Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Poradna

Anketa: Vánoční pečení ťuká na dveře, hlasujte o nejoblíbenější cukroví a zjistěte, co důležitého vám doma ještě chybí

Vanilkové rohlíčky, linecké, nebo odvážnější marokánky? Každý z nás má to svoje nejmilovanější. Když cukroví ochutnáme, často se nám vrací vzpomínky na dětství a přestože žijeme v uspěchané době, pečení je rituál, který k adventu zkrátka patří. Tak co, už jste nachystaní?

Terezie Benoni | 14. 11. 2023

Nejdřív si pojďme říct, kdy je ten pravý čas s pečením začít. Některé druhy potřebují náležitě uležet, jiné stačí upéct až před svátky. Delší čas dopřejte perníčkům, vanilkový rohlíčkům, lineckému cukroví nebo išelským dortíkům. Naopak čerstvé je potřeba vyrobit kuličky všeho druhu,  vosí hnízda, kokosky nebo vánoční mini pavlovy. Upečené cukroví začněte plnit ideálně dva týdny před Štědrým dnem, nejpozději týden, ať se stihne rozležet.

Jak cukroví skladovat

Cukroví, které pečeme s předstihem potřebuje náležitě zvlhnout. Skladujte je proto ve vzduchotěsných krabicích, důležité je, aby neoschly. Jestliže cukroví nezměkne, přidejte do krabice pár kousků jablek (a vyměňujte), vložte vlhkou utěrku, nebo zabalte do kuchyňské fólie a nechte přes noc v lednici. Cukroví plněné krémy nebo čokoládou je nutné skladovat v chladu. Podle počasí tedy uchovávejte v lednici nebo na balkoně. Sněhové cukroví jako pusinky, pavlovy nebo kokosky je potřeba skladovat v papíru na suchém místě, ale ne v lednici, kde by se rozmočily.

Zkontrolujte zásoby ve spíži

Než se do pečení pustíte, zjistěte, jestli máte všechno potřebné. Obecně se dá říct, že se neobejdete bez hladké i polohrubé mouky, krupicového a moučkového cukru, hnědého a vanilkového cukru, budete potřebovat jedlou sodu, kypřící prášek, koření – skořici, muškátový oříšek, perníkové koření, vanilku, badyán, kardamom, kakao, piškoty. Z chlazených surovin je to máslo, vejce, mouka, možná ještě jogurt, smetana nebo droždí. Podle druhu cukroví je potřeba pořídit ještě kandované ovoce, čokoládu, med, likéry, olej, marmeládu nebo džem. Bez jakých nástrojů cukroví neupečete? Inspirujte se v galerii.

Galerie: Co potřebujete na vánoční pečení
Mohlo by se vám líbit

Vybrali jsme ty nejkrásnější vánoční dárky pro milovníky designu

Lámete si marně hlavu s tím, co svým blízkým nebo dokonce sobě nadělit pod stromeček? Jestli si stejně jako my libujete v kvalitním designu, nechte se inspirovat našimi tipy na dárky.
marianne.cz
Zdroj článku

Související články

Poradna
Nedaří se u vás doma monsterám? Vyrobte si je!

Nedaří se u vás doma monsterám? Vyrobte si je!

Poradna
Zařiďte si na léto svůj venkovní ostrov: Balkon, kde se budete cítit jako na dovolené

Zařiďte si na léto svůj venkovní ostrov: Balkon, kde se budete cítit jako na dovolené

Poradna
Chtěla jsem novou kuchyň, ale měla jsem jen tisícovku: Jak dopadla proměna ve stylu „udělej si sama“

Chtěla jsem novou kuchyň, ale měla jsem jen tisícovku: Jak dopadla proměna ve stylu „udělej si sama“

Poradna
Víkend plný vody: Nasbírejte si dešťovku do zásoby a zásadně ušetřete

Víkend plný vody: Nasbírejte si dešťovku do zásoby a zásadně ušetřete