Vánoční klasika je jistota, ale Češi zkoušejí nové cesty
Průzkumy ukazují, že většina domácností peče několik druhů cukroví. Rohlíčky, linecké a perníčky pořád tvoří základ svátečních krabic. Ale zároveň roste počet lidí, kteří k nim přidávají modernější verze. Někteří mění mouku, jiní snižují množství cukru. A část z nás se pustila do experimentů, které by ještě před pár lety zněly skoro kacířsky. Zdravější recepty nejsou o odříkání, ale o hledání rovnováhy. Lidé si uvědomují, že během adventu sníme cukru víc než kdy jindy, a tak se snaží nálož trochu uhladit. Podle průzkumů se tři čtvrtiny Čechů během Vánoc sladkostí opravdu nešetří. Jenže vedle toho roste skupina domácností, která cukr omezuje nebo ho zčásti nahrazuje přírodnějšími variantami. Nejčastějším důvodem, proč lidé uvažují o zdravějších surovinových alternativách, je péče o vlastní zdraví (39 %) a rodinnou kondici (17 %). Tak to uvádí česká značka 4SLIM ve svém průzkumu.