáže během okamžiku naladit krásnou atmosféru. Skvělé na tom je, že tuhle dobrotu si můžete klidně udělat i doma. Základ tvoří horké mléko (asi 150 ml), které ohřejte společně s lžící dýňového pyré a směsí skořice, muškátového oříšku a hřebíčku. Do směsi přidejte espresso a vše se důkladně promíchejte. Na závěr přidejte vrstvu domácí šlehačky, posypte lehce skořicí nebo vanilkovým cukrem a máte nápoj pro dokonalé podzimní večery.
Zdroj: nbcnews.com, starbucks.com