Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Symfonie oříškové chuti a citronového aroma: Upečte si pařížské tyčinky jako od maminky

Pařížské nebo také ořechové tyčinky či ořechové plátky patří mezi velmi oblíbené středoevropské vánoční cukroví z „babiččiných receptů“. Lahodné a křehké, s křupavou citronovou polevou, prostě skvělé.

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Jana Soukupová | 7. 12. 2025

Pařížské tyčinky jsou tradiční vánoční pečivo, velmi oblíbené u nás, na Slovensku, také v Rakousku a jižním Německu. Jeho historie je úzce spjata s rozvojem jemného pečení v 19. století. O původu pařížských tyčinek neexistují konkrétní informace, ale má se za to, že „pařížské“ jsou pouze názvem. Stejně jako mnoho tradičních receptů se zřejmě i tato sladkost v průběhu času vyvíjela v kuchyních domácností střední třídy a cukráren v Rakousko-Uhersku. Recept lze nalézt v mnoha starých rakouských a jihoněmeckých kuchařkách, často pod názvy jako „Pařížské tyčinky“ nebo „Ořechové plátky“. Pařížské tyčinky jsou obzvláště hluboce zakořeněné v regionech, jako jsou Korutany a Jižní Morava. Odtud se zřejmě rozšířily i do dalších oblastí, kde se brzy zařadily k oblíbeným druhům tradičního vánočního cukroví.

Mohlo by se vám líbit

Sváteční stálice, kterou milujeme v mnoha podobách: Vyrobte si vlastní vaječný koňak

Vaječný koňak patří mezi tradiční vánoční nápoje, ale hodí se samozřejmě i k jiným příležitostem. Jeho domácí příprava je celkem snadná a receptů mnoho. Pokud se u vás „zaručený návod na vaječňák“ nedědí z generace na generaci, můžete se pustit do výroby podle našeho dnešního receptu.
marianne.cz

Proč právě pařížské?

Označení těchto sladkých tyčinek jako „pařížské“ může naznačovat francouzskou inspiraci, která byla běžná v Rakousko-Uhersku, jež absorbovalo mnoho kulinářských vlivů z celé Evropy. V 19. století byla francouzská kuchyně, zejména pařížské pečivo, považována za ztělesnění elegance a kultivovanosti. Pečivo označené jako „pařížské“ (stejně jako např. „pařížský krém“) mělo odrážet tento nárok na jemné, delikátní ingredience a sofistikovanou přípravu. Základní součástí pařížských tyčinek je charakteristická glazura, která přispívá k jejich jedinečné chuti.  Jejich tradiční poleva se skládá z bílků a cukru, často s citrónem. V některých receptech se na závěr namáčí jeden konec upečených tyčinek v čokoládě. Další variantou pařížských tyčinek je místo bílkové glazury krém a čokoládová poleva. Klasiku, „pařížské tyčinky od maminky, si můžete přiravit podle dnešního receptu z Toprecepty.cz. Nepatří k těm úplně nejsnadnějším, ale výsledek je fantastický!

Mohlo by se vám líbit

Jeho francouzského dvojníka milovala Brigitte Bardot: Vyrobte si pražský koláč

Pravý původ pražského koláče není jasný, ale to nic nemění na tom, že se zařadil k vyhlášeným sladkým pochoutkám nejen v hlavním městě. Připravit si ho můžete i doma, například podle tradičního receptu z bývalých československých norem.
marianne.cz

Recept na pařížské tyčinky od maminky

Seznam potřebných surovin

Základní těsto:

  • 200 g mletých vlašských ořechů
  • 250 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr (nebo vanilka)
  • 1 špetka skořice
  • 1 špetka citronové kůry
  • 5 lžic mletých piškotů
  • 1 celé vejce
  • 1 žloutek
  • 1 lžíce rybízové marmelády

Poleva:

  • 200 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 bílek
  • šťáva z 1/2 citronu

Jak na to:

Všechny suché suroviny na těsto spolu smícháme a přidáme marmeládu. Vejce rozdělíme na bílky a žloutky. Jeden bílek vyšleháme do tuhého sněhu, do něj pak přidáme oba žloutky a vmícháme do těsta. Druhý bílek odložíme stranou. Ručně vypracujeme těsto, které zabalíme do potravinové fólie a necháme uležet asi 2 hodiny v lednici. Mezitím v horké vodní lázni nad párou ušleháme odložený bílek s cukrem a citronovou šťávou do tuhého lesklého "sněhu". Troubu předehřejeme na 150 °C. Plech vyložíme pečicím papírem. Těsto rozpůlíme a z každé poloviny vytvoříme váleček o průměru přibližně 1,5 cm. Ten rozválíme na pruh vysoký 4 mm a široký 5 cm a potřeme jej stejně silnou vrstvou polevy. Necháme mírně zaschnout. Pak krájíme nožem na proužky široké asi 1,5 cm – rychlým tahem (nůž pokaždé otřeme o vlhký ubrousek). Proužky klademe na připravený plech. Pečeme při teplotě 150 °C asi 15 minut. (Pařížské tyčinky jsou výborné hned, ale uložené v krabici v chladnu krásně navlhnou a jsou dokonalé.)

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×