Přejít k hlavnímu obsahu
Tradice

Češi milují vánoční klasiku, ale zdravější cukroví láká čím dál víc lidí

Vanilkové rohlíčky a linecké pořád vedou, přesto se o Vánocích stále častěji objevují i odlehčené recepty. Část domácností hledá cestu, jak spojit tradici se zdravějším přístupem, aniž by zmizelo kouzlo svátečního pečení.

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Nikola Zatloukalová | 24. 11. 2025

Každý rok to začne stejně. První mrazíky, světýlka na náměstí, v rádiu koledy a v kuchyni starý sešit s recepty, který drží pohromadě hlavně silou zvyku. V českých domácnostech se v tu chvíli rozvoní vanilka a máslo, protože pečení cukroví je rituál, který si tu držíme jako poklad. Jenže i když tradice dál kraluje, stále víc lidí přidává k osvědčeným receptům něco nového. Trochu lehčího, trochu zdravějšího a většinou překvapivě chutného.

Vánoční klasika je jistota, ale Češi zkoušejí nové cesty

Průzkumy ukazují, že většina domácností peče několik druhů cukroví. Rohlíčky, linecké a perníčky pořád tvoří základ svátečních krabic. Ale zároveň roste počet lidí, kteří k nim přidávají modernější verze. Někteří mění mouku, jiní snižují množství cukru. A část z nás se pustila do experimentů, které by ještě před pár lety zněly skoro kacířsky. Zdravější recepty nejsou o odříkání, ale o hledání rovnováhy. Lidé si uvědomují, že během adventu sníme cukru víc než kdy jindy, a tak se snaží nálož trochu uhladit. Podle průzkumů se tři čtvrtiny Čechů během Vánoc sladkostí opravdu nešetří. Jenže vedle toho roste skupina domácností, která cukr omezuje nebo ho zčásti nahrazuje přírodnějšími variantami. Nejčastějším důvodem, proč lidé uvažují o zdravějších surovinových alternativách, je péče o vlastní zdraví (39 %) a rodinnou kondici (17 %). Tak to uvádí česká značka 4SLIM ve svém průzkumu.

Mohlo by se vám líbit

Skvrny od červeného vína, mastnoty nebo cukroví? Tipy, jak se jich zbavit rychle a efektivně

Vosk na ubrusu, červené víno na pohovce nebo cukroví rozpatlané po koberci po svátečním večeru? Nic z toho nemusí být katastrofa, pokud víte, jak na to. Máme pro vás osvědčené rady, jak odstranit různé typy skvrn z oblečení, textilu i nábytku.
marianne.cz

Lidé hlídají cukr, ale chuť si vzít nenechají

Vánoce jsou o radosti, ne o výčitkách. Přesto se u pečení čím dál častěji řeší zdraví. Část rodin se snaží snížit množství cukru nebo jej vyměnit za jiný druh sladidla. K těm nejčastějším patří čekankový sirup. Ten má podobně sladkou chuť, ale nižší kalorickou hodnotu a přirozeně obsahuje vlákninu. Hodí se do těsta stejně jako cukr a chuť tradičních receptů zůstává stejná. Lidé po něm sahají hlavně proto, že chtějí méně cukru a zároveň nechtějí přijít o to typické vánoční potěšení.

Moderní suroviny se zabydlují v českých kuchyních

Doba, kdy zdravější cukroví znamenalo suchou experimentální hmotu, je pryč. Desetina Čechů už pravidelně používá špaldovou, celozrnnou nebo bezlepkovou mouku. Někdo část másla nahradí jogurtem nebo rostlinným tukem. Někdo zasypává těsto chia semínky, přidává psyllium nebo ovesné vločky pro vlákninu. Nejde o to zavrhnout máslové dobroty, ale doplnit je. A mnozí se nestačí divit, že i odlehčené kousky chutnají výborně. České domácnosti tak stojí jednou nohou v tradici a druhou v moderním přístupu k jídlu.

Tradice stále žije, jen se na ni díváme jinak

Kdyby se člověk prošel prosincovou vesnicí, ucítil by všude tu stejnou vůni jako před desítkami let. Přesto je nad sporáky znát změna. Lidé se nechtějí vzdát rohlíčků ani perníčků, ale také nechtějí, aby sváteční tabule znamenala kilogramy cukru navíc. Právě proto se do popředí dostávají přírodnější sladidla. Čekankový sirup je oblíbený i díky vláknině, která podporuje trávení. A džemy bez přidaného cukru se hodí nejen na linecké, ale i na ranní pečivo nebo jako jedlý dárek. Svátky tak mohou být sladké, aniž by člověk musel všechno brát tak doslova.

Zdroj: 4slim.cz

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×