Přejít k hlavnímu obsahu
Venkov & styl

Staňte se na chvíli cukrářem: Sladké muchomůrky, které všechny omámí vzhledem a chutí

Domácí cukrařina je oblíbený a doslova sladký koníček. Je také skvělým způsobem, jak zabavit děti a probudit jejich fantazii. Můžete se pustit třeba do pohádkových jedlých muchomůrek, které spolehlivě okouzlí půvabem i chutí.

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Jana Soukupová | 15. 11. 2025

První cukrovinky vznikaly již v dávných dobách, ale jako sladidlo se používal především med a sladké šťávy z rostlin. Důležitým mezníkem na cestě k dnešním cukrovinkám byl až počátek našeho letopočtu, kdy Indové vyrobili z cukrové třtiny první cukr. Ten se časem dostal do Persie a Arábie. Z orientu, o kterém se mluví jako o pravlasti cukrovinek, doputovalo cukrářské umění do Evropy. Dovážený třtinový cukr byl zpočátku velmi vzácný a drahý. Cukrářské výrobky tak, jak je známe dnes, se začaly vyrábět během 17. století, především na francouzském dvoře a v bohatých klášterech. Odtud také francouzský původ mnohých názvů, jako například dražé, želé, nugát či griliáš. Vznikaly úžasné druhy sladkostí. K široké veřejnosti se ale dostaly až po Velké francouzské revoluci, kdy si mnoho zaměstnanců ze šlechtických kuchyních muselo hledat novou práci. A tak se postupně zrodily i první cukrárny.

Mohlo by se vám líbit

Snadné, lahodné a osvěžující: Ochutnejte nepečené mandarinkové řezy

Když není čas nebo chuť na pečení, jsou rychlé a osvěžující nepečené dezerty ideální volbou. Vyzkoušet můžete třeba mandarinkové řezy. Jsou velmi snadné na přípravu, plné šťavnatých mandarinek a pokryté křupavou čokoládovou polevou.
marianne.cz

Dnešní doba přeje i domácí cukrařině

V první polovině 19. století dochází v Evropě k největšímu rozvoji výroby cukrovinek. Dovoz zámořských surovin, a tedy i třtinového cukru z Karibiku, výrazně omezila Napoleonova kontinentální blokáda Velké Británie. Lidé v Evropě byli nuceni hledat alternativní zdroje a zvýšila se snaha o výrobu náhražkových surovin. Cukr se začal vyrábět z cukrové řepy, což pro Evropu znamenalo rozmach nejen v pěstování cukrové řepy, ale také v cukrovarnictví. Také v českých zemích se začala pěstovat cukrová řepa pro výrobu vlastního cukru. Roku 1810 byl na Zbraslavi založen první český cukrovar a záhy se naše cukrovarnictví vyšvihlo na přední evropské příčky. Ruku v ruce s vlastním cukrovarnictvím šel pochopitelně i rozvoj cukrařiny. V dnešní době existuje na trhu bezpočet surovin a nápadů i pro amatérské cukráře. Tak jestli máte chuť a náladu vytvořit sladkou krásu i ve své kuchyni, zkuste například "jedlé muchomůrky" podle Toprecepty.cz.

Mohlo by se vám líbit

Elegantní dezert s historií sahající až do roku 1893. Víte, jak snadno připravit brownies na pánvi?

Brownies je dezert, který se kdysi zrodil ve vysoké společnosti. Bleskovou rychlostí si podmanil nejen Ameriku, ale i celý svět. Dobrá zpráva je, že si tuto lahůdku můžete během necelé půlhodinky připravit snadno i na pánvi.
marianne.cz

Recept na jedlé muchomůrky

Seznam potřebných surovin

(12 kusů)

  • 250 g mascarpone
  • 100 ml smetany ke šlehání (min. 33 %)
  • 3 balení Kinder Bueno (cca 120 g)
  • 1-2 lžíce moučkového cukru (dle chuti)

Čokoládové kloboučky:

  • 200 g bílé čokolády
  • červené olejové barvivo

Na dokončení:

  • 12 mini vanilkových muffinů
  • nadrcené sušenky Oreo
  • rozpuštěná tmavá čokoláda

Jak na to:

Upečeme mini muffinky a necháme je vychladnout. Můžeme použít samonosné košíčky, které mají ozdobný lem. Kinder Bueno rozmixujeme nebo nadrtíme najemno. Přidáme k mascarpone s moučkovým cukrem a důkladně promícháme. Nakonec přilijeme studenou smetanu a vyšleháme do hladkého, pevného krému. Krém dáme vychladit, aby se lépe plnil do forem. Mezitím rozpustíme bílou čokoládu a kápneme několik teček do silikonové formy ve tvaru polokoulí. Necháme krátce ztuhnout. Zbytek čokolády obarvíme červeným olejovým barvivem. Do každé polokoule nalijeme trochu čokolády a štětcem ji rozetřeme ke krajům, aby vznikly kloboučky. Necháme ztuhnout v lednici. Ztuhlé kloboučky naplníme krémem a povrch uhladíme. Do středu každého kloboučku vtlačíme mini cupcake. Takto připravené muchomůrky dáme do mrazáku alespoň na 1–2 hodiny. Opatrně vyklopíme z formiček. Spodní část nožičky (cupcake) lehce namočíme do rozpuštěné tmavé čokolády a obalíme v rozdrcených sušenkách Oreo – vznikne efekt „podhoubí“. Necháme povolit při pokojové teplotě a servírujeme.

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×