Přejít k hlavnímu obsahu
Inspirace

Dýňové recepty, které si na podzim zamilujte: Zkuste hřejivou polévku i lahodný dezert

Dýně je jedním z pokladů podzimu, které potěší chutí i na pohled. Její oranžová barva, hebká dužina a sladce ořechová chuť mají mnohá využití. Ať už ji pěstujete na zahradě, nebo nakoupíte na tržnici, nabízí se spousta způsobů, jak ji zpracovat. My jsme pro vás vybrali tři recepty, které opravdu stojí za to: teplou polévku, lehký dezert i vydatné hlavní jídlo.

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Martina Mádlová | 22. 09. 2025

Dýně neslouží jen jako dekorace během podzimního období nebo strašidelný pomocník na Halloween, je to také univerzální surovina plná benefitů. Obsahuje hodně vlákniny, vitaminy A a C, minerály jako draslík či hořčík a také antioxidanty. Snadno se pěstuje, vyhovuje jí slunce, pravidelná zálivka a trocha prostoru. I když na menších záhoncích můžete zase pěstovat menší plody. Dužina dýně je vláčná, sladká, ideální na pyré, pečení, polévky i moučníky, a při správné přípravě osloví i dětské chuťové buňky.

Mohlo by se vám líbit

Dýně: Kdy je sklízet a jak je skladovat, aby vydržely celou zimu

Podzim bez dýní si na venkově těžko představit. Záhony září oranžovou, žlutou i zelenou barvou a z každého dvora se směje pár vyřezaných krasavic. Dýně ale nejsou jen dekorace. Patří k nejvděčnějším plodinám zahrady. V polévce, bábovce i jen tak pečené chutnají výtečně a díky správnému skladování dokážou vydržet až do jara. Stačí vědět, kdy je sklízet a jak se o ně postarat.
marianne.cz
Info ikona
Dýňová polévka

Polévka z pečené dýně se zázvorem a kokosovým mlékem

Ingredience: přibližně půl velké dýně Hokkaido, 1 cibule, dva stroužky česneku, kousek čerstvého zázvoru, 400 ml kokosového mléka, zeleninový vývar, olej, sůl, pepř, eventuálně chilli podle chuti.

Postup:

  1. Dýni omyjte, rozkrojte, vydlabejte semínka, nakrájejte na kostky (se slupkou, pokud používáte Hokkaido, ta krásně změkne).
  2. Cibuli a česnek nakrájejte najemno, zázvor oloupejte a nastrouhejte, vše orestujte na oleji do změknutí.
  3. Přidejte dýni, krátce opečte, zalijte vývarem, přikryjte a nechte vařit do úplného změknutí dýně. Přibližně 15 až 20 minut.
  4. Rozmixujte tyčovým mixérem do hladka, vraťte na plotnu, vmíchejte kokosové mléko, dochuťte solí, pepřem a případně chilli.

Tahle polévka je sametová, hřejivá a díky kokosovému mléku i krásně jemná. Skvěle se hodí na večeři, když potřebujete něco vydatného, a přitom rychle hotového.

Info ikona
Zapečené kousky dýně

Pečená dýně s bylinkami a sýrem

Ingredience: střední dýně (např. Hokkaido), olivový olej, směs bylinek (tymián, rozmarýn, šalvěj), sůl, pepř, tvrdý sýr (parmezán, pecorino nebo třeba kozí, pokud máte rádi), případně ořechy na ozdobu.

Postup:

  1. Dýni oloupejte (nebo ponechte slupku, pokud se dá jíst), nakrájejte na kousíčky.
  2. Rozložte na plech vyložený pečicím papírem, pokapejte olejem, posypte bylinkami, solí a pepřem. Pečte při cca 200 °C asi 25 až 30 minut, dokud krajíčky nezezlátnou a okraje nebudou lehce křupavé.
  3. Na posledních pár minut přidejte nastrouhaný sýr, aby se rozpustil nebo vytvořil zlatavou kůrku. Ozdobte nasekanými ořechy, vlašskými nebo piniovými.

Získáte chutný, aromatický pokrm, který se hodí jako příloha, lehké hlavní jídlo se salátem nebo samostatná večeře s pečivem.

Info ikona
Dýňový koláč

Dýňový koláč s karamelizovanými jablky

Ingredience: těsto na koláč (hodí se klidně listové, ale můžete použít i domácí linecké těsto nebo klasické kynuté), dýňové pyré, ať už domácí nebo kupované, jablka, třtinový cuk, skořice, máslo.

Postup:

  1. Připravte těsto, nechte ho odpočinout, a vyložte jím koláčovou formu. Předehřejte troubu.
  2. Jablka oloupejte, nakrájejte na plátky, krátce osmahněte na másle s trochou cukru a skořice, aby změkla a získala karamelový nádech.
  3. Dýňové pyré smíchejte s trochou cukru, skořice, vanilky (můžete i trochu muškátového oříšku).
  4. Na těsto rozložte vrstvu karamelizovaných jablek, zalijte směsí dýňového pyré a pečte asi 40 až 50 minut při 180 °C, dokud vršek krásně nezesílí a okraje nezezlátnou.

Tento koláč je perfektní teplý s trochou šlehačky nebo sklenkou vanilkové zmrzliny. Chuť dýně podporuje sladké jablko i skořice. Tahle kombinace málokdy zklame.

Zdroj: roomfortuesday.com, livingonadime.com

Mohlo by se vám líbit

Dekorace z dýní na stůl, dveře i poličku: Jednoduché nápady do každého interiéru

Listí pomalu padá, ve vzduchu je cítit vůně podzimu, a právě teď nastává ideální čas na dekorace, které do podzimního kabátu obléknou i váš domov. Tentokrát se zaměříme na dýně. Ty rozhodně nepatří jen k Halloweenu, ale jsou jedním ze symbolů podzimu. S trochou fantazie z nich můžete vytvořit dekorace, které vydrží týdny a rozzáří interiér, parapet i vchodové dveře.
marianne.cz
Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×