Přejít k hlavnímu obsahu
Inspirace

Podzimní kuchyně trochu jinak. Ochutnejte netradiční polévky, které v českých kuchařkách nejspíš nenajdete

Podzim přináší nejen barevnou krajinu a chladná rána, ale také touhu po teple a domácí pohodě. A právě teď přichází čas na polévky, hřejivé, voňavé a syté. Kromě tradičního vývaru nebo bramboračky však existují i překvapivé varianty, které okouzlí chutí a zároveň posílí imunitu. Vybrali jsme pro vás pět originálních receptů inspirovaných světovými kuchyněmi, které snadno zvládnete i doma.

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Martina Mádlová | 19. 10. 2025

Jakmile teploty klesnou a slunce se schová za první mlhy, přichází období, kdy i obyčejná polévka dokáže proměnit den. Lžíce horkého vývaru nebo krémové dýně má v sobě zvláštní kouzlo. Zahřeje, zklidní a na chvíli zpomalí svět kolem. Podzimní kuchyně je plná kořenové zeleniny, zázvoru, voňavých bylin i sytých chutí, které dělají z polévek ideální jídlo pro chladnější dny. A co je nejlepší? V hrnci se dá experimentovat. Stačí pár dobrých surovin a trocha odvahy.

Info ikona
Cizrnová polévka

Cizrnová polévka s citronem

Pokud milujete hummus, zamilujete si i jeho tekutou variantu. Cibuli s česnekem orestujte na olivovém oleji, přidejte vařenou cizrnu, špetku sladké papriky a zeleninový vývar. Po krátkém povaření vše rozmixujte dohladka, zakápněte citronovou šťávou a ozdobte čerstvou petrželkou. Výsledkem je jemná, sytá polévka plná rostlinných bílkovin, vlákniny, železa, hořčíku, draslíku a vitamínu C.

Info ikona
Kokosová polévka

Kokosová polévka plná energie

Nejdříve v hrnci orestujte cibuli, česnek a zázvor. Přidejte trochu kari pasty (zelené, červené nebo žluté), zalijte kokosovým mlékem a vývarem. Základ polévky máte hotový. Přihoďte ještě kousky kuřecího masa či toftu a nechte krátce povařit.  Nakonec dolaďte rybí omáčkou a limetou, posypte koriandrem či thajskou bazalkou. Skvělé je i zkoušet různé druhy kari past. Zelená je svěží díky čerstvým chilli a koriandru, červená výrazná s česnekem a červenými chilli, žlutá voní po kurkumě a římském kmínu dodává jemně nasládlé tóny kardamomu a skořice. Tato polévka nejen zahřeje, ale přenese vás chutí přímo do jihovýchodní Asie.

Info ikona
Dýňová polévka

Dýňová klasika se zázvorem a kurkumou

Zářivě oranžová dýňová polévka patří k podzimu stejně jako svetr a horký čaj. Cibuli, česnek a dýni krátce orestujte, přidejte zázvor a špetku kurkumy, zalijte vývarem a vařte do změknutí. Poté rozmixujte, zjemněte smetanou a ozdobte třeba lžící polotučného tvarohu a praženými semínky. Tahle lahodná kombinace dodá tělu betakaroten i zinek, a navíc nádherně voní.

Info ikona
Lahodná polévka ramen

Japonská posila imunity

Ramen, jídlo považované za japonský národní poklad, přicestovalo původně z Číny, dnes je však symbolem tamní kuchyně. Nemusíte vařit vývar celý den, jak je zvykem. Stačí hodina a máte voňavý, výživný ramen. Vařte vejce 7 minut, zchlaďte, oloupejte a nechte alespoň čtvrt hodiny marinovat v sójové omáčce, mirinu a troše vody. Mezitím si povařte plátky masa s česnekem a zázvorem. Následně vyndejte a dolaďte chuť vývaru pomocí sójové omáčky, miso pasty nebo sezamovým olejem. Záleží na vašich chutích. Nechte ještě asi 15 minut lehce probublávat. Rozdělte nudle, které jste si uvařili zvlášť, do misek, zalijte horkým vývarem, doplňte masem, marinovaným vejcem, bambusem, mořskou řasou a jarní cibulkou. To vše dá dohromady misku, která zahřeje a potěší každého. Je to skvělý způsob, jak do jídelníčku dostat výživné vývary a nové chutě.

Info ikona
Kimchi polévka

Kimchi polévka jako pálivý elixír proti zimě

Kimchi už dávno není exotika, najdete ho i v běžných supermarketech. Je ideální do polévek. Na oleji krátce orestujte česnek se zázvorem, přidejte kimchi, vývar a nechte chvíli vařit. Nakonec přidejte tofu nebo nudle, dochuťte sójovou omáčkou a kdo má rád něco ostřejšího, přidá i chilli pastu. Podávejte horké a ozdobené jarní cibulkou. Jen pozor, že ostrost může být trochu překvapivá, ale právě to je kouzlo této polévky.

Zdroj: TATRA, University of Rochester, Britannica

Mohlo by se vám líbit

Dýňové recepty, které si na podzim zamilujte: Zkuste hřejivou polévku i lahodný dezert

Dýně je jedním z pokladů podzimu, které potěší chutí i na pohled. Její oranžová barva, hebká dužina a sladce ořechová chuť mají mnohá využití. Ať už ji pěstujete na zahradě, nebo nakoupíte na tržnici, nabízí se spousta způsobů, jak ji zpracovat. My jsme pro vás vybrali tři recepty, které opravdu stojí za to: teplou polévku, lehký dezert i vydatné hlavní jídlo.
marianne.cz
Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×