Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Vynikající koblihy podle Josefa Maršálka: Zlatavé, voňavé a s vnitřkem jako peřinka

Když se řekne „domácí koblihy“, vybaví se nám nadýchané a voňavé bochánky s poctivou dávkou marmelády. Jestli jste pro dokonalý výsledek ochotni obětovat trochu času a trpělivosti, rozhodně vyzkoušejte vynikající koblihy podle cukráře Josefa Maršálka.

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Jana Soukupová | 8. 10. 2025

Znáte ho mimo jiné z pořadu České televize Peče celá země i ze soutěže Stardance. Je opravdovým mistrem pekařského a cukrářského řemesla, ale také autorem tematických knih a rad. Josef Maršálek je jeden z nejproslulejších českých cukrářů a pekařů. Jeho rodiče si přáli, aby byl učitelem, tak se po základce vydal na gymnázium. Něco mu ale již tehdy říkalo, že jediná správná volba je cukrařina a touto cestou se přece jen nakonec vydal. Již během studií Vysoké školy hotelové v Praze začal pracovat ve Velké Británii. Zpočátku v Bathu na jihozápadě Anglie, později v Londýně. Působil v House of Lords, v galerii Tate Modern a také v Buckinghamském paláci, poté zakotvil v proslulém obchodním domě Harrods, kde získal i výroční ceny „Kuchař roku“ a „Manažer roku“. Po pracovním pobytu v Indii se v roce 2016 vrátil do Česka a domácí úspěchy na sebe také nenechaly dlouho čekat.  Podle rad Josefa Maršálka pro Toprecepty.cz si můžete upéct například vynikající koblihy.

Mohlo by se vám líbit

Skvělý tip na sladkou jablečnou pochoutku: Potřebujete jen čtyři suroviny a půl hodinky času

S úrodou českých jablek to letos vypadá dobře, má být i mírně nadprůměrná. Také sklízíte? Nebo už jste dokonce unavení ze složitého pečení, popřípadě z výroby domácích moštů, kompotů a marmelád? Pak můžete zkusit tip na jednoduchý, velmi rychlý a zároveň skvělý jablečný donut.
marianne.cz

Koblihy prý chutnaly i dobrým duchům

O původu našich současných koblih existuje několik legend. Jisté ale je jedno: své předchůdce měly už ve starém Egyptě a Řecku, kde se připravovalo kulaté pečivo, zpravidla plněné medem. Dalším faktem je, že první koblihy u nás byly spojované především s masopustním obdobím. Nejstarší zmínka pochází již ze 13. století. Byly údajně jediným pokrmem, který se již v té době rozšířil po celé zemi coby neodmyslitelný masopustní chod, kterému byla dokonce přisuzována magická síla. Do koblížků se přidávaly různé náplně a mnoho druhů koření. Mezi časté ingredience patřily například kdoule, řeřicha nebo šalvěj. Na přípravu koblih se používají „bílé potraviny“ jako vejce, mouka a mléko. A právě ty jsou podle starých pověr pochoutkou určenou pro dobré duchy. Koblihy patřily k obvyklým potravinám, které hospodář nosil jako obětní dar i do polí.

Mohlo by se vám líbit

Jako od babičky, ale bez zdlouhavého tvarování: Líné koláče si zamilujete

Voňavé a lahodné koláčky bez zdlouhavého tvarování? Stačí rozválet vykynuté těsto na plech, udělat důlky a naplnit je. A pak upéct dozlatova. Líné koláče si zamilujete pro jejich chuť i jednoduchost.
marianne.cz

Recept na vynikající koblihy podle Josefa Maršálka

Seznam potřebných surovin

  • 530 g hladké mouky
  • 180 g hrubé mouky
  • 4 vejce
  • 80 g cukru krupice
  • 20 g rumu
  • 120 g změklého másla
  • 300 g mléka
  • 40 g droždí
  • 6 g soli
  • 1 l oleje na smažení (ideálně řepkový)
  • 50 g moučkového cukru na posypání
  • 400 g džemu na plnění (nebo povidel)

Jak na to:

Mléko a hrubou mouku smícháme s droždím a necháme 30 minut přikryté vykynout. Po vykynutí přidáme ostatní ingredience a vypracujeme nelepivé těsto. Opět necháme 30 minut lehce nakynout a poté jej rozdělíme na bochánky po 50 g a dobře zakoulíme. Na pomoučené ploše je necháme přikryté čistou utěrkou nakynout do trojnásobného objemu. V hrnci rozehřejeme řepkový olej sahající do výšky asi 4 cm na teplotu 170 °C a nakynuté koblihy do něj opatrně vkládáme nakynutou stranou směrem dolů. Z každé strany smažíme asi 2 minuty dozlatova. Opatrně je poté vyjmeme na plech vystlaný papírovými ubrousky a necháme okapat a vychladnout. Po vychladnutí do nich uděláme z boku ostrým nožem díru a koblihy naplníme džemem či povidly za pomoci cukrářského sáčku. Naplněné koblihy pocukrujeme a podáváme.

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×