Koblihy prý chutnaly i dobrým duchům
O původu našich současných koblih existuje několik legend. Jisté ale je jedno: své předchůdce měly už ve starém Egyptě a Řecku, kde se připravovalo kulaté pečivo, zpravidla plněné medem. Dalším faktem je, že první koblihy u nás byly spojované především s masopustním obdobím. Nejstarší zmínka pochází již ze 13. století. Byly údajně jediným pokrmem, který se již v té době rozšířil po celé zemi coby neodmyslitelný masopustní chod, kterému byla dokonce přisuzována magická síla. Do koblížků se přidávaly různé náplně a mnoho druhů koření. Mezi časté ingredience patřily například kdoule, řeřicha nebo šalvěj. Na přípravu koblih se používají „bílé potraviny“ jako vejce, mouka a mléko. A právě ty jsou podle starých pověr pochoutkou určenou pro dobré duchy. Koblihy patřily k obvyklým potravinám, které hospodář nosil jako obětní dar i do polí.