Recept na pařížské tyčinky od maminky
Seznam potřebných surovin
Základní těsto:
- 200 g mletých vlašských ořechů
- 250 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr (nebo vanilka)
- 1 špetka skořice
- 1 špetka citronové kůry
- 5 lžic mletých piškotů
- 1 celé vejce
- 1 žloutek
- 1 lžíce rybízové marmelády
Poleva:
- 200 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 bílek
- šťáva z 1/2 citronu
Jak na to:
Všechny suché suroviny na těsto spolu smícháme a přidáme marmeládu. Vejce rozdělíme na bílky a žloutky. Jeden bílek vyšleháme do tuhého sněhu, do něj pak přidáme oba žloutky a vmícháme do těsta. Druhý bílek odložíme stranou. Ručně vypracujeme těsto, které zabalíme do potravinové fólie a necháme uležet asi 2 hodiny v lednici. Mezitím v horké vodní lázni nad párou ušleháme odložený bílek s cukrem a citronovou šťávou do tuhého lesklého "sněhu". Troubu předehřejeme na 150 °C. Plech vyložíme pečicím papírem. Těsto rozpůlíme a z každé poloviny vytvoříme váleček o průměru přibližně 1,5 cm. Ten rozválíme na pruh vysoký 4 mm a široký 5 cm a potřeme jej stejně silnou vrstvou polevy. Necháme mírně zaschnout. Pak krájíme nožem na proužky široké asi 1,5 cm – rychlým tahem (nůž pokaždé otřeme o vlhký ubrousek). Proužky klademe na připravený plech. Pečeme při teplotě 150 °C asi 15 minut. (Pařížské tyčinky jsou výborné hned, ale uložené v krabici v chladnu krásně navlhnou a jsou dokonalé.)