První cukrovinky vznikaly již v dávných dobách, ale jako sladidlo se používal především med a sladké šťávy z rostlin. Důležitým mezníkem na cestě k dnešním cukrovinkám byl až počátek našeho letopočtu, kdy Indové vyrobili z cukrové třtiny první cukr. Ten se časem dostal do Persie a Arábie. Z orientu, o kterém se mluví jako o pravlasti cukrovinek, doputovalo cukrářské umění do Evropy. Dovážený třtinový cukr byl zpočátku velmi vzácný a drahý. Cukrářské výrobky tak, jak je známe dnes, se začaly vyrábět během 17. století, především na francouzském dvoře a v bohatých klášterech. Odtud také francouzský původ mnohých názvů, jako například dražé, želé, nugát či griliáš. Vznikaly úžasné druhy sladkostí. K široké veřejnosti se ale dostaly až po Velké francouzské revoluci, kdy si mnoho zaměstnanců ze šlechtických kuchyních muselo hledat novou práci. A tak se postupně zrodily i první cukrárny.