Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Dobrý nápad

Cukernatění medu vypovídá o jeho kvalitě –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ nízké, nebo naopak vysoké?

„No co to je za med?!“ nadává mnohdy spotřebitel, když si koupí med a on mu zcukernatí. Obecně je totiž značně rozšířený mýtus, že jde o vadu a důkaz špatné kvality. Jenže opak je pravdou.

Jana Bitalová | 25. 04. 2024

Cukernatění, neboli krystalizace, je přirozený proces. Rychleji k němu dochází u květových medů, které mají více glukózy, zatímco u medovicových se projeví až za několik měsíců, protože obsahují zase více fruktózy. Krystalizaci však ovlivňují ještě další faktory – například pylová zrnka nebo teplota, protože krystalizace nejrychleji probíhá při cca 14 °C.

Květové medy cukernatí asi za čtyři týdny, lesní a pohankový za tři měsíce a medovicový cca za pět měsíců. Z květových medů je výjimkou akátový med, který vydrží bez krystalizace až dva roky. Může se ale stát, že do něj včelky přidaly i nektar z jiných rostlin, což potom vede k dřívější krystalizaci.

Mohlo by se vám líbit

Recept na mátový sirup, s nímž vykouzlíte svěží limonádu. Rodina i návštěvy budou ohromené!

Vzhledem k aktuálnímu počasí nejspíš na osvěžení ještě nemyslíte, ale s horkými letními dny bude ideální doba na domácí limonády. Proto si už teď připravte sirup z máty, která na jaře roste jako houby po dešti.
marianne.cz

Med, který necukernatí, není kvalitní

Jakmile med necukernatí, nejspíš došlo na chybu v tepelné úpravě nebo včelař k výrobě nepřistupoval poctivě a přidal látky, které by v něm být neměly. Med je tím ovšem znehodnocený.

Vraťte medu tekutou konzistenci, ale opatrně

Cukernatý med už sice není tekutým zlatem, ale tuhou a neprůhlednou hmotou, nicméně na jeho obsahu se nic nemění. Navíc ho do původního stavu snadno vrátíte. Přistupte ale k pomalému rozpouštění. Postavit sklenici do vroucí vody by nebyl nejlepší nápad, přišli byste o řadu prospěšných látek. Vodní lázeň použijte, ale o teplotě maximálně 50 °C. Med se pozvolna rozpustí a kvalita zůstane stejná.

Krystalizaci se lze vyhnout

Vyhnout se cukernatění lze zakoupením pastovaného medu, jenž není tekutý, ale má jemnou konzistenci. Lze ho použít stejně jako klasickou podobu medu a prospěšné látky se jeho mechanickým zpracováním nenarušují.

Mohlo by se vám líbit

Babské rady proti nachlazení. V aprílovém počasí se vám hodí!

Počasí je jako na houpačce, a to přispívá k nachlazení. Zabojujte s ním stejně jako naše babičky a zkuste jejich rady.
marianne.cz
Zdroj článku

Související články

Dobrý nápad
Chov morčat není složitý, ale jistá pravidla dodržovat musíte

Chov morčat není složitý, ale jistá pravidla dodržovat musíte

Dobrý nápad
KVÍZ: Slunce, seno, jahody slaví 40 let! Vyzkoušejte kvíz, jak dobře komedii znáte

KVÍZ: Slunce, seno, jahody slaví 40 let! Vyzkoušejte kvíz, jak dobře komedii znáte

Dobrý nápad
Pořiďte si mazlíka s bodlinami! Chovat se dá ale jen jeden druh

Pořiďte si mazlíka s bodlinami! Chovat se dá ale jen jeden druh

Dobrý nápad
KVÍZ: Vyznáte se v plemenech koček? Vyzkoušejte zábavný kvíz plný roztomilosti

KVÍZ: Vyznáte se v plemenech koček? Vyzkoušejte zábavný kvíz plný roztomilosti